Počiatky grilovania

Pozorne si prezrite svoj gril. Je modernou verziou niečoho, čo vznikalo už od počiatkov civilizácie. Príbeh stojaci za týmto vynálezom nás zavedie z jaskyne v Afrike do starovekého Grécka...


… od španielskych objaviteľov ku karibským Indiánom – a od americkej občianskej vojny k slávnemu vynálezcovi automobilov...

Je veľmi ťažké presne určiť pôvod grilovania a existuje veľa názorov na to, kde to vlastne všetko začalo. Ale americký odborník na grilovanie Steven Raichlen, ktorý napísal nespočetne veľa kníh na túto tému a preskúmal každý kút tejto kultúry, dokáže určiť presný dátum, kedy sa začala formovať vášeň ľudstva ku grilovaniu a jeho histórii.

„November 1994. Mal som vnuknutie. Grilovanie je najstarším spôsobom varenia na svete. Nájdete ho všade na Zemi, a predsa zakaždým trochu inak. Odrazu mi napadlo precestovať svet, aby som zmapoval a zdokumentoval históriu grilovania – s cieľom napísať o tom knihu. A to som aj urobil.“

Zavŕšením tohto nápadu Steva Raichlena sa stala séria kníh Biblia grilovania, ktorej prvý diel vyšiel v roku 1998. Odvtedy novinár píšuci o jedle, moderátor a hostiteľ v televíznych programoch vydal niekoľko ďalších kníh o grilovaní – a v roku 2012 debutoval aj ako autor románu. Jedlo a dejiny kultúr Raichlena vždy zaujímali. Počas štúdia francúzskej literatúry na univerzite dostal štipendium, ktoré mu umožnilo študovať stredoveké varenie vo Francúzsku. Študoval tiež francúzsku kuchyňu na slávnych parížskych školách pre šéfkuchárov Le Cordon Bleu a La Varenne. To by ale o Raichlenovi zatiaľ stačilo. Toto je príbeh grilovania – a ten začína úplne inde.
 

ÚPLNÁ NÁHODA

„Je pravdepodobné, že na grilovanie sa prišlo náhodou. Nevieme to, samozrejme, s istotou, ale prevláda teória, že jeden z našich dávnych predkov sa prechádzal popolom po lesnom požiari a zachytil vôňu pravekého býka alebo koňa, ktorý sa v ohni upiekol. Ten človek si určite pomyslel, že to vonia zaujímavo, ochutnal – a uvedomil si, že našiel niečo výnimočné,“ vysvetľuje Steven.

Tak sa prebudil apetít našich praotcov, aj keď oheň nevyhnutný na grilovanie zvieraťa ešte možno pripraviť nevedeli. Pôvodní ľudia pravdepodobne oheň skôr len našli v prírode, odniesli a potom sa ho pokúšali udržať.

„Prvý dôkaz vedomého použitia ohňa bol nájdený v jaskyni Wonderwerk v južnej Afrike. Jaskyňa je stará približne milión rokov a bola obývaná druhom Homo erectus, ktorý je naším predchodcom. Vedomé používanie ohňa znamená, že grilovanie sa stalo skutočnosťou. Skutočnosťou, ktorá mala obrovský dopad na vývoj človeka,“ hovorí Steven. Toto počiatočné grilovanie malo na svedomí oveľa viac, ako len nasýtenie ľudí druhu Homo erectus. Znamenalo tiež začiatok vývoja oveľa väčšej intelektuálnej kapacity u našich predkov, a tým aj počiatok nás – Homo sapiens.


