Na veľkosti záleží

Nepriberať nám pomôže vhodne zvolený kuchynský servis, ďalej veľkosť tanierov a porcie na ne podávané. Všeobecne platí, že v súčasnosti jeme príliš veľké dávky jedla a často.

tanier dieta1100x736 

Vedeli ste, že od minulosti sa rozmery tanierov zmenili? A nie je to veľmi dávna minulosť, zažili ju naši rodičia a prarodičia. Plytké taniere bežných rozmerov majú dnes 28 centimetrov, začiatkom 60. rokov boli v priemere o 3 centimetre menšie. Z toho vyplýva, že máme tendenciu si nakladať viac. A problém máme sčasti vyriešený. Máloktorý dospelý je schopný odolať chutnému jedlu, prípadne si každé jedlo zvážiť, pokiaľ nie je v diétnom režime. Môžeme len závidieť deťom starým do štyroch rokov. Tie majú vrodenú schopnosť prestať konzumovať, keď sú sýte. Túto „brzdu“ ale strácajú vo vyššom veku. Ľudia majú prirodzenú danosť jesť keď majú príležitosť, a jesť viac ak im je to umožnené.

Okrem vlastného pričinenia, majú za následok väčších porcií aj výrobcovia. Britská nadácia pre zdravé srdce (British Heart Foundation) v roku 2013 zverejnila výsledky desaťročného pozorovania niektorých potravinárskych tovarov a polotovarov, ktoré sa zväčšili až o 130 gramov. Iným problémom sú výhodné „množstevné zľavy“, v pomere k neprimerane vysokej cene za menšie množstvo. Dôležitú úlohu zohráva aj kuchárske povedomie, ktoré dokáže aj na objemnejšom servise odhadnúť tú správnu porciu.

Tipy na triky, ako obmedziť príjem kalórií

Na príjem kalórii má vplyv farba a vzhľad jedla, osvetlenie miestnosti aj kde konzumujeme. „Jeme očami“. Jednoduchý trik, aby jedlo nedráždilo, je schovať všetky potraviny (zemiakové lupienky, piškóty, cereálie...) do kuchynskej skrinky, aby na ne nepadol zrak.

- Ak treba zvýšiť príjem zeleniny a ovocia, umiestnite ich na stred stola, aby boli po ruke.
- Menšími porciami sme schopní znížiť denný kalorický príjem o 279 až 527 kalórií. Menšie taniere a porcie nasýtia rovnako, akoby bolo jedla viac.
- Farebný kontrast „tanier – jedlo“, má tiež za následok, že zjeme menej.
- Menšiu spotrebu zaznamenávame aj pri výrazne farebných potravinách a nápojoch (nelakoholicke, alkoholické). Pri nápojoch vyberajte vysoké a užšie poháre, než nižšie a široké. Vypijete tak menej. Jeden z experimentov potvrdil, že z väčších pohárov pijeme rýchlejšie a viac, lebo máme pocit, že pijeme málo.
- Stravovanie sa v tmavej miestnosti a hluku podvedome núti viac si nabrať a zjesť. Menej kalórii prijmeme, ak stolujeme pri okne alebo dobre osvetlenom priestore.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.