Vytlačiť túto stránku

Ako rozumne uskladňovať potraviny

Napísal Ikea 23. máj 2016

Jedlo je základom nášho života, napriek tomu doma vyhadzujeme až 25 % jedla. Nezabúdajte, že správne uložené potraviny vám vydržia dlhšie čerstvé. Preto nakupujte s rozumom.

AKO ROZUMNE NAKÚPIŤ

Nakupovať bezhlavo sa určite nevypláca, skúste sa držať niekoľkých základných pravidiel.
Nákup začína ešte pred odchodom do obchodu. Pozrite sa, čo vám v chladničke a špajze ostalo, aby ste zbytočne nenakupovali rovnaké suroviny. Vopred si rozmyslite, aké jedlá z nakúpených potravín uvaríte. Lepšie je nakupovať menšie množstvo jedla viackrát týždenne, než urobiť jeden veľký nákup na 14 dní vopred. V takých prípadoch sa vám veľké množstvo potravín často nepodarí skonzumovať včas.

VYBAĽOVANIE JEDLA MÁ TIEŽ SVOJE PRAVIDLÁ

Najmä chladené a mrazené potraviny je potrebné rýchlo uložiť na správne miesto, aby vám dlho vydržali.
Po príchode z nákupu si všetko vyložte na stôl alebo pracovnú dosku. Najprv uložte do mrazničky mrazené potraviny, aby zbytočne nestrácali správnu teplotu. Potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby skladujte v predných častiach chladničky, aby ste ich mali na očiach. Chladničku neprepĺňajte, aby v nej mohol dobre cirkulovať studený vzduch.

OZNAČENÉ VECI NÁJDETE ĽAHŠIE

Budete mať prehľad a rýchlo nájdete všetko, čo v danú chvíľu potrebujete.
Praktické je používať priehľadné obalové materiály. Zvyšky jedla uchovávajte v priehľadných pohároch alebo v plastových dózach a skladujte ich tak, aby každý videl, čo v nich je. Vždy, keď otvoríte chladničku, budete mať prehľad, čo vám ostalo. Môžete tiež použiť štítky popísané veľkým a ľahko čitateľným písmom. Dajte pozor, aby surové mäso a ryby neprišli do kontaktu s ostatnými potravinami, obzvlášť s mliečnymi výrobkami. Mohlo by dôjsť k tzv. krížovej kontaminácii baktériami. Mäso preto dávajte do priehľadných obalov.

AKO UCHOVÁVAŤ POTRAVINY

Naučte sa potraviny starostlivo ukladať, aby vám vydržali čo najdlhšie čerstvé a nepokazili sa.
Exotické ovocie, paradajky a uhorky spravidla skladujeme pri izbovej teplote, zatiaľ čo domáce ovocie a zeleninu dávame do spodných priečinkov chladničky. Neumývame ich, pretože by sa potom rýchlejšie mohli začať kaziť. Väčšina ovocia a zeleniny uvoľňuje chemikáliu etylén, ktorá podporuje zrenie. Môže to potom spôsobovať problémy, pokiaľ sa na jednom mieste skladuje viac druhov ovocia a zeleniny. Preto ovocie a zeleninu uchovávajte v plastových, sklenených či papierových obaloch.

SUCHÉ POTRAVINY

KÁVA
Pokiaľ chceme konzumovať mletú kávu, presypeme ju z pôvodného obalu do uzatvárateľnej tmavej dózy alebo pohára a uložíme ju na suchom a chladnom mieste. Tak vydrží jej aróma najdlhšie. Kávu môžete skladovať tiež v chladničke, ale len vtedy, ak je pohár pevne uzatvorený a nedostane sa doň vlhkosť.

MÚKA
Múku a podobné sypké produkty je dobré presýpať z pôvodného obalu do uzatvárateľného pohára. Často sa v ňom totiž môžu vyskytovať zárodky škodcov, ktoré sa potom rýchlo rozšíria i do ostatných skladovaných potravín.

CHLIEB
Kvalitný chlieb má tvrdšiu kôrku, ale vo vnútri je vláčny. Najlepším spôsobom, ako ho udržať čerstvý, je zabaliť ho do čistej utierky (neperte ju v aviváži) a vložiť do chlebníka. Môže tak dýchať a neplesnivie. Ak k tomu pridáte rozkrojené jablko alebo ošúpaný zemiak, vydrží dlhšie. Pokiaľ viete, že chlieb nespotrebujete včas, vložte ho nakrájaný do mrazničky v plastovej dóze.

KONZERVY
Konzervy skladujeme pri teplote maximálne do 20 °C na suchých a vzdušných miestach. Pre mäsové konzervy platí, že nižšie teploty sú na skladovanie vhodnejšie. Najlepšie je konzervu skonzumovať v prvej tretine jej minimálnej trvanlivosti. Po otvorení ju musíme dať do chladničky a rýchlo spotrebovať. Pozor na chladené produkty, ktoré sa musia skladovať v chladničke a mohli by ste ich ľahko zameniť za trvanlivé konzervy.

