Vytlačiť túto stránku

Užitočné rady pre kuchárky začiatočníčky

Napísal femme 13. december 2016

Vianočné sviatky sú nepredstaviteľné bez typického vianočného pečiva, rôznych koláčov a chutných maslových tort. Ponúkneme vám ideálne teploty pre pečenie rôznych cukroviniek a recepty k nim.

vianoce perniky110x688

Vianoce už klopú na dvere a to je najvyšší čas, aj pre tie menej zdatné gazdinky, aby nabrali odvahu a pustili sa do pečenia. Práve pre ne pridávame pár receptov a prehľad najvhodnejších teplôt pre pečenie rôznych druhov cukroviniek.

Na prvom mieste je plán! Niektoré vianočné koláče sa pripravujú už v novembri, iné stíhate počas decembra. Pre budúcnosť vám prinášame aj plán, kedy aký druh pečiva upiecť a ako ho správne uskladňovať.

Ideálne teploty pre pečenie

Vo všeobecnosti platí, že pre väčšinu druhov cukroviniek je vhodná teplota rúry na 180°C. Pri nižších teplotách tuk vyteká, pri vyšších hrozí na povrchu spálenie cesta, ale vo vnútri koláča nedopečené. Tu platí, že vyššia teplota, neskráti ani neurýchli pečenie.
Moderné recepty obsahujú odporúčané teploty pre rôzne typy rúry, ktoré by ste mali akceptovať.

• 100 °C - sušenie - nízke pečivo z vaječných bielkov – napríklad pusinky - merengue, laskonky, ktoré sa hneď po upečení môžu plniť šľahačkou alebo krémom
• 130 až 150 °C – nízka teplota - rôzne snehové pečivo, pečivo s orechami, placky, vrstvené koláče.
• 160 až 170 °C - stredná teplota - šľahané a trené tukové cesto, vyšší torty.
• 170 až 190 °C - stredná teplota - pečivo s kypriacim práškom, medové cesto a perníky.
• 190 až 210 °C - vyššia stredná teplota - menšie vianočné pečivo, vianočky a kysnuté tvarované pečivo, koláče vo formách.
• 210 až 225 °C - vyššia teplota - piškótové rolády, pečivo z listového cesta, menšie tukové cukrovinky.
• 225 až 250 °C - vyšší teplota - rôzne záviny, pečivo z listového a odpaľovaného cesta.
• 250 až 300 °C - pečenie pri vysokej teplote - rýchle zapečenie napríklad snehových povrchov na predpečené korpusov.

Plánovač pečenia

KONIEC NOVEMBRA, ZAČIATOK DECEMBRA
- perníčky, zázvorník, kokosové cukrovinky, medvedie tlapky

2 TÝŽDNE PRED VIANOCAMI
- koláčiky z lineckého cesta, piškótové a orieškové cukrovinky, vanilkové rožky

1 TÝŽDEŇ PRE VIANOCAMI
- nepečené cukrovinky, snehové pusinky

2 DNI PRED VIANOČNÝMI SVIATKAMI
- vianočka, makový a orechový závin (Bratislavské pajgle)

Uskladnenie
Ideálna teplota pre skladovanie pre väčšinu koláčov je okolo 5°C a netreba ich nechať v papierových krabiciach alebo plastových boxoch. Zázvorníky, medvedie tlapy, perníčky a podobné druhy cukroviniek uskladňujte v keramických nádobách prikryté. Pred inými pachmi pečivo chráňte alobalom, ktorým vyložíte steny hrncov a pekáčov. Linecké koláčiky a piškótové cesto uskladnite v servítke v dózach. Nepečené cukrovinky umiestnite do plastových boxov, ktoré vypodložíte alobalom. Vianočky, nepečené a pečené rolády vám vydržia dlhšie zabalené v alobale a uložené na chlade.

