Vytlačiť túto stránku

Karim Rashid: Som dizajnový zvrhlík!

Napísal Zuzana Machatová 29. marec 2015

Viac ako 3000 návrhov vo výrobe, vyše 300 ocenení a práca vo viac ako 40 krajinách. To je Karim Rashid, dizajnér z New Yorku...


... jeden z najplodnejších návrhárov svojej generácie, žijúca legenda vo svete dizajnu.

Karim Rashid uplatnil svoj talent vo viacerých oblastiach: pri tvorbe nábytku, architektúry, interierového dizajnu, osvetlenia, pri jedálenských súpravách, a dokonca aj pri domácich spotrebičoch gorenje.

Karim získal viaceré ocenenia za priemyselný dizajn, realizoval projekty pre stovky klientov po celom svete, pracoval pre najprestížnejšie značky, ako napríklad: Alessi, Giorgio Armani, Kenzo, Prada, Swarovski, či Umbra.


Kto je Karim Rashid?

Azda najlepšie ho vystihuje výrok, ktorý o sebe vyhlásil: „Som dizajnový narkoman, závislák, mám kompulzívnu poruchu dizajnu, som dizajnový zvrhlík, fanatik, nadšenec, dizajnový čudák, zapálený pre dizajn! Som kultúrny tvorca, som kultúrny editor, som na demokratickej dizajnovej misii. Tvorím, teda som.“ Kto pozná Karima a jeho prácu, vie, že lepšie by jasnozrivého udávača trendov nepopísal asi nikto.

Tento 55-ročný americký dizajnér sa narodil 18. septembra 1960 v Káhire, otcovi Egypťanovi a matke Angličanke. Detstvo strávil v Kanade, neskôr sa s rodičmi presťahoval do Anglicka a v súčasnosti je hrdým americkým občanom. Ako sám uviedol v jednom rozhovore, je zo štvrtiny Ír, Angličan, Alžírčan a Egypťan. V Kanade získal Karim titul v odbore priemyselného dizajnu z Carleton University. Neskôr študoval aj v Taliansku, kde absolvoval šesťmesačnú stáž v Neapole, v ateliéri Ettore Sottasassa a Gaetana Pescea. Karim v súčasnosti žije v New Yorku, kde odštartoval svoju dizajnérsku kariéru.


Farby, sexi krivky či oboje?

Rukopis Karima Rashida čitateľný už na prvý pohľad. Dáva prednosť zmyselným, oblým krivkám, jasným farbám a predovšetkým rád provokuje. Svoj štýl popísal ako senzuálny –zmyselný minimalizmus či tzv. „blobject“ (pozn. z angl. blob – farebná škrna, object – objekt). Minimalistický štýl a túžba provokovať sa prejavila aj v dizajnovej kolekcii kuchýň značky gorenje. Karim rafinovane zakomponoval do jednotlivých spotrebičov svetelný pás s meniacimi sa 7 farbami vrátane bielej. Zvislý farebný pruh na digestore a rúre si každý môže prispôsobiť k svojmu individuálnemu životnému štýlu alebo súčasnej nálade.

Karim Rashid je umelec zapálený pre svoju prácu. Jeho tvorba vychádza z predpokladu, že by sme mohli žiť v úplne inom svete. Tvrdí, že dizajn je o skrášľovaní prostredia, ktoré sme si vytvorili. Rashid túži po zmenách, ktoré môžu prísť, keď sa začne meniť naše prirodzené šedivé prostredie. Základ je vymaniť sa zo zastaranej tradície a naladiť sa na prítomný okamih. Žiť pre moment a súčasnosť je heslo tohto excentrického vizionára. Výrobky okolo nás a nábytok podporujú pozitívne správanie a zvyšujú predstavivosť človeka. Dobrý dizajn teda môže od základov zmeniť ľudské správanie. Začať sa dá od maličkostí, kúsok farebného Rashida môže rozjasniť napríklad kuchyňu – miestnosť, v ktorej človek trávi značnú časť voľného času. Kreatívna je aj kolekcia malých elektronických spotrebičov gorenje, napríklad kuchynských a osobných váh či varných konvíc.


Karim dokáže ponúknuť riešenie aj pre konzervatívcov a namiesto výrazných farieb dotiahne svoje dielo do dokonalosti použitím ladných kriviek. Elegantné dizajnové kúsky v bielom, sivom či čiernom prevedení sú zadosťučinením pre všetkých, ktorí sa chcú doma pýšiť Rashidom, no boja sa experimentovať. Ideálnym príkladom sú Karimove varné dosky gorenje, ktoré v sebe snúbia praktickosť i krásu. Návrhár nezaprel charakter rebela, keď pri ich predstavovaní priznal, že ho pri tvorbe inšpirovali sexi oblé krivky žien, ktoré sa slnia na pláži. Interiér modernej kuchyne rafinovane doplnia aj kuchynské váhy, či varné kanvice z dielne tohto talentovaného dizajnéra, ktoré vytvoril tiež pre obľúbenú značku gorenje.

Od koša na univerzitu

Rashid začínal tvoriť v 80. rokoch ako priemyselný dizajnér. V tom čase navrhoval objekty pre praktický život ako napríklad stoly pre röntgenové vyšetrenia, mamografy alebo detektor drog pre colné úrady. V 90. rokoch si založil vlastný ateliér a vytvoril odpadkový kôš pre Garbo a stoličku Oh! pre spoločnosť Umbra. Tieto dva návrhy boli pre neho obrovským zadosťučinením, lebo mohol vidieť ako sa jeho práca úspešne predáva a každodenne využíva.



Foto: Umbra 2013 - stolička OH!

Popularitu a uznanie mu priniesol aj koncept obchodov pre Giorgia Armaniho či návrh flakónov pre parfumy Kenzo. Milióny ľudí si obľúbilo jeho fľaše s vymeniteľným filtrom.

Za svoju dlhoročnú prácu sa Karim Rashid môže pýšiť viacerými oceneniami. Je viacnásobný víťaz Red Dot Award, Chicago Athenaeum Good Design Award, I.D. Magazine Annial Design Review, IDSA Industrial Design Excellence Award a mnohých ďalších.

Karimova práca je súčasťou 20 stálych zbierok a svoje umenie vystavuje v galériách po celom svete. Je držiteľom čestných doktorátov z Ontario College of Art & Design a Corcoran College of Art & Design. Karim Rashid je častým hosťom aj na univerzitách a konferenciách po celom svete, kde šíri posolstvo významu dizajnu v každodennom živote. Okrem toho je Rashid autorom dvoch monografických publikácií: Evolution (Universe, 2004) a I Want to Change the World (Rizzoli, 2001).


Perličky zo súkromia Karima Rashida

  • Rashid má slabosť pre východnú Európu, čo potvrdil v roku 2008, keď sa druhýkrát oženil. Vzal si srbskú chemickú inžinierku Ivanu Puric, s ktorou má dcéru Kivu.
  • Žil v jedenástich mestách a je majiteľom apartmánov v šiestich svetových metropolách.
  • Jeho brat je populárny architekt, Hani Rashid
  • Karim sa oblieka prevažne do bielej alebo ružovej farby. Ako sa však raz priznal, úplne najradšej je celkom nahý, len vo svojom tetovaní
  • Okrem dizajnu sa venuje aj dídžejingu