Vytlačiť túto stránku

Novoročné odľahčenie

Napísal femme 01. január 2017

Klobúk dole pred všetkými, ktorí si dokázali udržať svoju hmotnosť počas vianočných sviatkov! Pre tých ostatných, sme pripravili motivačné tipy na návrat, k pôvodnej váhe...

health plate 1200x800

Poznajte svoje telo
Každý ľudský organizmus funguje odlišne. Pre to, čo platí pre vašu kamarátku, nemusí zaručene fungovať aj vám. Každý jedinec sa odlišuje iným bazálnym metabolizmom, čo je energia, ktorá je potrebná pre základné životné funkcie organizmu. Dôležitú úlohu zohráva aj vek, genetické predispozície od rodičov, zvládanie stresu, typ práce (fyzická, duševná) a pravidelný pohyb.

Predstava, že ak obmedzíte počet porcií zaručene schudnete, je mylná. Pri diéte funguje pravidlo: viac porcií s menším obsahom s pravidelným energetickým výdajom. Prvý správny krok urobíte, ak začnete doma s raňajkami, medzi jednotlivými jedlami dodržiavajte 2 až 3 hodiny odstup, striedajte sladký a slaný pokrm, nevynechávajte večeru a nezabúdajte na denný pitný režim (2l vody).

Začnite zmenou v kuchyni
V chladničke by nemali chýbať citróny, čerstvý zázvor, čerstvé bylinky, sezónna zelenina, mlieko, biely jogurt. V skrinke na potraviny mletá škorica, slnečnicové semiačka, orechy, hrozienka, šošovica, fazuľa, sezónne ovocie a citrusy.

STRAVOVACIE TIPY

1, raňajky
Na ráno si doprajte šálku teplej vody s citrónovou šťavou z polovice citrónu, ktorá vám rozhýbe črevá a pripraví vás na raňajky.Teplý čaj vám prehreje telo a k nemu si naservírujte krajec celozrnného chleba natretý tvarohovou pomazánkou a paradajkou. Cereálne raňajky si pripravíte z 30 g ovsených vločiek, 100 ml polotučného mlieka, 100 lm vody, malej hrsti hrozienok, štipky škorice, čl slnečnicových semienok, 2 mesiačkov pomaranča.

Tip: mlieko, môžete nahradiť jogurtom a vodu šťavou z polovice pomaranča.

2) desiata
Zvoľte cca. 200 g citrusového ovocia (mandarinky, pomaranče, grepfruit), alebo ovocný šalát

3) obed
Polievka – zeleninovú, tekvicovú, Miso...
Na zeleninovú polievku budete potrebovať koreňovú zeleninu, pór, ktorý dodá výraznejšiu chuť, kaleráb, cesnak, olej a na posypanie strúhaný parmezán. Podávať môžete s tmavým pečivom. Na zahustenie , môžete nasypať kuskus.

Hlavné jedlo - huby (šampiňóny alebo hliva) na pórku s cesnakom so špaldovou cestovinou (varenou pohánkou), posypané parmezánom.

4) olovrant
Ak ste mali na raňajky jogurt, na olovrant ho vynecháte a pripravíte si napríklad zeleninovo syrový tanier, alebo tvaroh so zeleninou a plátkom celozrnného chleba.

5) večera
V prípade, že ste počas dňa nemali mäso, pripravte si kurací šalát, alebo cottage syr s čerstvou zeleninou a krajcom tmavého chleba.

Na záver
Pokúste sa obmedziť soľ na minimum. Nahradiť ju môžete olivami, kvalitnými sójovými omáčkami (Tamari, Shoyu), čerstvým syrom, bylinkami. Majte na pamäti, že soľ zbytočne zadržuje vodu v tele. Odľahčite prílohy, namiesto hranoliek zvoľte varené zemiaky, alebo dusenú zeleninu. Ryby, chudé mäso (králik, morka) fazuľa a šošovica sú zdrojom bielkovín. Urobte si radosť na tanieri a skúšajte nové variácie, aby ste zbytočne neskĺzli do stereotypu.