Kulinária z Korziky

Čas  letných dovoleniek sa blíži, preto sme pre vás pripravili niekoľko chutných upútaviek na miestne ostrovné špeciality.


Korzika vás chytí za srdce svojou ostrovnou výnimočnosťou, krásnymi plážami, citrusovými a olivovými sadmi a širokou ponukou rýb či morských plodov. Typickú ostrovnú arómu dotvárajú bylinky macchia, ktoré nájdete aj v miestnych receptoch. Domáci Korzičania sa zdržujú hlavne vo vnútrozemí ostrova už od dávnych čias, keď bol ostrov ohrozovaný nepriateľmi, ktorí sa snažili podrobiť miestnych obyvateľov. Vo vnútrozemí krajiny sú široké pasienky ideálne pre chov kôz a oviec.  Zaujímavosťou Korzičanov je, že sú skôr lovci ako rybári, i keď množstvo pokrmov je pripravovaných práve z morských živočíchov.

Dôležitým stromom pre Korzičanov je gaštan, po ktorom pomenovali celú oblasť – „La Castagniccia“. Tento lesný porast sa nachádza v srdci ostrova v nadmorskej výške 500 až 1000 metrov. Niektoré zo stromov sa dožívajú až 500 rokov a dorastajú do výšky 30 metrov. Plody v minulosti zohrávali dôležitú úlohu na Korzike pri výmennom obchode a samozrejme v kuchyni. Gaštany napomáhajú pri trávení, rýchlo nasýtia a cukor sa z nich uvoľňuje pomaly. Obsahujú množstvo minerálnych látok a vitamínov skupiny B a C. Múka zo zomletých gaštanov zohráva dôležitú úlohu v tradičnej korzickej kuchyni. Donedávna tvorilo a možno i tvorí, svadobné menu v oblasti Alesani, 22 rôznych pokrnov, ktoré obsahujú gaštanovú múku. Mäkký chleba – frascajoli, sušienky  - brilluli, vysmážané pečivo – fritelli, či gaštanová kaša podobná kukuričnej – pulenta.

SYRY
Skoro sto rokov sa z veľkej väčšiny ovčieho mlieka z Korziky pripravoval známy roquefort. V súčasnosti prevláda vlastná produkcia ručne vyrobených syrov na salašoch v horách. Mäkké syry a syry s omývanou kôrkou charakterizuje pikantnosť a výrazná chuť. Špeciálna syrová pochúťka Brocciu – sa nevyváža a je zložitá na prípravu. Čerstvý brocciu sa používa pri príprave dezertov, vyzretý zreje 21 dní na chlade a pred spotrebou sa máča 24 hodín vo vode, aby sa odstránila prebytočná soľ z povrchu.

Niolo – letný krémovitý mäkký syr z nepasterizovaného mlieka ovčieho alebo kozieho, má štvorcový tvar a hmotnosť 500 až 700 gramov

D’Alesani
– celoročný guľatý kozí syr s miernou chuťou o hmotnosti 400 gramov

Corte – celoročný guľatý mäkký ovčí syr z oblasti Corte, má hmotnosť 400 gramov a konzumuje sa mäkký alebo polosuchý

CITRUSOVÝ DEZERT
Klementínky sú symbolom ostrova, nahradili plody cedrátu (citrus medica), ktorý dodáva horkú chuť nugátu a iným cukrovinkám. Citrusy sa pestujú na ostrove od čias Rimanov, klementínky sú však pomerne nové. Tento citrus bol na Korzike vysadený asi pred 40 rokmi a je to kríženec mandarínky a sevillského pomaranča. Jedna z legend hovorí, že pomenovanie dostali po misionárovi Clemenotvi Dozierovi z alžírskeho sirotinca. Vyhľadávané sú pre minimálny obsah jadierok, sú sladšie a šťavnaté, majú 5 až 6 cm v priemere, obsahujú množstvo vitamínu C a nádherne voňajú. Konzumujú sa surové i kandizované, varia sa z nich dezerty, konzervujú sa sirupy a vyrábajú sa ovocné vína aj aromatické likéry.

Clémentines confites (Klementínky v cukre)
P o t r e b u j e t e: 1 kg klementíniek, 1kg kryštálový cukor

P o s t u p: Z klementíniek odstránite stopky a kúsok kôry okolo nich. Plody rozpolíte, ale nelúpete. Povaríte s trochou cukru do mäkka. Potom pridáte postupne zvyšný cukor a zahrievate, pokiaľ sa nevstrebe. Potom necháte vychladnúť.

Nabudúce o likéroch a vínach z Korziky...



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.