Chutné recepty

Femme pre vás pripravila ľahké bezmäsité recepty na jeden deň v týždní, sú vyhotovené zo zeleniny a nájdete v nich pikantnú polievku, hlivu na sladko a kávový dezert.

Pikantná špenátovo – bylinková polievka
Potrebujete: 1 malá cibuľa, 60 g masla alebo oleja, 1l zeleninového vývar (môže byť aj mäsový), 100 g špenátu, 1 viazaničku pažítky, 2 hrste čerstvých byliniek (petržlenová vňať, kôpor, oregáno, rozmarín...), 250 ml sladkej smotany, 30 g hladkej múky, kari korenie, čierne mleté korenie, soľ

Postup: V hrnci zohrejte maslo a osmažte jemno nakrájanú cibuľu, potom urobte zátrepku z múky. Za stáleho miešania pridávajte vývar. osolte, okoreňte a pridajte kari korenie, priveďte do varu a varte na miernom ohni cca. 10 minút. Špenát a bylinky opláchnite a osobitne nakrájajte nadrobno. Potom pridajte špenát, smotanu do polievky a priveďte do varu, následne stiahnite oheň pridajte bylinky. Nadrobno nakrájanú pažítku pridajte až na tanieri a podávajte s bielym pečivom alebo zapečenými toastami.

Karamelová hliva
Potrebujete:300 g hlivy, 2 PL prírodného cukru, 2 PL octu, sójová omáčka podľa chuti, 3 PL oleja,1 balenie celozrnné špagety, 300 g rajčín, 200 g papriky, 200 g brokolice, 2 celé póry, 1 cibuľa

Postup: Nakrájajte na drobné kúsky všetku zeleninu a špagety uvarte podľa návodu. V hlbokej panvici alebo woku rozpáľte olej, pridajte ocot a cukor, olej bude reagovať syčaním a parou, vtedy pridajte do karamelu na pásiky nakrájanú hlivu a zľahka opekajte, následne vsypte nakrájanú zeleninu, premiešajte, duste a prelejte sójovou omáčkou. Asi po 10 min. pridajte uvarené špagety, zľahka premiešajte a opečte.pečivom alebo zapečenými toastami.

Kávový nákyp
Potrebujete: 10 g kávy, 1 dl vody, 70 g hrubej múky, 30 g tuku, 90 g cukru, 3 žĺtky, 3 bielka

Postup: Z pomletej kávy a horúcej vody pripravíte šálku kávy, ktorú po pár minútach precedíte.Do vychladenej kávy primiešate múku, tuk a za stáleho miešania privediete do varu. Varíte tak dlho, až sa cesto neprilepuje na dno hrnca. Kašu necháte vychladnúť a potom zamiešate žĺtky.Z bielok ušľaháte tuhý sneh a po častiach doň zašľaháte cukor. Sneh zľahka primiešate do kaše.Preložíte do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečiete asi 45 minút.pečivom alebo zapečenými toastami.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.