Čokoláda...

...bola v minulosti považovaná za liek na rôzne neduhy... Na "podozrení", že podnecuje milostné vášne a predlžuje život sa trvá dodnes...

cocco cortez1200x681

- Pôvodnou domovinou kakaovníka bol pravdepodobne tropický prales v povodí Amazonky a Orinoka.

- Veľmi dôležitú úlohu hral kakaovník v náboženskom živote Mayov. Plody kakovníka boli obetovávané pri iniciačných obradoch, svadbách aj pohreboch. Kakaový bôb tu bol považovaný za symbol plodnosti a čokoláda za afrodiziakum. Dobrú úrodu vzácnych kakaových bôbov malo zabezpečiť každoročné obetovanie zajatcov, tí museli vypiť čokoládu, v dôsledku čoho sa ich srdce malo premeniť na kakaový bôb. Mayovia potom srdce mrtvemu vytrhli z tela a ponúkli ho bohom... Okolo roku 1000 prevzali "kakaové posolstvo" Mayov Toltékovia, ktorí začali kakaové bôby používať ako univerzálne platidlo.

- Koncom 13. storočia prenikol na územie severného Mexika kmeň kočovných Aztékov. V blízkosti jazera Texcoco vybudovali slávne mesto Tenochtitlán a plávajúce záhrady. Pestovali kukuricu, melóny, rajčiny, papriku, vanilku a následne aj kakaovník. Naučili sa pražiť a mlieť kakaové bôby a pripravovať z nich výživnú vo vode rozpustnú pastu, ku ktorej pridávali trochu korenia.

- Španieli boli prví Európania, ktorý vďaka svojej zaoceánskej expanzii ochutnali čokoládový nápoj. Dobyvateľ Cortéz poslal na španielsky kráľovský dvor prvé kakaové bôby v roku 1520. V polovici 16. storočia sa stalo pitie čokolády súčasťou bontónu španielského dvora. Čokoláda však bola ešte veľmi vzácna a recept na jej prípravu držali Španieli v tajnosti.

- Európskym osadníkom v Amerike chutila predovšetkým cukrom sladená čokoláda. Nový recept na jej prípravu vymysleli v roku 1550 mníšky v mexickom Chiapas: z drvených kakaových bôbov uvarili husté kakao, ktoré spolu s vanilkou a cukrom rozpustili vo vode. Mnísi do kakaa začali pridávali aj muškátový oriešok. Zistilo sa tiež, že teplá čokoláda je chutnejšia ako studená.

- Veľmi obľúbená sa stala čokoláda u cirkevných hodnostárov, ktorým pomáhala znášať dlhé obdobia pôstu, počas ktorého pili len tekutiny.
- Španielsky kakaový monopol sa skončil začiatkom 17. storočia, keď Talian Carletti začal s výrobou čokolády a ponukou tejto exotickej pochúťky v benátskych a florentských pohostinstvách.

- Do Francúzska prišla čokoláda s manželkou Ľudovíta XIII., Annou Rakúskou. Spočiatku nedôverčiví Francúzi postupne čokoláde doslova podľahli. Čokoláda (jemná, chutná, servírovaná v ušľachtilom porceláne) sa začala piť všade; na promenáde, v záhradách, salónoch, na plesoch aj v opere... Akékoľvek posedenie či duchaplná konverzácia v šľachtických kruhoch boli nemysliteľné bez čokoládového pohostenia.

- V roku 1828 prišli Holanďania s prevratným vynálezom: vďaka lisu na čokoládu sa podarilo oddeliť kakaové maslo od kakaového prášku, čím sa cena čokolády znížila a otvorila sa tak cesta k jej masovej konzumácii.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.