Vytlačiť túto stránku

Pečieme so špenátom a medvedím cesnakom

Napísal femme 16. máj 2018

Medvedí cesnak je v skutočnosti príbuzný pažítke, nie cesnaku, ako by mnohým logicky vyplynulo z názvu. Cesnak dostal prívlastok „medvedí“ kvôli medveďom, ktorí sa zvykli po prebudení zo zimného spánku ako prvé občerstviť práve aromatickou rastlinou.

Jeho liečivé účinky sú známe už tisícky rokov. Je to vynikajúci prostriedok na prečistenie krvi, na jarné očistné kúry a výrazne pomáha pri chronicky znečistenej kože. Odstraňuje srdcové poruchy, ktorých pôvodcom je žalúdok, odstraňuje nespavosť ako aj všetky ťažkosti, ktorých príčinou je vysoký krvný tlak ako sú závraty, tlak v hlave alebo skľúčenosť.

Kysnutý trhací koláč s medvedím cesnakom

P O T R E B U J E T E:
Cesto: 300 g zemiakov, 600 g polohrubej múky, 2 vajcia, 1 kocka droždia (42 g), 1 lyžica práškového cukru, 50 g Hery Maslová príchuť, 1 lyžička soli
Náplň: 1 – 2 hrnčeky nadrobno nasekaného medvedieho cesnaku, 150 g čedaru, 1 šalotka, 50 g Hery Maslová príchuť

1 16518

P O S T U P:
Zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kúsky a dajte variť do neosolenej vody. Varte ich úplne domäkka. Po uvarení si nechajte 100 ml teplej vody zo zemiakov a zvyšok sceďte.
Zemiaky nechajte trochu vychladnúť a rozmixujte najemno. Vodu zo zemiakov nechajte chvíľu vychladnúť, až bude teplá iba tak, ako teplé mlieko, keď doň dávate vykysnúť droždie, teda iba trochu vlažná. Dajte do nej cukor a rozdrobte droždie, až sa na povrchu urobia bubliny, vtedy je kvások hotový.
Do misy dajte rozmixované zemiaky, 150 g múky a kvások s vodou zo zemiakov. Premiešajte a nechajte dvadsať minúť kysnúť. Potom pridajte vajce, zvyšok múky, soľ a mäkkú Heru. Vypracujte mäkké nelepivé cesto. Môže sa stať, že cesto sa bude trochu lepiť. Potom pridajte viac múky.
Nechajte kysnúť hodinu pod utierkou na teplom mieste.
Pri konci kysnutia si pripravte náplň.
Medvedí cesnak nasekajte nadrobno. Čedar nastrúhajte najemno. Šalotku nakrájajte na drobné kúsky. Rozpusťte si Heru.
Vykysnuté cesto dajte na pomúčený val a rozvaľkajte na obdĺžnik s veľkosťou cca 35 x 45 cm. Ten potrite rozpustenou Herou. Posypte medvedím cesnakom, šalotkou a nastrúhaným čedarom. Obdĺžnik rozkrojte pozdĺžne na dve časti. Každú zmotajte do rolády a rolujte smerom k stredu.
Z každej rolády krájajte kúsky široké asi 6 cm.
Pripravenú guľatú formu vymažte kúskom Hery. Každý kúsok odkrojený z rolády pekne uhlaďte a vytvorte bochníčky. Tie potrite zo všetkých strán rozpustenou Herou, ktorá vám ostala z potierania cesta.
Naskladajte bochníčky do guľatej formy, pekne jeden vedľa druhého. Keď sú všetky na mieste, potrite povrch zvyšnou rozpustenou Herou.
Dejte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 25 minút.

Náš tip: Tieto slané kúsky chutia výborne samé, ale sú tiež skvelou prílohou, napríklad k jarnej vajíčkovej nátierke s medvedím cesnakom.

Špenátové muffiny

P O T R E B U J E T E:
200ml nápoja Alpro z pražených nesladených mandlí
230g hladkej múky
1 lyžičku prášku do pečiva
300g čestvého špenátu
1 strúčik cesnaku
3 vajcia
60g syra gréckeho typu nakrájaného na malé kocky
1 lyžička nakrájaných byliniek, napríklad koriander, mäta, petržlen

2 16518

P O S T U P:
1. Na rozpálenej panvici orestujte špenát s cesnakom až pokým nevznikne zmes. Odlejte prebytočnú vodu.
2. Predhrejte rúru na 160°C. Použite plech na muffiny alebo silikónové formičky, ktoré predtým vymastite.
3. Potom zmiešajte vajcia s mandľovým nápojom. Jemne do zmesi zapracujte múku a prášok do pečiva. Pridajte pripravený špenát s kockami syra. Pridajte nasekané bylinky a nechajte chvíľu odstáť. Nalejte do foriem.
4. Pečte muffiny v rúre približne 30-40 minút. Pomocou špáradla skontrolujte, či je cesto upečené. Nechajte cesto 10 minút dlhšie vo vypnutej rúre so zatvorenými dverami. Vyklopte muffiny z foriem a podávajte napríklad s paradajkovým šalátom. 

Tip: Jarné zelené smoothie (0,5l)

 P O T R E B U J E T E:
2 jablká,
2 hrste baby špenátu,
1 pomaranč,
šťava z 1/2 citrónu,
1/2 avokáda,
400 ml vody,
1 PL vopred namočených chia semienok,
1 cm nastrúhaného zázvoru.

3 165 18

P O S T U P:
1. Umytý špenát zmixujete vo vode.
2. Pridáte avokádo, jablko, pomaranč, citrón, chia semienka, zázvor.
3. Mixujete dohladka.

Dobrú chuť!