GRILOVANÉ MÄSO ROZVÍJA MOZOG

„Wonderwerk“ znamená v africkom jazyku zázrak a tento nový objav viedol k takmer zázračným zmenám v histórii ľudstva. Ako Steven vysvetľuje: „Určite to spôsobilo veľa dôležitých zmien. Po prvé, tepelne upravené mäso je pre ľudský organizmus jednoduchšie na strávenie, čo viedlo k rastu mozgu. Po druhé, varené mäso sa jednoduchšie žuje. Vďaka tomu sa čeľuste, ústa a celá spodná časť tváre mohli zmenšiť a ponechať ďalšie kalórie na rast mozgu. Jedlo sa tiež stalo spoločenskou udalosťou, kedy sme sa mohli zhromaždiť okolo ohňa, potreba udržiavať ho zase viedla k jasnej deľbe práce.“

Niektorí išli loviť, zatiaľ čo iní zostali doma a starali sa o oheň. Mnohí tvrdia, že prirodzeným dôsledkom muselo byť to, že prvými strážcami ohniska – ľuďmi, ktorí sledovali oheň, boli ženy. Aj keď Steven verí, že si tým nemôžeme byť istí. „Rovnako tak nemôžeme s istotou povedať, či za cestou ľudí z afrických jaskýň do Európy a Ázie stál nový mozog, alebo či vývoj mozgu urýchlila práve migrácia.“


VŠETKY CESTY VEDÚ KU GRILOVANIU

Istejší si už môžeme byť tým, že vývoj grilovania viedol od ukladania jedla na kameň v ohni k používaniu všemožných palíc, z ktorých sa postupne vyvinuli ražne a grily – a tiež prvé systémy, ktoré vyzerali ako dnešné rošty.

„Vieme tiež, že grilovanie slúžilo aj na iné účely, než len na primárnu prípravu jedla. Ako v starovekom Grécku, tak aj v Ríme boli zvieratá pálené ako obeť bohom. Postupom času ľudia dospeli k názoru, že bohovia sa najviac zaujímajú o kopytá a hlavy, čo veľmi príhodne dalo človeku možnosť, aby mäso zvierat zjedol.“

Chlieb Focaccia bol tiež vynájdený starovekými Rimanmi a pôvodne ho piekli v ohni – „focus“ totiž v latinčine znamená ohnisko, takže istým spôsobom sa dá povedať, že všetky cesty vedú späť ku grilovaniu.



MODERNÉ GRILOVANIE

Doteraz sme o grilovaní hovorili len jednoducho ako o varení jedla nad ohňom. Aby sme sa priblížili modernému významu slova, musíme skočiť v histórii – na palube lode, ktorá sa plavila do Nového sveta – Ameriky.

„Mnohé kultúry používali metódy varenia, ktoré pripomínali predchodcov moderných metód grilovania, ktoré idú hlboko do minulosti. Keď sa však zamyslíme nad slovom „grilovať“ (angl. barbecue) a tiež nad niektorými ingredienciami, ktoré sa typicky používajú v Amerike, musíme sa pozrieť bližšie na španielskych objaviteľov a ich dobytie Karibiku,“ hovorí Steven.

Počas svojej kolonizácie Karibiku priviezli Španieli prasatá, čierne korenie a nemalý počet námorníkov a vojakov, ktorí dezertovali. Tí sa usadili medzi domorodcami, ktorí si zakladali na čili, a európske tradície s domorodými technikami varenia sa začali prelínať.

„Ak ide o slovo „grilovať“, španielsky historik a spisovateľ Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés urobil zaujímavý objav. On ako prvý písal o špeciálnom spôsobe varenia, pri ktorom karibskí Indiáni Taino umiestnili jedlo na niečo, čo pripomínalo rošt. Rošt bol vyrobený z dreva a Indiáni Taino pre tento spôsob varenia používali slovo, ktoré Oviedovi znelo ako „barbacoa“. Toto slovo sa neskôr vyvinulo na slovo „barbecue“,“ vysvetľuje Steven.

Starý a Nový svet boli takpovediac prepojené grilovaním. Postupne sa význam slova „barbecue“ vyvinul tak, že v súčasnosti môže znamenať aj prístrešok, ktorý chráni kuchárov a jedlo a tiež zachytáva dym, ktorý sa postupne stal špeciálnou súčasťou tejto metódy varenia.

V druhej polovici 18. storočia sa grilovanie stalo veľmi obľúbeným, hlavne v južných štátoch Ameriky. Prezidenti USA ako Thomas Jeierson a George Washington často usporadúvali grilovacie večierky a používali slovo barbecue pre samotnú spoločenskú udalosť, čo sa stalo dôležitou súčasťou pravého grilovania.