Mrazenie
Nadbytočné koláče zamrazíte do plastových nádob s uzáverom. Nevhodné cukrovinky na zamrazenie: tučné a veľmi sladké cukrovinky, orechové, mandľové pečivo a s maslovými plnkami.

vianoce 1 1216

Snehové pusinky s citrónovým krémom

P O T R E B U J E T E:

Na cesto: 5 bielkov, 350 g cukru
Na náplň: 250 g zmäknutého masla, 100 g cukru práškového, 2 žľtky, 1 balíček Finesse citrónová kora strúhaná Dr.Oetker, 1 zarovnaná KL Arómy citrónovej Dr.Oetker
Ešte potrebujete: 2 plech na pečenie, 1 elektrický ručný šľahač, 1 cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou

P O S T U P:
Na prípravu pusiniek v mise vo vodnom kúpeli vyšľaháme z bielkov a cukru elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. Snehom naplníme cukrárske vrecko a na plechu vyloženom papierom na pečenie tvarujeme pusinky.
Vložíme do predhriatej rúry a sušíme.

Elektrická rúra: 50°C, teplovzdušná rúra: 50°C, doba sušenia: asi 180 - 240 min.

Pusinky necháme vychladnúť.

Na prípravu náplne v mise vyšľaháme maslo s cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme žĺtky, kôru a arómu a vyšľaháme dohladka. Náplň nanesieme do cukrárskeho vrecka a spájame vždy dve pusinky plochou stranou k sebe. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

Vianočná štóla s marcipánom

P O T R E B U J E T E:

Na cesto: 50 g hrozienok, 4 zarovnané PL rumu, 500 g hladkej múky, 1 balíček Kypriaci prášok do pečiva s vínnym kameňom Dr.Oetker, 150 g cukru, 2 balíčky Finesse citrónová kora strúhaná Dr.Oetker, 50 g vlašských orechov, 50 g mandlí - plátkov, 100 g kandizovaného ovocia, 150 g zmäknutého masla alebo margarínu, 250 g tvarohu polotučného, 2 vajcia
Na náplň: 1 balenieMarcipánu Dr.Oetker, 50 g brusníc sušených
Na potretie: 150 g zmäknutého masla, 150 g cukru práškového, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker

Ešte potrebujeme: 1 plech na pečenie

P O S T U P:

Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, kôrou, orechmi, mandľami a kandizovaným ovocím a premiešame. Pridáme maslo alebo margarín, tvaroh a vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 35 cm.

Na prípravu náplne do marcipánu zapracujeme brusnice a vytvoríme valček dlhý 25 cm. Valček nanesieme do stredu plátu a z oboch strán cesto prehneme cez marcipán. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme časťou rozpusteného masla. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 170°C, teplovzdušná rúra: 150°C, doba pečenia: asi 60 min.

Po upečení štólu ihneď potrieme zvyšným maslom a pocukrujeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilínovým cukrom. Necháme vychladnúť.

Jablková torta s mascarpone

Vystačí na: asi 12 porcií, doba prípravy: asi 45 minút, oba pečenia: asi 15 minút

P O T R E B U J E T E:
Na cesto: 130 g polohrubej múky, 1 KL Kypriaceho prášku do perníka Dr.Oetker, 1 KL preosiateho kakaa, 50 g cukru, 75 ml mlieka, 50 ml oleja, 1 vajce
Na náplň: 400 g ošúpaných a na kúsky nakrájaných jabĺk, 50 g cukru, ½ KL mletej škorice, 100 ml vody, 2 ks Zlatého klasu Premium Dr.Oetker, 300 ml vody, 400 ml mlieka, 35 g cukru, 250 g mascarpone, 1 balíček Želatínového stužovača Dr.Oetker, 100 ml vody

P O S T U P:

1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom do perníka, kakaom a cukrom. Pridáme mlieko, olej a vajce a všetko dôkladne vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy (ø 26 cm). Vložíme do predhriatej rúry na 170 °C a pečieme asi 15 minút. Korpus necháme vychladnúť.
2. Jablká vložíme do hrnca. Pridáme cukor, škoricu, zalejeme 100 ml vody a podusíme, aby jablká zmäkli. Zlatý klas rozmiešame vo vode, nalejeme na jablká a ešte asi 1 minútu povaríme. Necháme mierne vychladnúť a potom nanesieme na korpus.
3. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas s mliekom a cukrom podľa návodu na obale a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do misy vložíme mascarpone, pridáme Zlatý klas a elektrickým ručným šľahačom vyšľaháme dohladka. Želatínový stužovač zmiešame s vodou podľa a ihneď vmiešame do náplne. Túto náplň nanesieme na jablkovú náplň, uhladíme a odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky.

Tip: Namiesto 1 tortovej formy (ø26 cm) môžeme použiť 4 vykrajovacie formy (ø10,5 cm).