Zaujímavosti pre „čokoholikov“...

Zabudnite na chvíľu, že čokoláda "pomáha" zvyšovať hmotnosť, môže vyvolať zažívacie problémy (zápchu) a ohrozuje zubnú sklovinu... Čokoláda bola v minulosti považovaná za liek na rôzne neduhy... Zamerajte sa na jej klady... 

chocolate 1200x800

Tu sú:

- O afrodiziakálnych účinkoch čokolády vedeli už starí Aztékovia; v Európe sa uvedené účinky čokolády využívali napríklad na dvore Ľudovíta XV. (Ľudovítové milenky vraj boli priam posadnuté čokoládou...) Podľa súčasných prieskumov (vo viacerých krajinách) by však až polovica žien dala jednoducho prednosť čokoláde pred sexom (ťažko odhadnúť, či tento fakt vypovedá o kvalitách čokolády alebo o mileneckých "kvalitách" partnerov...).


- Čokoláda vďaka prítomnosti fenyletylamínu preukázateľne ovplyvňuje náladu, zmenšujúc pocit úzkosti, strachu a paniky. Možno práve preto "obete" neopätovanej lásky inštinktívne hľadajú útechu v konzumácii čokolády... Ale je tu aj ďalší dôvod: látka nesúca názov anandamit, ktorá dokáže stimulovať nervové centrá v mozgu ako marihuana. (No pozor, pokiaľ by ste sa rozhodli zažiť s pomocou čokolády podobné opojenie ako pri fajčení marihuany, museli by ste jej zjesť značné množstvo - približne pätinu vlastnej hmotnosti.) Summa summarum obsahuje čokoláda vyše 500 zlúčenín, v rámci ktorých sa nachádzajú látky znižujúce stres a vyvolávajúce príjemné pocity. Je možné, že tajomstvo "čokoládového opojenia" spočíva v ich vzájomnom pôsobení...


- Plody kakaovníku obsahujú aj povzbudzujúce látky (hlavne teobromín), ktoré majú podobné účinky ako kofeín (podporujú dilatáciu ciev a diurézu). 
- Podľa výskumov, ktoré prebehli v 80-tych rokoch, čokoláda istým spôsobom predlžuje život. Na tejto skutočnosti by sa mali podieľať polyfenoly, ktoré sa nachádzajú aj v zelenine, ovocí, červenom víne a čaji. Ide o prírodné antioxidanty priaznivo pôsobiace na srdcovo-cievne "záležitosti" vďaka schopnosti znižovať hladinu cholesterolu v krvi a eliminovať stres. Polyfenoly však majú aj protizápalové a čiastočne protinádorové účinky.

Tip: Všetky pozitívne účinky čokolády však možno očakávať len od jej kvalitnejších podôb. Ktoré to sú? Orientovať sa môžete podľa základných informácií uvedených na obale, ako aj priamych skúseností, keďže menej kvalitná čokoláda sa v ústach horšie rozpúšťa a jej chuťové vlastnosti sú "hrubšie". Treba tiež vedieť, že väčšina čokolád je vyrobená zo zmesi kakaových bôbov a tieto sa v rámci svetového obchodu zadeľujú do troch kvalitatívnych skupín:

1. Fine - do tejto skupiny patria kvalitné kakaové bôby skupiny criollo; na našom trhu sa čokoláda z týchto kakaových bôbov vyskytuje len sporadicky.

2. Flavour - do druhej skupiny patria kakaové bôby pochádzajúce predovšetkým zo Strednej Ameriky a Karibskej oblasti.

3. Ordinary - do tretej skupiny sa radia kakaové bôby vypestované v západnej Afrike a Brazílii.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.