Vytlačiť túto stránku

Na zdravie!

Napísal Ingrid Abrahámfyová 19. december 2013

Rozhovor s dovozcom talianskych vín Petrom Balážom, ktorý prináša vína výhradne z produkcie menších rodinných vinárstiev v Taliansku.


femme: Ako k tomu prišlo, že ste sa rozhodli obchodovať s vínom?

Peter Baláž: Ako sa to často stáva, k obchodovaniu s vínom ma priviedla náhoda. Pri našich potulkách Talianskom som sa spoznal s niekoľkými vinármi, s ktorými sme sa časom dohodli  na vzájomnej spolupráci. Takže, dnes naša spoločnosť IL CERCHIO s.r.o. zastupuje záujmy štyroch vinárstiev - Le Rive, Ornella Molon, Vigna TraversoSandre. Chceli sme priniesť trochu slnečného Talianska na Slovensko a zoznámiť našincov s kvalitnými talianskymi vínami.


femme: Ktoré to sú a prečo práve tie?

Peter Baláž: Dovážame vína z oblasti Veneta a Friuli, z odrôd, ktoré sa pestujú výlučne v tomto regióne. Z bielych vín  by som spomenul najmä Manzoni Bianco, pomenované po významnom talianskom enológovi Luigim Manzonim, ktorý vyšlachtil túto odrodu v 30.rokoch minulého storočia z Rieslingu a Rulandského bieleho (Pinot bianco). Z červených vín je to odroda Raboso, ktorá sa vyznačuje vyšším obsahom tanínov a príjemnou kyselinkou v závere. Tieto jeho vlastnosti najlepšie vyniknú, keď víno zreje v dubových sudoch, ako napríklad ABRAMO z vinárstva LE RIVE.

femme: Ako vyzerá kraj, odkiaľ pochádzajú tieto vína, respektíve môžete dať zaujímavý tip na výlet?

Peter Baláž: Táto oblasť sa rozprestiera sa medzi Dolomitmi na severe a Jadranským morom na juhu, pričom rieka Piave dáva celému regiónu charakteristický ráz.  Podľa môjho názoru, každý si tu môže nájsť svoju “šálku kávy”, čo myslím obrazne, ale aj doslovne.

Foto: Archív Peter Baláž

femme: V súčasnosti, keď už aj slovenské vína zbierajú ocenenia na svetových výstavách, rastie aj záujem o ne zo strany našich konzumentov. Slovom, preč sú časy, keď sme híkali nad každou „exotickou“ fľašou vína. Chce to, okrem obchodníckej šikovnosti, aj niečo naviac...

Peter Baláž: Ponúkame výhradne vína z produkcie menších rodinných vinárstiev. Márne by ste ich hľadali v hypermarketoch. Sú to vína, ktoré nesú mená majiteľov viníc, ako znak hrdosti na svoju prácu, rodinu, kraj i tradície. V prípade vinárstva LE RIVE  je to už vyše storočná história pestovania a výroby vína, o ktorú sa v súčasnosti stará piata generácia rodiny Bonato. Dlhá tradícia, poctivý prístup a istá unikátnosť, to všetko sa  napokon odzrkadľuje v kvalite vína, a to je to niečo naviac...

femme: Jedna  z nás má zaujímavú skúsenosť: pred časom kúpila od nášho vinára víno v bežnej cene, a keďže sa ukázalo ako vynikajúce, o rok chcela zakúpiť ďalšiu várku s tým, že ho chcela vziať príbuzným do zahraničia. Veľké bolo jej prekvapenie, keď cena toho istého vína mnohonásobne stúpla. „Zistilo sa“ totiž, že ide o unikát a výrobca ho stiahol z obehu s úmyslom predávať ho ďalej v inej cene. Je to štandardné správanie?

Peter Baláž:
Nerád by som posudzoval, čo je štandardné správanie a čo nie, ale na porovnanie môžem poskytnúť moju osobnú skúsenosť. Prednedávnom sa mi podarilo kúpiť posledné kusy veľmi vydareného vína Raboso z roku 2004 z exkluzívnej kolekcie “Vigna dei Bonato”. Napriek tomu, že to boli posledné fľaše tohto vína na svete, kúpil som ich za zvyčajnú cenu.

Foto: Archív Peter Baláž

femme: Rozšírili sa všakovaké vinotéky, školy varenia a v Bratislave, voľakedajšom meste viech zatiaľ márne čakáme na ich znovuzrodenie. Plánujete aj vy založiť vinotéku, alebo spolupracujete so špecializovanou reštauráciou?

Peter Baláž: V súčasnosti spolupracujeme s vinotékami aj reštauráciami, ktoré kladú dôraz na kvalitu jedla a tiež na správne podávanie vína. Aj keď ich už na Slovensku nie je málo, čím ďalej, tým viac premýšľame o otvorení vlastnej vinotéky, kde by sme ponúkali aj rôzne talianske špeciality. Zatiaľ však zbierame skúsenosti a najmä odvahu.

femme: Môžete odporučiť niečo z vašej ponuky na sviatočný stôl, vzhľadom k menu, ktoré sa u nás tradične podáva?

Peter Baláž: V našej rodine už tradične začíname večeru vychladeným Prossecom, ktoré je skvelým aperitívom. K polievkam by som odporučil biele vína. Ku kyslej kapustnici by som navrhol aromatický Traminer (Acini Bianchi) z vinárstva SANDRE, ktorý svojimi charakteristickými medovými tónmi vhodne doplní kyslastú chuť polievky. K rôznym úpravám sladkovodných rýb sa výborne hodí Sauvignon od LE RIVE, ako aj Manzoni Bianco alebo Pinot Grigio. Ak však niekto na sviatočnom stole uprednostňuje pečenú morku, mal by siahnuť po Abrame, ktorý ladí nielen s pečenou hydinou, ale aj s ďaľšou rôznou pernatou zverou. A tým, ktorí majú radi sladký záver, by som z našej ponuky odporučil vynikajúce biele dezertné víno Bianco di Ornella z vinárstva Ornella Molon či exkluzívne červené Passito od LE RIVE.