Vytlačiť túto stránku

Recepty s nádychom leta

Napísal femme 16. november 2017

Nástup zimy cítime na „vlastnej koži“ a vidíme na záhradách. Teplé dni počas letných mesiacov a rôzne vône, ktoré ich sprevádzajú si môžeme pripomenúť aj prostredníctvom kuchyne. Prinášame vám dva recepty aj s tipom na víno.

Levanduľové kuracie kúsky a tekvicová kaša

r 161117 1

P O T R E B U J E T E: 1 celé kura alebo 8 kúskov kurčaťa, po 1 lyžici sušenej levandule, rozmarínu a tymiánu, 2 strúčiky cesnaku, 50 ml olivového oleja,soľ a čerstvo mleté korenie,3 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžica medu, cca 150 ml ružového vína, niekoľko plátkov citróna

P O S T U P: Kura naporcujte na 8 porcií a kusy mäsa dajte do misy. V hmoždiari roztlčte kvety levandule a ostatné bylinky (pokiaľ máte všetky bylinky čerstvé, použite ich raz toľko a veľmi jemne ich nasekajte). Cesnak olúpte a nakrájajte na tenké plátky.

V mise rozmiešajte zmes z oleja, soli, korenia, citrónovej šťavy, medu, cesnaku, vína a všetkých  byliniek. Vložte mäso a premiešajte ho so zmesou tak, aby boli všetky kúsky kuraťa obalené. Potom misu zakryte potravinovou fóliou a nechajte cez noc marinovať.

Druhý deň si rozpáľte rúru na 160 °C. Marinované kura dajte do pekáčiku pekne úhľadne kožou na vrch, medzi kúsky kurčaťa  rozložte plátky citróna a prelejte ho zvyšnou marinádou. Pekáčik zakryte alobalom a vložte do rúry. Neotvárajte a pečte 90 minút domäkka. Potom odkryte pokrievku, mäso starostlivo polejte šťavou a ak treba, podlejte ho ďalším vínom alebo trochou vody, zvýšte teplotu na 180 °C a pečte ešte asi 20 minút „na farbu“. Podávajte s tekvicovou kašou s bylinkami.

Tekvicová kaša s parmezánom

P O T R E B U J E T E:  1 kg maslovej tekvice, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice olivového oleja, soľ a čerstvo mleté korenie, 4 štipky tymiánu, 2 lyžice masla, 4 lyžice strúhané parmezánu

P O S T U P:  Tekvicu rozkrojte, zbavte semiačok, okrájajte šupku a dužinu nakrájajte na kúsky. Cibuľu a cesnak olúpte, oba nakrájajte najemno a speňte na rozohriatom oleji. Prisypte nakrájanú tekvicu, orestujte ju, osoľte, okoreňte, pridajte odrhnuté lístky tymiánu a ešte chvíľu opekajte.

Hneď ako začne dyňa zvrchu mäknúť, je pekne opečená a bylinky sa rozvoňajú, podlejte ju tak polovicou hrnčeka vody, priklopte a duste domäkka. Tekutinu na záver vyvarte, v prípade, že nejaká ostala. Mäkkú tekvicu roztlačte s maslom, vmiešajte parmezán a ak treba, dochuťte soľou a korením. Podávajte ozdobené lístkami tymiánu. 

Tip: VITIS GALÉRIA MULLER THURGAU, víno dostalo ocenenie Národný salón vín 2017. Odporúčame podávať k pečenej a grilovanej hydine a zeleninovým šalátom. Kolekcia vín Vitis Galéria prináša na etikety svojich fliaš nový grafický dizajn. Na bielej etikete sú v rôznych farbách vyobrazené ilustrované fľašky, ktoré sa snúbia s konkrétnou odrodou.

Šalviový chlieb s cesnakom

r 161117 2

P O T R E B U J E T E: 400 g pšeničnej chlebovej múky, 100 g celozrnnej špaldovej múky, 1 balíček sušeného droždia, 2 lyžičky soli, 1 lyžica cukru, 350 ml vlažnej vody

Náplň – šalviové pesto

P O T R E B U J E T E: 1 hrnček natrhaných čerstvých lístkov šalvie, 2 hrsti vlašských orechov, 4 strúčiky cesnaku, 80 g nastrúhaného parmezánu, 125 g Hery Maslová príchuť

P O S T U P: Všetky suroviny na cesto dajte do robota a vymiešajte nelepivé, hladké cesto. Prikryte ho potravinárskou fóliou a nechajte hodinu kysnúť.
Medzitým si pripravte šalviovú náplň – pesto. Heru rozpusťte. Všetky suroviny dajte do mixéru a rozmixujte na hladkú zmes.
Vykysnuté cesto rozdeľte na polovicu. Každú polovicu zvlášť rozvaľkajte na obdĺžnik s veľkosťou asi 20 x 40 cm. Potrite pestom (to tiež rozdeľte na polovicu). Nedotierajte až ku okrajom. Nechajte asi 1 cm voľného miesta.
Zrolujte napevno a položte na dosku, spojom nadol. Rozrežte ostrým nožom pozdĺžne na polovicu. Prepleťte spolu dve rozrezané časti tak, aby orezaná strana zostala navrchu.
Potrite rozpustenou Herou, posypte trochou nastrúhaného parmezánu a dajte na hodinu dokysnúť pod utierku. Budete mať dva prepletené „chleby“.
Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 35 – 40 minút dozlatista. Potom nechajte trochu vychladnúť.

Tip: Frankovka modrá rosé prekvitá ružovými tónmi, červeným odrodám sú priradené tmavšie odtiene červenej, modrej a fialovej farby.