STRETNUTIE S HENRYM FORDOM

Po americkej občianskej vojne nabral vývoj grilovania nový smer. Po vojne boli prepustení otroci, ktorí sa predtým často starali práve o varenie. V snahe zaobstarať si živobytie si mnohí oslobodení otroci založili stánky a kiosky, v ktorých predávali grilované jedlo, podobne ako v dnešnom rýchlom občerstvení.

„Jedným z najúspešnejších predajcov bol Henry Perry, ktorý vo svojom stánku predával od roku 1908 a neskôr otvoril prvú pravú reštauráciu s grilovaným jedlom v Kansas City,“ hovorí Steven. Kultúra grilovania zaznamenala po oslobodení otrokov veľký rozkvet aj na severe. Pozorovať to môžeme na ďalšom Henrym – Henrym Fordovi, výrobcovi automobilov. Ford sa narodil a bol vychovávaný v severnom štáte Michigan, kde tiež založil spoločnosť Ford Motor – jednu z prvých spoločností realizujúcich masovú výrobu. Henry Ford sa tiež stal dodávateľom grilovacích brikiet, ktoré boli vedľajším produktom jeho výroby áut.

„Ford založil pílu a továreň na výrobu drevených komponentov pre svoje autá. Chcel nejako využiť obrovské množstvo zvyškov, ktoré výrobou vznikali, a zistil, že keď do rozdrveného dreva pridá trochu spojiva, vzniknú úžasné brikety na grilovanie,“ vysvetľuje Steven. Spoločne s manželom svojej sesternice E.B. Kingsfordom a ďalšími začal veľkovýrobu brikiet. Ford neskôr predal svoj podiel továrne spoločnosti Kingsford, ktorá dnes predáva viac ako milión ton brikiet ročne.

  

MORSKÉ BÓJKY A ZÁHRADNÍ HRDINOVIA

50-te roky boli svedkom príchodu medzištátneho diaľničného spojenie medzi krajinou a mestami položili základy obrovskému nárastu predmestí.

„S predmestiami prišiel priestor a teda aj dvorčeky a súkromné záhradky. V kombinácii s grilovacími briketami vzniklo dokonalé prostredie na grilovanie v súkromných priestoroch. Dalo by sa teda povedať, že grilovanie začalo ako spoločné hodovanie, potom sa stalo fenoménom rýchleho občerstvenia a reštaurácií, až nakoniec bolo premiestnené aj do súkromných priestorov,“ hovorí Steven.

Okrem grilovacích brikiet však pomohol grilovaniu preraziť aj istý mladík menom George Stephen. V roku 1952 rozrezal na polovice kovovú morskú bójku, spodnú použil ako kotol, dal jej nožičky a hornú časť použil ako poklop. Vytvoril tým prototyp kotlíkového grilu – grilu, ktorý bol ideálnou voľbou pre dvory a záhrady všade na svete. Grilu, vďaka ktorému vznikol skutočný záhradný hrdina a svetoznáma značka grilov Weber - Stephen. Tento nový spôsob grilovania priniesol zásadnú zmenu a to kontrolovateľnosť a rozmanitosť grilovania. Gril totiž funguje ako teplovzdušná rúra a umožňuje aj šetrnejší postup prípravy pokrmov, ako je napr. nepriame grilovanie. Kotlíkové grily Weber tak dnes môžete nájsť po celom svete, čo nie je vôbec prekvapujúce, prinášajú totiž plnohodnotnú chuť jedla a jednoduchú prípravu pokrmov.


STEVEN RAICHLEN

Je kulinárskym stĺpčekárom, spisovateľom a moderátorom televíznych programov. Narodil sa v roku 1953 v Japonsku, ale vyrástol v USA. Má bakalársky titul v odbore Francúzska literatúra. Študoval stredoveké varenie a vysokú gastronómiu vo Francúzsku. Vo svete grilovania svoje meno preslávil knihou Biblia grilovania.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.