Vytlačiť túto stránku

Tajomstvo grilovania

Napísal femme, Simona Klérková 09. september 2016

Za dobrým grilovaným mäsom stoja chemické reakcie, ktoré pri teplote 154 °C na povrchu mäsa vytvoria za pár desiatok sekúnd, nové chutné molekuly z bielkovín a cukru.

steak 1000x580

Základ kvalitné mäso
Mäso treba nechať vyzrieť pri teplote mierne nad nulou. Vtedy začnú enzýmy rozkladať proteíny a aminokyseliny, cukry a mastné kyseliny, ktoré sú najviac zodpovedné za chuť mäsa. Počas tohto procesu sa odparí až 5% vody, dôsledkom čoho je chuť intenzívnejšia. Všetky spomínané procesy vyzrievania sa odohrávajú počas dvoch týždňov. Ideálne mäso vyzrieva 10 dní.

Namiesto marinády soľ, korenie a bylinky
Kvalitné mäso na steak netreba veľmi ochutiť. Postačí soľ, koreni a bylinky. Marinády slúžia len k povrchovému ochuteniu. Väčšina látok sa hlbšie k mäsu nedostane, pretože ich molekuly sú príliš veľké.

Ako grilovať
Pred grilovaním nechajte mäso pri izbovej teplote oddýchnuť najmenej 10 minút, pri väčších kusoch aj hodinu. Pred grilovaním ho nesoľte. Počas pečenia steak otáčate len raz. Po upečení ho nechajte 3 minúty odpočinúť a potom ho až osolíte.
Dĺžka grilovania je závislá od veľkosti porcie. Stav zisťujete dotykom prsta v strede mäsa. Ak je strede veľmi mäkký – steak je krvavý, ak je tuhý steak je prepečený.

Veľmi mierne opečený (Blue rare): vo vnútri úplne krvavý. Z vonkajšej strany opečený zhruba 30 sekúnd.
Mierne opečený (Rare): vnútro steaku je stále veľmi červené i keď vonkajšia časť je už mierne opečená. Vnútorná teplota steaku je 52 stupňov Celzia.
Mierne prepečený (Medium rare): jeden z najpopulárnejších stupňov prepečenia. Mäso vo vnútri je ružové a šťavnaté a veľmi pozvolna prechádza k opečenej vonkajšej časti.
Stredne prepečený (Medium): stred mäsa je ružový, stále však relatívne šťavnatý.
Viac prepečený (Medium well): mäso je už takmer úplne prepečené. Vo vnútri má mäso veľmi jemne ružovú farbu.
Úplne prepečený (Well done): mäso je už úplne prepečené a veľmi suché. Spôsob takejto prípravy sa neodporúča.

Druhy steakov

Filet mignon - Steak zo strednej a tenšej časti sviečkovice v tvare valčeku
Strip steak - Steak z nízkej roštenky s jemným tukovým mramorovaním
Rib eye - Steak s výraznou chuťou, ktorú mu dodáva tukové mramorovanie
Rump steak - Steak zo spodného alebo vrchného šálu
T-bone steak - Veľmi pôsobivý steak, ktorý má dva druhy mäsa. Väčšia časť je roštenka a menšia sviečkovica.
Falošná sviečkovica - Je najjemnejší kúsok mäsa z pleca
Flank steak - Je časť mäsa z pupka. obľúbený prevažne vo Francúzsku
Wagyu - Je steak z japonského vzácneho plemena. Má pôsobivé tukové mramorovanie a vynikajúcu chuť

Tip: Grilujte celoročne!

Grilovať nemusíte len pri letnom západe slnka! Elektrický gril Orava EG-1300 s príkonom 2 200 W si v slnečných lúčoch babieho leta rozložte v exteriéri v dosahu elektrickej zásuvky, keď však vonku prší – a vás práve chytila chuť na grilované mäsové aj vegetariánske dobroty – grilujte s ním priamo v kuchyni! Nedymí sa z neho, nepotrebujete žiadne extra palivo a umožňuje na jeseň aj v zime grilovať v interiéri. Hladká i rebrovaná časť grilovacej platne sú dostatočne veľké, nech na ne položíte mäso, zeleninu, ryby či morské plody. Ovláda sa intuitívne, teplota vhodná pre daný typ grilovaných dobrôt sa dá ľahko regulovať termostatom na sieťovom prívode. Umožňuje grilovať na otvorenom grile i s priklopeným vekom z priehľadného temperovaného skla. Aj hrubšie pláty jahňaciny či steakov sa na ňom prepečú došťavnata, keďže sa grilujú aj dusia vo vlastnej šťave. Zaklopený poslúži aj na zapekanie panini, bruschetty či toastov k zeleninovým šalátom. Po „grilpárty“ kedykoľvek v roku ho ľahko očistíte – dá sa totiž rozobrať na časti, ktoré komfortne umyjete.

orava eg1300

Predáva Orava za 59 €. www.orava.eu