Pápežská kuchyňa

Na rozdiel od minulých storočí, súčasna kuchyňa vo Vatikáne je moderná a často ovplyvňovaná národnosťou jednotlivých pápežov, ale nebolo tomu vždy tak.

bartolomeo scappi 2

Začiatkom druhej polovice 16. storočia varil novému pápežovi Júliusovi III. (pontifikát 1550 - 1555) majster kuchár Bartolomeo Scappi, ktorý patril medzi najvýznamnejších novátorov talianskej kuchyne. Predtým pracoval u kardinála Campaggia, ktorému pripravil slávnostný banket pre cisára Karola V. Zlom v jeho živote nastal, keď ho ho poveril kardinál Carpi, v roku 1540 prípravou stravy počas zasadania volebnej konkláve po smrti pápeža Pavla III., z ktorej vzišiel spomínaný Július III.. Následne zostal Scappi v službách ďalším šiestim pápežom. Pri príprave jedál, kládol dôraz na harmóniu a vyváženosť menu. Sústredil sa na šetrné a presné dodržiavanie času pri tepelnej úprave, ktorá bola náročnejšia na zručnosť kuchára. Zároveň obmedzil vysokú spotrebu korenia, ktoré prehlušovalo charakter jedla. V roku 1570 bolo vydané v Benátkach jeho šesť zväzkové dielo opatrené pápežskou pečaťou a stalo sa kulinárskym štandardom pre dvorné a mestské kuchyne. Jeho dielo obsahuje množstvo receptov na rôzne spôsoby úpravy jedál a kuchárske tipy či triky používané aj v súčasnej kuchyni.

Traduje sa, že pápež Bonifác IX. (pontifikát 1389 – 1404), vlastným menom Pietro Tomacelli obľuboval pečeňové knedličky, ktoré sa doteraz volajú tomasselle. Zo známeho rodu Borgiovcov, vzišiel pápež Alexander VI. (Rodrigo di Borgia, pontifikát 1492 – 1503), ktorý si nechal variť od svojej dcéry Lucrezie Borgia sladkosti, bez ktorých sa nevedel zaobísť a ktoré vedela pripraviť len ona. V období nástupu medicejských pápežov, Vatikán ovládla florentská kuchyňa, ktorá bola známa rafinovanosťou a delikátnosťou. Usporadúvali sa slávnostné bankety s najkvalitnejšími jedlami aj vínami, ktoré boli doprevádzané so zábavnými predstaveniami. Pápež Pavol VI., napriek tomu, že na pápežskom stolci pobudol len krátku dobu, sa preslávil až 20 chodmi, ktoré bol schopný konzumovať bez prerušenia až tri hodiny.

bartolomeo scappi 1

Vďaka rozsiahlemu dielu - Opera dell' arte dell cucinare... (Dielo o umení variť...) od Scappiho sa zachovali zaujímavé informácie o obľúbených jedlách pápežov. Ponúkame vám pôvodný recept na úpravu divokých kačíc, ktoré si môžete pripraviť aj z domácej kačice, ale rátajte s tým, že doba prípravy sa predĺži.

Kačica á la Bartolomeo Scappi 

P o t r e b u j e t e: 2 ks očistených divokých kačíc, 250 g varenej nakrájanej nadrobno, 750 ml červeného vína, 100 ml červeného vínneho octu, 30 g cukru, 150 g vykôstkovaných sliviek, 1 / 2 ČL čerstvého mletého bieleho korenia, štipku mletej škorice, strúhaný muškátový oriešok, mletý zázvor, 120 g hrozienok namočených vo vlažnej vode.

P o s t u p: Očistené kačice vložte do pekáča so všetkými prísadami (okrem soli) a prikryte pokrievkou. Položte na sporák a priveďte do varu. Potom vložte pekáč do prehriatej rúry na 150°C. Podľa veľkosti a veku pečte kačice asi jednu hodinu, aby boli mäkké. Výpek nechajte na sporáku odpariť, zhustnúť a osoľte. Nakoniec ho podávajte samostatne, kačicu naporcujte a obložte slivkami.

Dobrú chuť! 

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.