Jogurt...

...pravdepodobne "vynašli" púštni Peržania, ktorí nosili mlieko vo vakoch z kozľacej kože - baktérie lactobacillus v nich za pomoci tepla premenili mlieko na jogurt.

Jogurt je jeden z najstarších ľudských pokrmov. Už v roku 500 p.n.l. jedávali ľudia zmes jogurtu, medu a jahôd pod názvom "jedlo bohov" a záznamy starovekých národov Stredného východu a Egypta prinášajú informácie o jeho blahodárnych účinkoch na zdravie.
Jogurt pravdepodobne "vynašli" púštni Peržania, ktorí prenášali mlieko vo vakoch z kozľacej kože - počas ich putovania premenili baktérie lactobacillus (za účinnej pomoci tepla) mlieko na jogurt.
A keďže prvá ochutnávka podozrivo hustého mlieka, ktoré malo osviežujúcu kyslastú chuť, nespôsobila degustátorom žiadne tráviace ťažkosti, nový pokrm bol na svete; a začal dobíjať národné kuchyne...
Do Európy sa jogurt dostal v 16-tom storočí a stal sa pokrmom chudobných a chorých so zažívacími ťažkosťami. Na severoamerickom kontinente (v Massachusetts) založil v roku 1931 Armén Colombosians prvú veľkú mliekáreň špecializujúcu sa na výrobu jogurtov - dostala názov Colombo.
V priebehu stáročí bolo jogurtu prisúdených množstvo efektov: dlhovekosť, výraznejšia potencia, zmiernenie plešatosti a nervozity, pestovanie pleti, liečenie žalúdočných ochorení... Posúďte sami.

jogurt 1000x600

Jogurt s baklažánmi (starý perzský recept)

P o t r e b u j e t e : 3 menšie baklažány, 60 ml olivového oleja, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, 1 lyžičku soli, 1/4 lyžičku čerstvo pomletého čierneho korenia, 250 ml bieleho jogurtu, 1 lyžicu čerstvo posekanej mäty, 1 lyžičku šafranu namočeného v lyžici horúcej vody, 120 ml nasekaných vlašských orechov.

P o s t u p :
1. Rúru predhrejte na 175 stupňov Celzia; baklažány umyte a vidličkou niekoľkokrát prepichnite (aby sa zabránilo prasknutiu šupy počas pečenia).
2. Baklažány dajte na rošt a pečte cca 1 hodinu. (Pod rošt umiestnite pekáč na zachytenie šťavy.)
3. Upečené baklažány nechajte vychladnúť, ošúpajte ich a vidličkou rozmliaždite.
4. Na oleji osmažte do zlata na drobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak, pridajte baklažány a všetko dobre premiešajte. Nechajte cca 5 minút dusiť na miernom plameni. 
5. Po odstavení baklažánovú zmes osoľte, okoreňte a položte na plochú misu. Potom na zmes pridajte jogurt (pokropte ho šafránovou vodou), mätu a orechy. Podávajte s "arabským" (plackovým) chlebom.

Jogurt s čakankovým šalátom

P o t r e b u j e t e : 3 čakanky, 150g hrozna, 200 ml jogurtu, 2 lyžičky citrónovej šťavy, 1/2 lyžičky medu, 80g plesňového syra, celozrnný chlieb.

P o s t u p :
1. Čakankové listy umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Potom na listy poukladajte rozpolené bobule hrozna a malé kúsky plesňového syra.
2. Do jogurtu primiešajte med s citrónovou šťavou a polejte ním pripravený čakankový šalát. Servírujte s tenkými plátkami celozrného chleba.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.