Kulinárske tipy na vianočnú rybu

Väčšina z nás, zažila doma na vianočnom stole vysmážaného kapra v trojobale. Nemusí tomu tak byť aj tento rok. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami na tresku a lososa.

Losos s makovou strúhankou
(4 porcie)

P O T R E B U J E T E: 600 g lososových filetov, 4 plátky toastového chleba, 1 strúčik cesnaku, citrónová kôra z 1 BIO citrónu, 2 PL maku, soľ, korenie, olivový olej

P O S T U P:
Toastový chleba zozmixujte s cesnakom, bmiešate citrónovú kôru a mak. Lososa nakrájate na porcie, osolíte, okoreníte a na kaťdý filet navŕšite ochutenú strúhanku.
Pokvapkáte olejom a prečiete v rúre predhriatej na 200°C asi 15 - 20 inút, podľa výšky filetu. POdávate so šalátom alebo s chutným pečivom.

Krokety z tresky
(4 porcie)

P O T R E B U J E T E: 500 gramov tresky, 51 vajíčko, 0 g parmezánu, 4 vetvičky čerstvého tymianu, citrónová kôra z 1 BIO citrónu, 2 strúčky cesnaku, 100 g strúhanky, 200 g zakysanej smotany, chilli zrnká podľa chuti, olej na vysmážanie, soľ, čierne korenie

P O S T U P:
Rybu nakrájajte na kúsky a dajte do nádoby zmixovať. Pridajte cesnak, citrónovú kôru, parmezán, tymianové lístky, soľ, korenie, ½ strúhanky, rozmixujete a miešajte zľahka vyšľahané vajíčko.
Vytvarujte guľôčky, obalte v zbytku strúhanky a vysmážajte vo fritéze alebo na panvici dozlata. Zakysanú smotanu osoľte a vmiešajte pár chilli zrniek. Hotové krokety podávajte s dresingom zo smotany.

Treska v mešci

P O T R E B U J E T E: 4 filety (cca po 150 g) z bielej tresky, soľ a čerstvo mleté korenie, 6 zemiakov, 4 karotky, 2 koreňové petržleny, 1 menší pór, 4 jarné cibuľky, 4 polievkové lyžice čerstvých byliniek (napr. hladkolistý petržlen, kôpor, pažítka, estragón), 3 lyžice olivového oleja
K podávaniu: cca 4 plátky masla, kolieska z 1 citrónu

P O S T U P:
Rúru predhrejte na 200 °C. Filety osoľte a okoreňte. Zemiaky, karotku a petržlen očistite a nakrájajte na čo najtenšie plátky. Pór rozpoľte, umyte a nakrájajte na klátiky, cibuľku na plátky. Z papieru na pečenie vystrihnite štyri veľké štvorce (malé sa zle balia). Na stred každého štvorca rozdeľte zemiaky a zeleninu, polovicu byliniek, osoľte, okoreňte a zakvapkajte trochou oleja. Na pripravené lôžka „uložte“ filety z rýb a pokvapkajte ich zvyšným olejom. Zdvihnite rohy papieru, stočte ich a zviažte šnúrkou do mešca. Pečte na plechu v rúre asi 30 minút. Po upečení presuňte horúce balíčky na taniere a ihneď podávajte. Mešec si na tanieri otvorí každý sám (pozor na unikajúcu paru), vopred môžete uvoľniť šnúrku. Na stôl pripravte druhú polovicu posekaných byliniek, maslo a citrón, aby si každý mohol dochutiť podľa seba.

Taštičky z listkového cesta s údenou rybou

P O T R E B U J E T E: 500 g chladeného lístkového cesta , trochu hladkej múky na posypanie, 1 vajce, hrsť lístkov rukoly, hrsť cherry paradajok, najlepšie farebných
Na náplň: 200 g mascarpone, 100 g kyslej smotany, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 šalotky, soľ a čerstvo mleté korenie, 200 g údenej ryby (makrela,kapor, úhor apod.)

Na pesto: 3 hrste rukoly, 100 ml olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, lúpaný 30 g pomletých lúpaných mandlí, štipka soli, 20 g strúhaného parmezánu

P O S T U P:
Cesto vyváľajte na vale poprášenom múkou na plát hrubý 3–4 mm a pripravte si dve guľaté vykrajovátka. Jedno o priemere 4–6 cm, druhé o 1 cm menšie. Väčším vypichujte z cesta kolieska a tým menším vykrojte stredy presne z polovice z nich.
Plné kolieska rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a postupne ich potierajte rozšľahaným vajcom. Na každé potrené plné koliesko položte koliesko s vykrojeným vnútrom (vlastne krúžok), a aj tie potrite vajíčkom.
Dajte piecť do rúry vyhriatej na 210 °C (pokiaľ nechcete mať taštičky príliš šišaté, nepoužívajte teplo vzduch). Po desiatich minútach by mali byť taštičky krásne zlatisté. Vyberte ich z rúry a nechajte vychladnúť. Ak majú vypuknutý stred viac, ako sa vyžaduje, stlačte ho lyžičkou, aby vznikol „komínik“, do ktorého dáte nátierku.
Medzitým zmiešajte v miske mascarpone, kyslú smotanu, citrónovú šťavu, jemne nasekanú šalotku, soľ, korenie a nakoniec aj rybie mäso. To ale predtým roztlačte prstami na kúsky, aby ste objavili prípadné zabudnuté kostičky. Do mixéra dajte všetky prísady na pesto a rozmixujte ich dohladka.
Taštičky naplňte rybou nátierkou, aby náplň trochu vykukovala, ozdobte ich lyžičkou pesta, polovicou cherry paradajky a drobnými lístkami rukoly.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.