Vytlačiť túto stránku

Chuťovky

Napísal femme 21. september 2018

Malé predjedlo nazývané chuťovka môže byť "predvojom" veľkej formálnej večere alebo tiež drobnosťou na zahryznutie pri posedení s vínom a pod. Možno neviete, že chuťovky sa zrodili na východ od nás - v Rusku.

tomato tartine

Stalo sa tu totiž zvykom podávať pred hlavným jedlom "niečo malé pod zub". Dnes sú chuťovky a predjedlá bežnou súčasťou jedálneho lístka a v niektorých reštauráciach sú to vychytené lahôdky - niečo ako "erb" šéfkuchára.

Vyskúšajte:

Keksíky s ustricami

P o t r e b u j e t e: menšie slané keksy, konzervované údené ustrice, majonézu, chili, omáčku Tabasco, šalátové listy a citrónové prúžky

P r í p r a v a: Na servítke vysušte ustrice, zmiešajte majonézu, chili a omáčku Tabasco (všetko v množstve podľa chuti). Šalát a citrón rozdeľte podľa počtu keksov na potrebný počet kúskov. Každý keks potrite omáčkovou zmesou, prikryte šalátom, naň položte ustricu a nakoniec pridajte citrón.

Syrové "toustíky"

P o t r e b u j e t e: chleba, plátky slaninky, strúhaný čedar, vyšľahané vajcia, Worcesterovu omáčku, soľ a suchú horčicu

P r í p r a v a: Trúbu nechajte predhriať na 245 stupňov. Zmiešajte čedar, vyšľahané vajcia, Worcesterovu omáčku, soľ a suchú horčicu (všetko v množstve podľa chuti). Formičkou na koláče vykrojte z chleba krúžky a natrite ich vzniknutou zmesou. Potom na chlebové krúžky pridajte plátok slaninky a dajte "chlebíky" zapiecť do trúby (asi na 15 minút) kým sa stane slaninka chrumkavá.

Uhorkové chlebíčky

P o t r e b u j e t e: tousty, uhorky, vymiešaný smotanový syr, Worcesterovu omáčku, pažítku, soľ, čierne korenie a čerstvé kôprové stonky

P r í p r a v a: Nakrájajte tenké prúžky uhoriek podľa počtu chlebíčkov a odložte. Zvyšok uhorky olúpte, odstráňte semená a poduste. Potom uhorku zmiešajte so syrom, soľou, korením a pridajte Worcesterovu omáčku (všetko v množstve podľa chuti). Zmesou natrite tousty a rozkrájajte ich na pravidelné malé trojuholníky. Každý chlebíček ozdobte plátkom uhorky a kôprom.