Vytlačiť túto stránku

Výroba a servírovanie syrov

Napísal LK 14. január 2016
Aj vás zaujíma, ako sa syr s ušľachtilou bielou plesňou dostane až k vám na stôl? Predstavíme základné kroky výroby syra, jeho skladovania a servírovania.


VÝROBA

  • Základom kvalitného syra sú kvalitné potravi­ny: mlieko, mliečne kultúry, ušľachtilá pleseň a soľ. Medzi ďalšie technologicky nevyhnutné pomocné látky patria syridlo a chlorid vápe­natý. Mlieko sa odstredí, pasterizuje, aby sa odstránila nežiaduca mikroflóra a nakoniec sa štandardizuje, čiže sa vyrovnajú tuky a bielko­viny.
  • V ďalšom kroku sa do mlieka pridávajú mliečne kultúry a enzýmy na zrážanlivosť mlieka. Ho­voríme o maturácii a syrení.
  • Nasleduje krájanie a miešanie vytvorenej hmo­ty, čím sa vytvára konzistencia budúceho syra.
  • Pred solením musíme hmotu vyformovať a vy­tvoriť textúru syra. Formovanie, odkvapkanie a prekysanie je nasledované solením, čím sa za­staví proces kysnutia a doladí sa finálna chuť syra.
  • Predposledným krokom pred balením je suše­nie syra, čiže odkvapkanie syrovátky. Nakoniec prichádza proces zrenia. Tvorba ušľachtilej plesne je jeden z najdôležitejších krokov pri výrobe hermelínu. Na záver celého procesu je nevyhnutné chladenie syra ako pred balením tak aj po ňom.

SKLADOVANIE

  • V CHLADE, ALE NIE V MRAZE!

Pozor na mráz! Odporúčaná teplota pre skladovanie syrov je 2 až 7 stupňov Celzia. Vysoká vlhkosť je ži­aduca, preto je pri skladovaní v chladničke ideálny spodný priečinok na ovocie a zeleninu. Neodporúča­me skladovať syr blízko mraziaceho boxu ani v prie­činku na mäso, aby omylom nezmrzol.

  • NOVÝ OBAL JE LEPŠÍ

Syr skladujte nerozbalený a v pôvodnom obale. Po otvorení syr vždy znovu zabaľte do nového obalu, najlepšie do voskovaného papiera alebo do mikroté­nového vrecka. Tým sa vyhnete jeho vysušeniu alebo nežiaducej zmene chuti. Najlepšie je syr čo najrých­lejšie skonzumovať.

  • NEBOJTE SA DRUHEJ ŠANCE

Pokiaľ nakrojený syr s ušľachtilou bielou plesňou na povrchu vrátite do chladničky a po čase syr na vy­krojenom mieste obrastie ďalšou bielou plesňou, ne­musíte ho hneď vyhadzovať. Ide o prirodzený proces, ktorý syru nijako neublíži. Biela pleseň na vzduchu prirodzene rastie ďalej aj mimo dozrievacej pivnice.

  • VYCHUTNÁVANIE: PRI IZBOVEJ TEPLOTE

Pri servírovaní dbajte o to, aby mal syr izbovú teplu. Syry je dobré vybrať z chladu približne 20 minút pred podávaním. Len tak vynikne ich vôňa a chuť.

 


SERVÍROVANIE

Skúsili ste už svojim priateľom namiesto koláčov a slaných tyčiniek naservírovať syr? Pravidlá servírovania syra sú veľmi jednoduché a zaručia vám u vašich hostí úspech.

  • MNOŽSTVO

Servírujte maximálne 5 druhov syra, len tak zostane jem­nou delikatesou, ktorá sa hneď tak nepreje. Odporúčané celkové množstvo všetkých podávaných syrov by nemalo presiahnuť 120 gramov na osobu, to znamená približne 20 až 30 gramov z každého druhu syra na osobu.

  • PORADIE

Ak sa chystáte podávať viac druhov syra, zamyslite sa nad tým, v akom poradí ich hosťom ponúknete. Je vhodné za­čínať ľahšími a krémovejšími syrmi, aby výrazné chute ne­prebili tie jemnejšie. Pokračovať môžete syrmi typu her­melín, camembert alebo brie. Nasledovať môžu zrelé syry ako parmigiano reggiano alebo gruyere. Na záver patria tie najaromatickejšie syry s modrou plesňou.

  • ASPOŇ JEDEN ZNÁMY SYR

Ešte malá rada na záver. Pri plánovaní oslavy alebo stret­nutia s ochutnávkou syrov nejde o to ohromiť každého svo­jimi znalosťami. Hostia sa potom môžu cítiť zaskočení. Po­kiaľ sa chcete blysnúť svojimi vedomosťami o exotických alebo vzácnych druhoch, a napriek tomu zostať dobrým hostiteľom, zakomponujte do ochutnávky aspoň jeden druh syra, ktorý poznajú všetci.