Hovädzie na červenom víne

Napísal Hollandia 24. november 2019

Prinášame zaujímavosti z histórie vínnej révy a správnej degustácie vína. Dobré víno patrí nielen k jedlu, ale aj do jedla. Rovnako ako jogurty Hollandia. Preto sme nelenili a pripravili sme jesenný recept, ktorý má všetko. 

241119

Mytológia pri zrode vína

Skoro v každej krajine je zrod vína spájaný s mytologickými postavami, ktoré svoj národ obdarovali týmto nápojom. V Egypte bol staroegyptský boh posmrtného života, vegetácie a plodnosti Oziris, v Indii Šiva, v Grécku Dionýz a v Ríme Bakchus.
Podiel na rozširovaní viniča sa pripisuje starým Féničanom. Za pôvodný domov viniča sa označuje Predná Ázia alebo Zakaukazsko. Odtiaľ sa rozšíril do Sýrie, Palestíny a Egypta. Z antického Grécka sa dostal do Galie (terajšie Francúzsko), odkiaľ ho Rimania vyvážali do svojich rímskych kolónií.
V období tretieho storočia n.l. môžeme datovať rozkvet vinohradníctva aj na Slovensku, vďaka rímskym légiám, ktoré boli v tomto období v Bratislave, na Devíne, v Stupave a v Trenčíne. Najskôr vinič vysádzali na svahoch Karpát a v známej Tokajskej oblasti na východnom Slovensku. Bratislava sa považuje za najstaršiu vinohradnícku oblasť na Slovensku, ako sa o tom dozvedáme z písomných prameňov o pestovaní viniča z rokov 997 až 1038.

Degustácia a podávanie vína

Suché vína neobsahujú cukor a vína, s obsahom cukru sa rozdeľujú na prírodné sladké, dezertné (prisladzované cukrom, dezertné korenené a dezertné likérové) a šumivé (suché, sladké).
Dezertné korenené tzv. vermúty, základom korenín je vňať paliny (Artemisia absinthium), klinček, fenikel, horcový koreň
Dezertné likérové vína poznáme hlavne z Grécka, Španielska, Portugalska... (Marsala, Malaga, Samos, Sherry, Madeira atď.)

Veľký vplyv na degustačný zážitok má teplota vína. Ak je víno príliš studené, neuvoľňujú sa voňavé látky a víno býva uzavreté. Pri teplote vyššej než 12°C, uniká z vína alkohol a zdá sa plnšie a silnejšie. Červené vína sa ochutnávajú teplejšie, pri nižšej rušivo pôsobí alkohol. Ideálna teplota pre šumivá vína je 7 až 9°C.

- biele a dezertné vína pri teplote: od 10 do 12°C
- červené vína: od 16 do 18°C
- šumivé vína: od 6 do 8°C

Rovnako dôležitý je aj pohár, v ktorom sa víno podáva. Na biele vína zvoľte kalichový typ pohára na stopke, ktoré sú väčšie než na červené vína. Aperitívy a digestívy sa podávajú v kalichovitých, mierne rozšírených pohároch na stopke s menším obsahom. Pre šumivé vína sú vhodné vysoké poháre na stopke tzv.“flauty“.

Hovädzie na červenom víne so zemiakovým pyré a restovanou zeleninou

Čas prípravy:  40 minút, počet porcií:  4 porcie

Budeme potrebovať:

1 kg hovädzieho mäsa

300 g koreňovej zeleniny

100 g cibuľe

300 ml červeného vína 

3 ks bobkového listu

4 ks nového korenia

1 l vývaru

1 kg zemiakov

75 g masla

75 g Gazdovského bieleho jogurtu od Hollandie

100 g jarnej cibuľky

20 g pažítky

1 menšiu cuketu

50 g hladkej múky

Postup prípravy 

  1. Hovädzie mäso očistíme a opražíme na olivovom oleji.
  2. Keď je mäso opražené z každej strany, vyberieme ho, pridáme cibuľu a časť koreňovej zeleniny a tiež opražíme a zapražíme múkou.
  3. Podlejeme vínom a necháme zovrieť.
  4. Pridáme vývar a korenie, vložíme mäso späť a varíme, kým nie je mäkké.
  5. Nakoniec vyberieme korenie.
  6. Zemiaky uvaríme, rozpučíme s maslom, pridáme Gazdovský jogurt a vyšľaháme na hladké pyré.
  7. Nakoniec pridáme nakrájanú pažítku a jarnú cibuľku.
  8. Zvyšok koreňovej zeleniny a cuketu nakrájame, blanšírujeme a opražíme na masle.

Recept pripravila juniorská reprezentácia Asiociácie Kuchárov a cukrárov ČR. Tipy na ďalšie recepty nájdete na http://www.instagram.com/hollandiask/

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.