4 tipy, ako k syru vybrať víno

Vo dvojici sa to ťahá lepšie! Pre syry a víno porekadlo platí tiež. Aké dvojice medzi sebou správne spárovať tak, aby víno podtrhlo chuť syru a ten naopak dodal vínu šmrnc?


Prečítajte si naše štyri jednoduché tipy a priveďte svoje syrové zážitky k dokonalosti.

1. Intenzita a vyzretosť syra je základ
Syr sa rovnako ako víno vyvíja a zreje, a preto musíme brať pri párovaní s vínom do úvahy jeho vek. Mladý a mäkký syr je väčšinou ľahší a jemnejší s mliečnou chuťou. Skvelo sa k nemu hodia svieže a ľahké vína typu Sauvignon Blanc, Riesling alebo Veltlínské zelené. Suché a ovoc­né rosé alebo šťavnaté ovocné červené víno s nízkym množstvom trieslovín doplní mladé syry tiež perfektne.

Počas zrenia syra sa vôňa a chuť stávajú oveľa intenzívnejšie. V syre sa objavujú tóny šampiňónov, orieškov a niekedy až lesného porastu. V pokročilom veku každého syru je dobrou voľbou napríklad vyzretý Pinot Noir z Burgundska, červené Bordeaux alebo španielske vína z regiónu Rioja. Jednoducho povedané, vyberajte plnšie vína s intenzívnejšou chuťou. Zo sloven­ských vín vyskúšajte napríklad vyzretú Frankovku alebo André.

2. Párujte syry a vína z rovnakého regiónu
Syry a víno spolu v rôznych regiónoch existujú po stáročia a chuťovo sa tak spolu postup­ne zladili. Pokiaľ máte možnosť zohnať syr a víno z rovnakej lokality, o inej kombinácii už ani nerozmýšľajte.
Skvelá je napríklad kombinácia čerstvého kozieho syra z oblasti Loiry vo Francúzsku a vína odrody Sauvignon Blanc, kde odroda prakticky vznikla. Skúsiť môžete tiež syry typu brie (u nás sa im približuje hermelín) s Rulandským modrým alebo barikové Chardonnay, ktoré nád­herne podčiarknu chute syra s ušľachtilou plesňou.


3. Hľadajte rovnaké alebo kontrastné chute
Aj keď sme vám v predchádzajúcom bode poradili, aby ste hľadali vína podobnej intenzi­ty, k akej dozrel samotný syr, musíme sa hneď podeliť o výnimku, ktorá potvrdzuje pravidlo. K hermelínu sa totiž môže hodiť nielen bohaté, na sude zrejúce Chardonnay, ktoré plnú, krémovú a orieškovú chuť syra doplní, ale tiež sviežosť šumivého vína. To vďaka bublinkám syr naopak odľahčí.

4. Pozor na triesloviny v červenom víne
Vína bohaté na triesloviny (trpká zložka chuti červeného vína) sa perfektne hodia k bo­hatším vyzretým a tvrdým syrom. Skvele sa totiž viažu na ich bohatú a smotanovú štruktúru. Mladé mäkké a ľahšie syry si s väčším množstvom trieslovín nerozumejú. Vína s nimi totiž v ústach vytvoria nepríjemnú kovovú chuť.

Vína spároval Vladimír Vaněk, Head sommelier www.ocenenavina.cz Vladimír Vaněk sa venuje hľadaniu najlepších ocenených vín už 8 rokov. Od roku 2011 pravidelne hodnotí vína na medzinárodnej súťaži Prague Wine Trophy, organizuje unikátne zážitkové Antidegustácie a ročne ochutná bezmála 2000 vín z celého sveta. Vyberá tie najlepšie vína pre portál www.ocenenavina.cz: „Pre Vaše lepšie zážitky s vínom“.

Dôvera Krále Sýrů teší natoľko, že sa chce svojím fanúšikom odvďačiť a povzniesť syr na zážitok. Práve preto bola vyvinutá syrová etiketa, jedinečný spôsob, ako si syr vychutnať čo najlepšie. Syrová etiketa zahŕňa znalosti o syroch - o jednotlivých typoch, výrobe, a zároveň umenie ako sa máme k syru, najmä Králi Sýrů, správať – ako ho máme skladovať, servírovať a párovať s inými pochutinami, či vínom.

 

10 KROKOV, AKO POVZNIESŤ SYR NA ZÁŽITOK

1. Odporúčaná teplota pre skladovanie syrov je 2 až 7 stupňov Celzia.
2. Nový obal je lepší. Po otvorení syr vždy znovu zabaľte do nového obalu,
3. Dajte syru druhú šancu. Ak nakrojený syr s ušľachtilou bielou plesňou vrátite do chladničky a po čase na vykrojenom mieste obrastie ďalšou bielou plesňou, nemusíte ho vyhadzovať.
4. Pri servírovaní dbajte o to, aby mal syr izbovú teplotu. Syry je dobré vybrať z chladu približ­ne 20 minút pred podávaním.
5. Krájanie chce ten správny grif.
6. Podávajte primerané množstvo, stačí podávať zhruba 30g z každého druhu syra na osobu.
7. Vhodné je servírovať maximálne 5 druhov syra.
8. Na poradí syrov záleží. Začínajte ľahšími a krémovejšími syrmi a na záver ponúknite zrelé.
9. Ponúknite aspoň jeden známy syr, aby sa hostia cítili príjemne.
10. Syr aj ako dezert. Hovoríme veľké áno!

Päť nezvratných dôvodov:

1. Sladký dezert vyruší chuť predošlých pokrmov, pikantný syr na ňu jednoducho nadväzuje.
2. Niekoľko kúskov syra na záver vás nepresýti.
3. Po jedle syr vďaka menším porciám dokonale doceníte.
4. Aj syr môže niesť stopy sladkosti – vyskúšajte kvalitný ementál alebo gorgonzolu.
5. Pokiaľ trváte na niečom sladkom, skombinujte syr s džemom, sladkou omáčkou alebo čatní.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.