Vytlačiť túto stránku

Burčiakové recepty

Napísal femme 01. september 2019

Viete ako dobre piecť hus a kačicu alebo husaciu a kačaciu pečienku? Poradíme. Nechajte sa inšpirovať receptami - Kačica na divoko so zemiakovým pyré; Husacia pečienka s mandľami a ryžou; Hus s kyslou kapustou a zemiakovými guľkami.

kacica 0819

Ako piecť hus a kačicu?

Mladú hus nemusíte podlievať ani dusiť, môžete ju piecť bezprostredne (a to na masle alebo masti). Staršiu hus podlievajte šťavou alebo vývarom. Keď hus začne červenať, zľahka (nie hlboko, aby nevytiekla šťava) poprepichujte v tukových oblastiach kožu vidličkou. Vnútro husi vyplňte dobre umytými neošúpanými jablkami - zjemnia chuť husacieho mäsa. 
Kačicu pečte tým istým spôsobom, ale jej vnútro vyplňte zväzkom petržlenovej vňate. 

Ako piecť husaciu a kačaciu pečienku? 

Dôkladne očistenú pečienku obaľte v soli a ponorte do misky s vodou. Keď pečienka zbelie, vyberte ju, osušte a vložte do hrnca len o niečo väčšieho. Potom pečienku do polovice zalejte horúcou husacou (kačacou) masťou a druhú polovicu hrnca dolejte vodou. Pridajte dva strúčiky cesnaku a malú cibuľu a po 10 minútach ich vyberte. Pečienku varte, až sa voda celkom vyvarí a následne ju dajte asi na 15 minút (do červena) piecť.

Kačica na divoko so zemiakovým pyré 

P o t r e b u j e t e : kačicu, 100g koreňovej zeleniny, 50g cibule, dva plátky anglickej alebo oravskej slaniny, ocot, drvené nové korenie, celé čierne korenie, bobkový list, jalovec, 2 rajčiny, 1 malú zelenú papriku, 1 dcl červeného vína, 50g brusnicového kompótu, 1/2 kg zemiakov, lyžicu masla, mlieko, soľ. 

P o s t u p : 
1. Kačicu umyte a nasoľte (zvonku i zvnútra); na slanine opečte na drobno nakrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu; zmes pokvapkajte octom a vodou a položte na ňu kačicu.
2. Pridajte nové korenie, čierne korenie, bobkový list, jalovec, na plátky nakrájané rajčiny a narezanú zelenú papriku; potom prilejte červené víno a dajte kačicu dusiť. 
3. Podľa potreby podlievajte. Do červena upečenú kačicu vyberte, šťavu poduste, poprášte hladkou múkou a nechajte prejsť varom; potom do šťavy vmiešajte brusnicový kompót. 
4. Ošúpané zemiaky uvarte v slanej vode; k uvareným zemiakom pridajte maslo, mlieko a rozmixujte.

Husacia (kačacia) pečienka s mandľami a ryžou 

P o t r e b u j e t e : husaciu (kačaciu) pečienku, 40g lúpaných mandlí, 2 klinčeky, 100g husacej (kačacej) masti, soľ. 

P o s t u p : 
1. Pečienku dôkladne očistite; mandle nakrájané na prúžky napichajte do pečienky; pridajte drvené klinčeky a pečienku vložte do hrnca na rozpustenú husaciu (kačaciu) masť; dajte piecť.
2. Pečienku osoľte až pred podávaním. Ako príloha je najvhodnejšia ryža (pripravená podľa vlastnej chuti).

Hus s kyslou kapustou a zemiakovými guľkami 

P o t r e b u j e t e : hus, kvasenú kapustu, veľký zemiak, 2 veľké cibule, olej, soľ; 1/2 kg zemiakov, vajce, polohrubú múku. 

P o s t u p : 
1. Hus pečte podľa vyššie uvedeného návodu.
2. Uvarte zemiaky, ošúpajte ich a nechajte vychladnúť.
3. Do hrnca vložte kapustu (aj so šťavou), zalejte ju vodou a nechajte 20 minút variť. 
4. Nakrájanú cibuľu opečte do sklovita a pridajte k uvarenej kapuste (aj s olejom). Potom do kapusty pridajte jemne nastrúhaný surový zemiak a nechajte kapustu prejsť varom. 
5. Uvarené vychladnuté zemiaky nastrúhajte, osoľte, pridajte vajce, múku a urobte cesto. 
6. Guľky zo zemiakového cesta vložte do väčšieho množstva osolenej vody a dajte variť. Keď guľky vyplávajú na hladinu, vyberte ich, opláchnite studenou vodou a potrite roztopeným maslom.
7. Ku mäsu a zemiakovým guľkám podávajte kyslú kapustu posypanú opečenou cibuľou s oškvarkami.