Recepty na nedeľné mlsanie

Dezerty zo šľahaného bielku a cukru Bielkové pusinky sú naozaj jednoduché na prípravu, a keďže pevne držia tvar, poslúžia i ako chutné jedlé mištičky. Ďalej vyskúšajte bezlepkový tvarohový dezert s čokoládou  a bublaninu s lesným ovocím a posýpkou.

Bielkové pusinky s jahodami, jogurtom a kvapkou brandy

Dezerty zo šľahaného bielku a cukru sa nenazývajú „pusinky“ pre nič za nič. Vďaka neskutočne krehkej štruktúre a jemnej chuti vás totiž doslova omámia, rovnako ako ten najsladší bozk. Bielkové pusinky sú naozaj jednoduché na prípravu, a keďže pevne držia tvar, poslúžia i ako chutné jedlé mištičky. Vyskúšajte ich v kombinácii s jahodami a jogurtom, ktorý zrel v tégliku (napr. Hollandia). Červené ovocie dodá dezertu šťavu, tradične vyrobený jogurt utlmí sladké tóny cukru a vykúzli jedinečnú, jemne kyslú bodku chuti, ktorá sa hladko rozplynie na jazyku. Keď jahody pred servírovaním pokvapkáte troškou čerešňovej brandy, dostane váš dezert elegantný rozmer a na tanieri sa po ňom zapráši.

pusinky 1308

P O T R E B U J E T E :
Doba prípravy: 90 minút, pre 4 osoby
3 vaječné bielky, 3 lyžice krupicového cukru, 1 lyžicu cukru múčka, 1 lyžicu zemiakového škrobu (solamylu), 1 lyžicu čerešňovej brandy (nie je nutné), 400 gramov jahôd, 200 gramov bieleho Gazdovského jogurtu Hollandia, lístky mäty na ozdobu

P O S T U P:
Začneme s prípravou pusinkových mištičiek. Z bielka pomaly vyšľahávame sneh a postupne zapracujeme oba druhy cukru a škrob. Šľaháme tak dlho, kým sa na zmesi nezačnú tvoriť pevné špičky. Potom si na plech pripravíme papier na pečenie, z tuhého snehu na ňom vytvoríme štyri kôpky a do každej z nich urobíme jamku. Sušíme približne hodinu v predhriatej rúre na 100°C. Medzičasom si pripravíme jahody. Červené ovocie omyjeme, zbavíme stopiek a pokrájame na menšie kúsky. Pokiaľ chceme použiť čerešňové brandy, pokvapkáme nakrájané jahody a necháme marinovať. Hotové bielkové mištičky necháme vychladnúť, naplníme jahodami a dozdobíme jogurtom a mätou.

Tip: Pri šľahaní bielkov môžete do zmesi pridať i štipku bio sušenej levandule, ktorá pusinky kúzelne prevonia.

Bublanina s lesným ovocím a chrumkavou posýpkou

P O T R E B U J E T E:
Cesto: 300 g polohrubej múky, 200 ml plnotučného mlieka, 150 g trstinového cukru, 100 g rozpustenej Hery Maslová príchuť, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva, ovocie
Posýpka: 100 g kryštálového cukru , 100 g jemných ovsených vločiek, 100 g Hery Maslová príchuť,20 g mandľových plátkov, Hera Maslová príchuť a polohrubá múka na vymastenie a vysypanie formy
Forma na koláč s priemerom 28 – 30 cm

bublanina 1308

P O S T U P:
Vajcia dajte spolu s trstinovým cukrom vyšľahať do robota s metlou na šľahanie. Šľahajte tak dlho, až zmes zhustne a bude svetlá a nadýchaná.
Potom pridajte rozpustenú Heru a mlieko a opäť spolu šľahajte, kým sa všetky suroviny nespoja.
Prášok do pečiva dôkladne premiešajte s múkou a vsypte do pripravenej zmesi v kuchynskom robote. Opäť miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
Formu na koláč vytrite Herou a vysypte polohrubou múkou. Pracujte starostlivo, aby nezostal ani kúsok formy suchý. Inak by sa vám bublanina mohla prilepiť.
Do formy vylejte cesto a uhlaďte povrch. Navrch nasypte ovocie, či už čerstvé alebo mrazené.
Pripravte si posýpku. Cukor, vločky a Heru zmiešajte, ideálne ručne, kým nevznikne sypká zmes. Pridajte väčšiu časť mandľových plátkov. Opäť premiešajte. Posýpku navrstvite na ovocie. Povrch posypte zvyšnými mandľovými lupienkami.
Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 45 minút. Nechajte vychladnúť.

Tvarohový dezert s čokoládovou hlinou (bezlepkový)

P O T R E B U J E T E:
Čokoládový tvaroh: 500 g mäkkého polotučného tvarohu, 150 g smotany na šľahanie, 150 g kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa
Čokoládová hlina: 125 g kryštálového cukru, 125 g mandľovej múky, 125 g ryžových vločiek , 80 g Hery Maslová príchuť, 50 g kakaa

 tvaroh coko 1308

P O S T U P:
Rúru si predhrejte na 140 °C. Heru rozpusťte. Ryžové vločky dajte do výkonného mixéra a rozmixujte na hladkú zmes. V miske zmiešajte rozmixované vločky, mandľovú múku, kryštálový cukor a kakao. Keď je zmes premiešaná, pridajte rozpustenú Heru. Dôkladne premiešajte.
Na plech rozložte papier na pečenie. Pripravenú „hlinu“ vysypte na plech a roztiahnite na rovnako vysokú vrstvu. Pečte v rúre 10 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte úplne vychladnúť a opäť premiešajte. „Hlina“ je hotová.
V malom hrnčeku nechajte zovrieť smotanu. Potom odstavte z ohňa a nalámte do nej čokoládu. Nechajte päť minút stáť a rozmiešajte malou metličkou dohladka. Nechajte chvíľku vychladnúť. Zmes môže byť vlažná, nesmie však byť horúca.
Do kuchynského robota s metlou na šľahanie dajte tvaroh a pridajte k nemu čokoládovo-smotanovú zmes. Spolu šľahajte, až vznikne hladký a nadýchaný krém. Primiešajte do nej 10 lyžíc čokoládovej hliny.
Pripravte si poháriky, v ktorých tento dezert najlepšie vynikne. Na ich dno dajte trochu hliny, na ňu vrstvu tvarohového krému a navrch opäť hlinu. Pokojne môžete pridať ešte vrstvu ovocia.
A čo sa hodí do hliny viac ako kvietky? Skvele vyzerajú aj lesné jahody. Pohrajte sa s vašim dezertom a urobte si svoju jedlú záhradku čo najveselšiu.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.