Vytlačiť túto stránku

Kozie syry...

Napísal femme, LK 10. máj 2017

 ... patria do osobitnej skupiny syrov, ktorá obsahuje neprehľadnú pestrosť druhov a variantov, pretože nie vždy sa pri výrobe výlučne používa len kozie mlieko.

koza 1000x668

V obľube sú kombinácie s kravským a ovčím mliekom. Tieto informácie musia byť zreteľne  označené na obale výrobku. Napríklad vo Francúzsku sú kozie syry označené chèvre, syr obsahujúci len polovicu kozieho mlieka volajú mi-chèvre. Pri ich výrobe sa môže použiť surové alebo pasterizované kozie mlieko. Základne typy syrov sa odvodzujú od kvality cesta, spôsobu zrenia, arómy a chuti.

Kozí syr môže byť bez povlaku, čistý, belavý, zlatožltý alebo hnedastý, s belavou mliečnou plesňou , kvasinkami , červenou mikroflórou a cendré (povlakom popola). Povrch plesňových kozích syrov je najskôr belavý  a postupne modrie. Biela pleseň vytvára zamatovú kôru. Čerstvé kozie syry sú určené k rýchlej konzumácii a za čerstvý sa považuje len niekoľko dní. Môžu byť ochutené bylinkami alebo koreninami a vyrábajú sa v rôznych krajinách.  

Prečo sú produkty z kozieho mlieka také výnimočné?
Vďaka svojim zmyslom a vyberavosti v jedle, vyhľadáva koza len zdravú a kvalitnú stravu. To sa zreteľne odráža v kvalite jej mlieka a práve z neho sa vyrába nový čerstvý syr Lučina Kozia. Teraz môžete vyskúšať novú Lučinu Koziu v dvoch variantoch – prírodné a bylinkové. Je vyrobená zo 100 % kozieho mlieka, a ak si strážite líniu, tak ju oceníte predovšetkým pre nízky obsah tuku, ktorého obsahuje len 10 %. Tento syr by nemal chýbať na stole každej modernej rodiny, pre ktorú je kvalitná a pestrá strava dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu.

Uchovávanie  a podávanie syra:
- v teplejšej (hornej) časti chladničky alebo v prázdnej zásuvke na šalát
- zbytok syra zabaľte a čo najskôr odložte na určené miesto, aby nevyschol
- mäkké syry do voskového papiera alebo papiera na pečenie
- syry s modrou plesňou do alobalu
- tvrdé syry do potravinárskej fólie
- nakoniec takto zabalené syry vložte do mikroténového vrecka alebo plastovej nádoby, ktoré chránia chladničku pre pachmi
- syry so silnou arómou zabaľte do vlhkej vreckovky a zavrite v plastovej nádobe

- zmrazený syr sa môže využiť len pri varení; syry s vysokým obsahom vody, napríklad kozí sa nezmrazuje
- syry nechajte pred podávaním ohriať na teplotu chladnej miestnosti; malé a nakrájané syry sa zohrievajú rychlejšie, veľké kusy ponechajte pri izbovej teplote 45 minút až 2 hodiny pri niektorých syroch
- pozor treba dávať pri teplom počasí alebo servírovaní v exteriéri 

Lučina Nadýchaná bez laktózy

Či už trpíte intoleranciou na laktózu, alebo hľadáte alternatívu ku klasickým výrobkom, siahnite po novinke bez laktózy, ktorá si zachovala sviežu a lahodnú chuť originálnej Lučiny. Lučina bez laktózy rozširuje úspešný rad Lučiny Nadýchanej. Je 100 % bez éčiek, a vďaka tomu pocítite ešte väčší pocit ľahkosti.

lucina koza 100x700

Lučina Kozia – syr obsahuje 100 % kozieho mlieka a len 10 % tuku. Cena: 1,89 Eur, Lučina Kozia s bylinkami – 100% kozí syr je obohatený o zmes byliniek a korenia. V produkte Lučina Kozia nájdete cibuľku, bazalku, petržlen a mleté korenie. Cena: 1,89 Eur, Lučina Nadýchaná bez laktózy – od sviežeho originálu ju odlišuje len absencia laktózy.
Balenie 140 g, Cena: 1,55 Eur