Vytlačiť túto stránku

Orechy

Napísal femme 07. september 2016

Sekané aj mleté, pražené i solené, v masle aj v paste sme zvyknutí ich konzumovať. Neoddeliteľnou súčasťou k dobrému vínu sú mandle, čerstvé vlašské orechy, lieskovce a pistácie.

orechy 1000x500

Dnes si nevieme predstaviť náš jedálniček bez orechov. Majú vysoký obsah bielkovín, tukov a minerálnych látok. Z tohto dôvodu orechy v iných častiach sveta tvorili a tvoria dôležitú časť pokrmov, ktoré dopĺňajú bielkoviny, tam kde je nedostatok či nedostupnosť mäsa a rýb.

Búrske oriešky sa v kuchyni používajú od západnej Afriky až po Etiópiu. Mleté či pražené sa stali prísadou do polievok a duseného mäsa. V indonézskej a malajskej kuchyni sa z búrskych oriešok pripravuje omáčka a grilované guľky – satay.

Kokosové orechy a kešu oriešky sú súčasťou varenia na juhu Indie. Pečené a pražené kešu sú doplnkom k zeleninovým receptom. Kokosový orech má v indickej kuchyni široké využitie. Na severe Indie hlavnú úlohu zohrávajú mandle a pistácie. Pridávajú sa do pilafov, do jemne korenených pokrmov z kuracieho mäsa a do pudingov.

Arabi a Peržania používajú na zahustenie a ochutenie pokrmov z mäsa mandle, lieskovce, vlašské orechy alebo pistácie. Turci podobne ako Arabi, sú majstrami v príprave rôznych zákuskov, plnených sekanými orechami, máčanými v mede.

Píniové oriešky, semená lahodnej arómy zo stredomorskej šišky pínie, sa pridávajú do pokrmov z ryže, do plniek, džemov a múčnikov. V Španielsku sa pridávajú k pečenému králikovi alebo kuraťu, k rybám, do omáčok a k zákuskom. Vo všetkých talianskych regiónoch sa stretávame so špecialitami doplnenými týmito orieškami – s mečúňom na Sicílii, so špenátom v Ríme, v pesto omáčke v Janove a s marinovanými sardinkami v Benátkach.

Sever Európy si zvykol pripravovať pokrmy s mandľami, lieskovcami a vlašskými orechami. Na jeseň nesmú chýbať pečené gaštany, alebo pridané do zákuskov a jedál zo zeleniny.

Pekanové orechy pochádzajú zo severnej Ameriky. Sú výborné do zákuskov a cukroviniek. Používa sa v prirodzenej podobe alebo solené.
Makadamia orechy známy ako queenslandský orech, má pôvod v severnej Austrálii. Majú vysoký obsah oleja, preto sa exportujú vo vákuovanom obale, aby sa nepokazili. Na priamu konzumáciu sa používajú ako dezertné orechy solené alebo ako koktailové občerstvenie.