Varil pre Angelinu Jolie aj Baracka Obamu

Napísal Michaela Conzarová 15. máj 2015

V Bratislave sa konal Týždeň izraelskej kuchyne v hoteli Devín  a prišiel tam variť jeden z najlepších izraelských kuchárov, šéfkuchár Tzahi Ben Shabat. 


Je hlavným šéfkuchárom v hoteli Dan Jerusalem a my sme ho vyspovedali.

femme: Môžete nám priblížiť izraelskú kuchyňu?

Tzahi Ben Shabat: Izraelská kuchyňa je kuchyňa v ktorej sa mieša množstvo kultúr. Izrael existuje 67 rokov a počas týchto rokov prišlo veľké množstvo rôzneho jedla, z celého sveta, od Maroka, Iraku, Kurdistanu, Poľska, Nemecka atď.  Spoločne to vytvára z izraelskej kuchyne veľmi špeciálnu kuchyňu. V posledných niekoľkých rokoch izraelská kuchyňa sa presmerovala z tradičnej kuchyne na modernú, vzdali sme sa veľa vecí z minulosti a pridali sme nové veci, nové chute.


femme:
Určite ste navštívili mnohé krajiny, kde všade ste predstavili svoje umenie?

Tzahi Ben Shabat: Podujatia organizované napríklad veľvyslanectvom Izraela v Portugalsku, v Nemecku, alebo kongres židovskej podnikateľskej komunity v New Yorku, ktoré bolo najväčšie podujatie,  ktoré kedy som robil - pre 1000 hostí.


femme: Akým osobnostiam ste varili?

Tzahi Ben Shabat: Zo zahraničných - Barack Obama, Richard Gere, Tom Cruise, Madonna, Angelina Jolie, Lionel Messi, anglický národný futbalový tím, pre ktorých som varil pri ich návšteve hotela Dan Jerusalem, ale nie v niektorej z reštaurácii hotela, ale špeciálne pre nich osobne

femme: Ste vraj aj ochutnávačom - testerom. V čom spočíva táto funkcia?

Tzahi Ben Shabat: Testerom sa môže stať každý. Táto funkcia nás oprávňuje hodnotiť tých, ktorí sa   chcú stať šéfkuchárom. Existuje päť úrovní a najvyššia úroveň má hodnotu 5 hviezdičiek. Keď niekto chce prejsť napríklad z úrovne 1 na úroveň 2, musí prejsť dvoma testami - písomnou časťou a časťou v kuchyni. Ja som testerom v časti kuchyňa na 4.  a 5. úrovni.


femme:
Zúčastňujete sa Olympijských hier vo varení. Z čoho pozostáva súťaž, koľko sa vás zúčastňuje a aké umiestnenia ste dosiahli?

Tzahi Ben Shabat: Zúčastnil som sa 15 olympiád, najvýznamnejšia je medzinárodná súťaž IKA Culinary Olympics, existuje svetová a európska, a v rámci súťaže sú dve súťaže, individuálne a skupinové. V rámci individuálnej sa mi podarilo vyhrať 8 krát zlato, v skupinovej 4 krát striebro, 2 krát zlato a aj bronz.


femme: Čo si myslíte o slovenskej kuchyni a čo vám najviac chutilo?

Tzahi Ben Shabat: Nechcem byť diplomat, ale chcem povedať pravdu. Slovenská kuchyňa je ako izraelská pred dvadsiatimi a tridsiatimi  rokmi a verím, že v najbližších piatich a desiatich 5 - 10 rokoch zmení.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.