Hojný september

Pôvodnou domovinou sliviek boli oblasti Blízkeho východu; k nám sa slivky dostali z južnej Európy, kde sa udomácnili v dávnych časoch antiky. Slivky majú ideálne spojenie vápnika a fosforu, ktoré pôsobí blahodarne na posilnenie kostí a pomáha tráveniu. Femme vám ponúka pár receptov...

slivky_mirabelky

Mirabelky v cukre

P o t r e b u je t e: 2 kg mirabeliek, 60 g cukru a 1 l vody.

P o s t u p: Odstopkované a umyté mirabelky trikrát prepichnete a jemne narežete pri stopke. Potom ich vložíte na 2-3 minúty do vriacej vody, vyberiete, uložíte do vysterilizovaných fliaš a zalejete studeným sirupom. Na dve hodiny uložíte slivky na chladné miesto. Napokon ich 10 minút sterilizujete pri 100 °C.

Slivky v liehu

P o t r e b u je t e: 2 1/2 kg sliviek, 60 g cukru, ľ l vody a 1 l liehu alebo iného kvalitného bieleho alkoholu.

P o s t u p: Zrelé a opláchnuté slivky prepichnete špendlíkom na viacerých miestach až ku kôstke, aby cukor mohol lepšie preniknúť do ovocia. Vo vode zvaríte cukor, penu pozberáte, zmes odstavíte a do teplého roztoku vložíte slivky. Prikryjete a odložíte na chladné miesto. Na druhý deň cukor zlejete, zvaríte ho a opäť doň vložíte ovocie. Necháte odpočívať na chladnom mieste. Na tretí deň necháte slivky odkvapkať a vložíte do vysterilizovaných fliaš. Šťavu opäť zvaríte a precedíte. Keď vychladne vmiešate do nej alkohol. Nálevom zalejete slivky, ktoré uložíte do chladu a sucha.

Klasický slivkový lekvár (povidlá)

P o t r e b u je t e: 2 1/2 kg zrelých sliviek, 50 g kryštálového alebo želírovacieho cukru a šťavu z piatich citrónov.

P o s t u p: Vykôstkované slivky s cukrom rozvaríte a prelisujete. Potom pridáte citrónovú šťavu a opäť varíte, kým nedosiahnete dostatočne hustú konzistenciu. Teplý lekvár vlejete do vysterilizovaných pohárov a navrch položíte koliesko papiera na pečenie namočené v rume.

/Nabudúce pokračovanie.../

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.