Vytlačiť túto stránku

Tekvica a cuketa na dezertnom tanieri

Napísal femme 08. september 2017

Tekvica a cuketa majú pozitívne účinky na naše zdravie a v kuchyni vždy nájdu svoje uplatnenie. Okrem tradičných prívarkov, či placiek vyskúšajte muffiny a cupcakes... Dobrú chuť!

Cuketovo-jablkové mufiny „back to school“

P O T R E B U J E T E : 150 g trstinového cukru, 1 vajce, 80 g rozpustenej rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť, 200 g kyslého mlieka, 320 g hladkej múky, 2 lyžičky prášku do pečiva, 2 lyžičky škorice, štipka soli, 100 g najemno nastrúhanej ošúpanej cukety, 100 g nahrubo nastrúhaných jabĺk, 70 g jabĺk nakrájaných na malé kocky

cuketovo jablkova muffiny0917

P O S T U P:
V kuchynskom robote si pripravte cesto. Vyšľahajte spolu rozpustenú Heru, vajce a cukor do hladkej krémovej zmesi. Potom pridajte kyslé mlieko a opäť miešajte dohladka.

Múku zmiešajte so štipkou soli a práškom do pečiva. Ošúpte si cuketu a nastrúhajte ju najemno. Jablká nastrúhajte nahrubo a časť z nich nakrájajte na kocky. Všetky tieto suroviny primiešajte do tekutej časti cesta.

Cestom naplňte papierové košíčky uložené vo forme na mufiny.

Pečte v rúre predhriatej na 190 °C po dobu 35 minút.

Koreninové tekvicové cupcakes s krémom
(na 12 stredných cupcakes)

P O T R E B U J E T E:

Korpus: 110 g kryštálového cukru, 88 g jemného tmavého cukru, 150 g hladkej múky, 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva, ¼ lyžičky soli, 1/3 menšej lyžičky sódy, 1 čajová lyžička škorice, ½ lyžičky mletého zázvoru, ½ lyžičky muškátového oriešku, 215 g tekvicového pyré, 100 ml rozpustenej rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť, 2 veľké alebo 3 menšie vajíčka

Krém: 125 g krémového syra, 250 g mascarpone, práškového cukru podľa chuti

Tekvicové pyré: 1 menšia tekvica (ideálne Hokkaido)

Na ozdobu: 25 g slnečnicových semienok, práškový cukor, škorica, sušených jabĺk

tekvicove cupcakes0917

P O S T U P:
Najprv pripravte tekvicové pyré. Tekvicu olúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Rúru predhrejte na 190 °C a pečte tak dlho, kým nie je tekvica mäkká. Potom ju rozmixujte na kašu. Zvyšok tekvicového pyré môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe až 1 týždeň v chladničke alebo až 2 mesiace v mrazničke.

Rúru predhrejte na 170° C.

Hnedý cukor prešľahajte v mixéri, aby ste sa uistili, že v ňom nezostali žiadne hrudky. Potom do rovnakej misy preosejte všetky suché ingrediencie – hladkú múku, kypriaci prášok, sódu, všetky koreniny a ½ lyžičky soli.

V ďalšej mise zmiešajte všetky mokré ingrediencie – tekvicové pyré, rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť a vajce. Potom mokré ingrediencie vmiešajte do suchých. Zašľahajte tak, aby bolo cesto lesklé a hladké a všetky ingrediencie boli spojené.

Košíčky plňte asi do ¾ ich výšky. Pečte asi 20 minút, alebo kým špajdľa z cesta nevyjde suchá. Po upečení preložte košíčky na chladiacu mriežku, kde ich nechajte úplne vychladnúť.

Krémový syr a mascarpone (pri izbovej teplote) premiešajte s cukrom. Našľahajte mixérom, inak krém zredne. Krémom ozdobte až celkom vychladnuté cupcakes, posypte zľahka škoricou, práškovým cukrom a ozdobte slnečnicovými semienkami. Môžete doplniť aj kúskami sušených jabĺk.

Tekvicové brownies

P O T R E B U J E T E: 1 hrnček špaldovej hladkej múky, ½ lyžičky prášku do pečiva, štipka soli, 4 vajcia, 1 hrnček trstinového cukru, 1 hrnček rozpustenej rastlinnej tukovej nátierky Hera maslová príchuť, 2 lyžice holandského kakaa, 2 tabuľky čokolády s vysokým obsahom kakaa (celkom 200 g), 1 hrnček pyré z tekvice Hokkaido, 3 lyžice medu, ½ hrnčeka nasekaných kešu orechov, štipka škorice

tekvicove brownies0917

P O S T U P:

Najskôr si pripravte tekvicové pyré. To môžete mať v chladničke i pár dní vopred, prípadne si ho vyrobíte väčšie množstvo, ktoré môžete uskladniť v mrazničke.

Tekvicu Hokkaido omyte, osušte a rozkrojte na polovice. Vydlabte vnútornú časť so semienkami. Nakrájajte na menšie kúsky a dajte piecť do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečte domäkka. Bude to trvať asi 30 – 40 minút - podľa veľkosti kúskov tekvice. Mäkkú tekvicu rozmixujte dohladka.

Múku zmiešajte s práškom do pečiva a štipkou soli. Dôkladne premiešajte.

Vajcia dajte spolu s cukrom šľahať do robota. Šľahajte na plné otáčky tak dlho, kým sa cukor rozpustí a vznikne nadýchaná žltá krémová zmes. Postupne do nej prilievajte rozpustenú Heru. Spojte dohromady a pridajte 100 g čokolády, ktorú ste rozpustili vo vodnom kúpeli. Vymiešajte hladkú čokoládovú zmes.

Pridajte sypkú časť – múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Vymiešajte cesto, ktoré nalejete na tukom vymastený a múkou vysypaný plech.

Do tekvicového pyré vmiešajte nasekané orechy a dochuťte štipkou škorice a medom. Tekvicovú zmes naneste na čokoládové cesto. Povrch posypte nasekanou čokoládou (použite druhých 100 g).

Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 40 – 45 minút. Povrch hotových brownies by mal byť pekne chrumkavý.

Nechajte vychladnúť a krájajte na štvorčeky.