ČERSTVÉ POTRAVINY

BANÁNY
Pokiaľ chcete, aby vám banány vydržali čo najdlhšie čerstvé a chutné, uchovávajte ich pri teplote 13 – 15 °C. Nikdy nedávajte banány do chladničky, pretože ich šupka hneď zhnedne. Prezreté banány môžete uložiť ošúpané do mrazničky a neskôr z nich vyrobiť koktail.

VAJCIA
Vajcia vydržia najdlhšie čerstvé pri skladovaní v chladničke pri teplote 5 až 8 °C. Vložte ich do pripravených stojanov v chladničke a obráťte užším koncom smerom nadol, pretože tu majú pevnejšiu škrupinku. Pred ukladaním vajcia neumývame a neutierame, pretože by sa tým zotrel ich ochranný povlak. Neukladajte do chladničky vajíčka v pôvodnom kartónovom obale, ktorý môže byť zdrojom množstva mikroorganizmov. A pozor pri triedení odpadu – kartónový obal od vajíčok patrí do zmiešaného odpadu.

MRKVA
Mrkva a všeobecne koreňová zelenina vyžaduje chlad a nižšiu vlhkosť vzduchu. Preto jej pri krátkodobom skladovaní odkrojte listy a stonky, vložte ju do plastovej dózičky s odvetrávaním a uložte do chladničky. Mrkvu sa neodporúča odkladať vedľa ovocia s veľkým množstvom etylénu, inak zhorkne.

CESNAK
Pokiaľ viete, že zakúpený cesnak ihneď nespotrebujete, zaveste ho v priedušnom obale alebo vo zväzkoch na dobre vetrané, suché a chladné miesto. Ďalšou možnosťou je skladovať ho v podobe cesnakovej pasty so soľou v mrazničke. Pastu je nutné hermeticky uzavrieť, aby od nej nenapáchli ďalšie potraviny.

PARADAJKY
Paradajky skladujte v chlade pri teplote okolo 14 °C alebo pri izbovej teplote. V chladničke rýchlo strácajú svoju arómu a chuť. Neprospieva im uloženie vedľa ovocia a zeleniny, ktorá produkuje etylén (napr. jablká, broskyne).

HLÁVKOVÝ ŠALÁT
Pokiaľ hlávkový šalát neplánujete spotrebovať v deň, kedy ste ho kúpili, vybaľte ho a odrežte z neho hlúb. Nie je dobré šalát príliš dlho skladovať. Ak ho, pravda, ihneď nezjete, rozložte ho na jednotlivé listy, vložte ich do plastovej dózičky s odvetrávaním a uložte do chladničky. Ďalšou možnosťou je perforované plastové vrecko.

BYLINKY
Pokiaľ ste si kúpili čerstvé bylinky, nedávajte ich do vody. Je lepšie ich skladovať v perforovanom plastovom vrecku v priehradke na zeleninu v chladničke. Šikovné je bylinky natrhať, vložiť do dózy a dať do mrazničky. Dobrý nápad je zamraziť si bylinky do ľadových kociek. Najlepším riešením je však pestovať si doma čerstvé bylinky.

CITRUSY
Citrusy skladujeme mimo chladničky, aby sa nepoškodili chladom. Na vzduchu však rýchlejšie starnú. Neoplatí sa preto robiť si veľké zásoby. Pokiaľ vieme, že ich nespotrebujeme rýchlo po zakúpení, môžeme z nich vytlačiť šťavu, naliať do formičky na ľad a zamraziť. Rozkrojené plody skladujeme na tanieriku v chladničke rezom nadol a rýchlo spotrebujeme.

SYRY
Tvrdé syry skladujeme v chlade a tme v chladničke pod poklopom alebo vo voskovanom papieri (nebaľte ich do plastovej fólie, ľahšie tak splesnivejú). Mäkké syry typu mozzarella vydržia najdlhšie vo svojom pôvodnom náleve a aromatické syry je najlepšie skladovať v uzatvárateľnej nádobe.

MÄSO
Surové mäso musí byť z hygienických dôvodov skladované v obale, aby svojou šťavou nemohlo kontaminovať ostatné potraviny. Preto je dobré vložiť ho do dózy a uložiť na najchladnejšom mieste v chladničke s teplotou okolo nuly. Pred použitím mäso umyjeme vodou.

ŠAMPIŇÓNY
Šampiňóny skladujte v chladničke v priedušnej nádobe či fólii maximálne v dvoch vrstvách pri teplote 0 až 6 °C. Je dôležité, aby sa nezaparovali, a preto huby pred uložením do chladu ani neumývajte. Pri zaparených hubách totiž môže dochádzať k tvorbe toxických látok. Pokiaľ ich chcete spracovať, odporúča sa huby skôr sušiť, než ich tepelne spracovávať.