Orechy

Sekané aj mleté, pražené i solené, v masle aj v paste sme zvyknutí ich konzumovať. Neoddeliteľnou súčasťou k dobrému vínu sú mandle, čerstvé vlašské orechy, lieskovce a pistácie.

orechy 1000x500

Dnes si nevieme predstaviť náš jedálniček bez orechov. Majú vysoký obsah bielkovín, tukov a minerálnych látok. Z tohto dôvodu orechy v iných častiach sveta tvorili a tvoria dôležitú časť pokrmov, ktoré dopĺňajú bielkoviny, tam kde je nedostatok či nedostupnosť mäsa a rýb.

Búrske oriešky sa v kuchyni používajú od západnej Afriky až po Etiópiu. Mleté či pražené sa stali prísadou do polievok a duseného mäsa. V indonézskej a malajskej kuchyni sa z búrskych oriešok pripravuje omáčka a grilované guľky – satay.

Kokosové orechy a kešu oriešky sú súčasťou varenia na juhu Indie. Pečené a pražené kešu sú doplnkom k zeleninovým receptom. Kokosový orech má v indickej kuchyni široké využitie. Na severe Indie hlavnú úlohu zohrávajú mandle a pistácie. Pridávajú sa do pilafov, do jemne korenených pokrmov z kuracieho mäsa a do pudingov.

Arabi a Peržania používajú na zahustenie a ochutenie pokrmov z mäsa mandle, lieskovce, vlašské orechy alebo pistácie. Turci podobne ako Arabi, sú majstrami v príprave rôznych zákuskov, plnených sekanými orechami, máčanými v mede.

Píniové oriešky, semená lahodnej arómy zo stredomorskej šišky pínie, sa pridávajú do pokrmov z ryže, do plniek, džemov a múčnikov. V Španielsku sa pridávajú k pečenému králikovi alebo kuraťu, k rybám, do omáčok a k zákuskom. Vo všetkých talianskych regiónoch sa stretávame so špecialitami doplnenými týmito orieškami – s mečúňom na Sicílii, so špenátom v Ríme, v pesto omáčke v Janove a s marinovanými sardinkami v Benátkach.

Sever Európy si zvykol pripravovať pokrmy s mandľami, lieskovcami a vlašskými orechami. Na jeseň nesmú chýbať pečené gaštany, alebo pridané do zákuskov a jedál zo zeleniny.

Pekanové orechy pochádzajú zo severnej Ameriky. Sú výborné do zákuskov a cukroviniek. Používa sa v prirodzenej podobe alebo solené.
Makadamia orechy známy ako queenslandský orech, má pôvod v severnej Austrálii. Majú vysoký obsah oleja, preto sa exportujú vo vákuovanom obale, aby sa nepokazili. Na priamu konzumáciu sa používajú ako dezertné orechy solené alebo ako koktailové občerstvenie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.