Domáce detské výživy

Už od narodenia dieťaťa sa mamičky snažia, aby dali svojim deťom len to najlepšie. Detské výživy sú základ jedálnička malých bábätiek. Niektoré mamičky sú veľmi ostražité a dbajú na to, aby svojim maličkým deťom nepodávala veľa chémie v jedlách. 

baby computer 1200x800

Najvhodnejší spôsob, ako sa vyhnúť nechceným prímesiam v detských jedlách, je pripraviť si takéto jednoduché jedlo doma.

Umývanie zeleniny a ovocia

Keď máte domáce ovocie a zeleninu, tak sa môžete hneď pustiť do práce. Ak nie, tak treba ovocie a zeleninu kúpiť v obchode, ale pred spracovaním ju treba poriadne umyť. Väčšina ľudí umýva ovocie a zeleninu o obchodu iba vodou. To ale nemusí stačiť.

Najvhodnejší spôsob umývania chemicky ošetreného ovocia zeleniny, je umývať ich roztoku octu a vody. Zmiešajte si roztok v pomere 90% vody a 10% octu. Chemicky ošetrené ovocie a zeleninu nechajte v tomto roztoku približne 15-20 minút. Potom opláchnite v čistej vode. Tento postup sa neodporúča na bobuľovité ovocie.

Recept na jablkovú domácu výživu

Ingrediencie:

  • 2 kg jabĺk
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 750 ml vody

Postup:

Umyté jablká ošúpeme a odstránime stred jablka. Jablká nakrájame, dáme ich do veľkého hrnca a zalejeme ich vodou. Pridáme cukor. Ak nechcete použiť cukor, môžete zvoliť nejakú náhradu, alebo spraviť výživu bez pridaného cukru.

Jablká varíme približne 20 minút, kým sa nezačnú rozpadávať. Ešte teplé jablká rozmixujeme ponorným mixérom a prelejeme do zaváraninových pohárov. Poháre zavrieme viečkami, dáme do hrnca s vodou, vody asi do ¾ pohára. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme. Keď voda zovrie, treba nechať poháre vysterilizovať, asi 20 minút.

Hokkaido výživa s marhuľami

Ingrediencie:

  • 1 tekvicu Hokkaido
  • Vodu
  • 1 kg marhúľ
  • 1 zlatý klas

Postup:

Tekvicu aj marhule ošúpeme, vyberieme zrniečka a kôstky a nakrájame. Kúsky tekvíc dáme variť do vody. Keď je už tekvica skoro mäkká, pridáme nakrájané marhule. Úplne mäkkú zmes rozmixujeme. V troche vody rozmiešame zlatý klas a pridáme ku zmesi. Ak chcete redšiu konzistenciu, nemusíte pridávať zlatý klas. Horúcou zmesou naplníme zaváraninové poháre a vysterilizujeme rovnako, ako pri jablkovej výžive.

Detskú domácu výživu môžete pripraviť v podstate z čohokoľvek. Môžete pridať rôzne druhy ovocia a zeleniny. Treba len dávať pozor na to, v akom veku je vaše dieťa a aké ingrediencie môže v momentálnom veku jesť. Pri starších bábätkách môžete pridať aj tvaroh, kuracie mäso alebo rozdrvené piškóty.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.