Philippe Suchard, Rodolph Lindt a Theodor Tobler

Zdajú sa vám mená povedomé, nemýlite sa. Majú blízko k čokoláde. Čokoláda bola v minulosti považovaná za liek na rôzne neduhy... Na "podozrení", že podnecuje milostné vášne a predlžuje život sa trvá dodnes...

cokolada 1200x800

Ktorý Európan či milovník sladkostí by nepoznal slávnu švajčiarsku čokoládu...? Prvé továrne na výrobu čokolády vo Švajčiarsku síce vznikli až začiatkom 19. storočia, no miestni výrobcovia významne obohatili kvalitu i spektrum čokoládovej ponuky...

Zakladateľom švajčiarskeho čokoládového impéria bol Philippe Suchard. Tento muž sa k výrobe čokolády dostal nezvyčajným spôsobom. Na prosbu svojej chorej matky priniesol z lekárne trochu čokolády, a pretože bol vyučeným cukrárom, táto "zvláštna hmota" ho zaujala a on s ňou začal experimentovať. V roku 1824 prepašoval do Ameriky plný kufor hodiniek a za utŕžený zisk vybudoval čokoládovňu v Serriéres pri Neuchatelskom jazere.

V druhej polovici 19. storočia sa do rodiny čokoládového výrobcu priženil Daniel Peter z Vevey. Čokoláda mu podľa všetkého nedala spávať, pretože sa rozhodol urobiť prevratný vynález. Po ôsmich rokoch experimentovania (v roku 1875) sa mu podarilo zmiešať čokoládu s kondenzovaným mliekom a vyrobil prvú mliečnu čokoládu na svete.

Ďalšiemu Švajčiarovi, s menom Rodolph Lindt, sa zasa podarilo vyrobiť prvú jemnú čokoládu, ktorá sa priam rozplývala na jazyku... Použil k tomu novú technológiu, tzv. konšovanie (čokoláda sa niekoľko dní mieša a postupne sa do nej pridáva kakaové maslo). Čokolády, ktoré vznikli vďaka tejto technológii, bolo možné ľahko zlomiť, čo bol jav dovtedy nevídaný. Novinkou bola tiež skutočnosť, že konšovaná čokoláda sa nemusela lisovať a liala sa do foriem.

Pamätným menom vo svete čokolády sa stalo aj meno Tobler. Jacob Tobler vyrábal čokoládu a obchodoval s cukrovinkami aj od iných výrobcov. V roku 1908 pripravil jeho syn Theodor Tobler spolu so svojim bratrancom Emilom Baumannom čokoládu, ktorá nadchla milovníkov sladkostí na celom svete: čokoládu inšpirovanú talianskym nugátom, ktorá má (na počesť švajčiarskych Álp) tvar horského končiara.

Začiatkom 20. storočia získala švajčiarska čokoláda celosvetovú slávu a stala sa synonymom kvality.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.