Bryndzové obedové menu

Najlepšia bryndza začína mať práve teraz svoju sezónu. Letná bryndza má jemnú chuť, na rozdiel od zimnej bryndze nie je taká ostrá, pretože sa vyrába z čerstvo nadojeného mlieka, keď sú ovce a kravy na paši.


Teľacie fašírky s rozmarínom 
( 4-5 porcií (15-20 ks) )
Čas na prípravu: 45 min.

P o t r e b u j e t e: 250g teľacieho mletého mäsa, 3Pl zmesi posekaných byliniek (saturejka, tymian, rozmarín), soľ, korenie, 1 vajíčko, 3PL strúhanky, ½ strúčiku pretlačeného cesnaku, 2-3 hrušky, 40g Liptov Bryndze, petržlenová vňať na ozdobenie
P o s t u p: Z mäsa, byliniek, soli, korenia, strúhanky, cesnaku a vajíčka vypracujeme zmes, ktorú na doske rozváľame na hrúbku 1,5 cm.  Z tejto vykrajujeme 5 cm kolieska, ktoré následne vyprážame v oleji. Hrušky pokrájame na tenké plátky o hrúbke 2 mm. Z plátkov formičkou vykrojíme kolieska o niečo menšie ako vypražené fašírky. Na vychladnuté fašírky ukladáme koliesko hrušky, pridáme Liptov Bryndzu a prikryjeme druhým kolieskom hrušky. Môžeme dozdobiť petržlenovou vňatkou.


Bryndzové vyprážané guľky (cca. 15 - 20 g)
Čas na prípravu: 1 hod.

P o t r e b u j e t e: Zemiaky, parmezán, strúhanka, 250g uvarených zemiakov, 160g Liptov Bryndze, 40g strúhaného parmezánu, 2PL hladkej múky, 1 vajíčko, soľ a korenie
P o s t u p: Uvarené zemiaky postrúhame na jemno do väčšej misy, pridáme Liptov Bryndzu, múku, vajíčko, parmezán, soľ a korenie a vypracujeme cesto. Z cesta vypracujeme valec a z valca odrežeme  kúsky, z ktorých formujeme guľky. Tieto potom vyprážame v rastlinnom oleji do zlatista. Podávame napríklad s cherry paradajkami alebo hroznom. Vyprážané bryndzové guľky sa hodia na párty, kde ponúkate najmä pochúťky, ktoré sa dajú jesť rukami – tzv. fingerfood.

Foto: LIPTOV 

Grécky koláč so špenátom a bryndzou 
(6 koláčov)
Čas na prípravu: 1 hod.

P o t r e b u j e t e: 3 v papieri balené lístkové cestá, 200g Liptov Bryndze, 250g tvarohu,  400g špenátových listov, 2 vajíčka, 4PL oleja, 3 cibule, 4 strúčiky cesnaku, mletý muškátový kvet, 1/2ČL tymianu, soľ a korenie

P o s t u p: 
Cibule a cesnak ošúpeme a pokrájame najemno. Potom ich na oleji osmažíme, pridáme soľ, korenie, tymian a pridáme potrhané umyté špenátové listy, prilejeme trošku vody, aby listy zavädli, ale aby z nich nezostala kaša. Necháme vychladnúť. Potom do zmesi primiešame Liptov Bryndzu, tvaroh a muškátový orech. Cesto rozbalíme prekrojíme pozdĺžne a plníme po dva koláče. Každý 1/6 masy a zatočíme ich tiež po dĺžke. Preložíme na plech a zatočíme. Nakoniec koláče potrieme vajíčkom a posypeme napr. sezamom alebo černuškou. Podávame so zeleninovým šalátom.

Dobrú chuť!  

Liptov Bryndza – jedinečná chuť z čistej prírody
Horské lúky a pasienky Liptova, Oravy, Turca, Spiša, Horehronia a Zamaguria v čistej prírode sú základným predpokladom vysokej kvality ovčieho a kravského mlieka používaného na výrobu Liptov Bryndze. Mlieko pochádzajúce z horských plemien oviec a kráv má navyše vysoký obsah bielkovín, tuku a taktiež nezameniteľnú arómu, vďaka ktorej získava bryndza Liptov svoju jedinečnú a nezameniteľnú chuť. Liptovská mliekareň kladie dôraz na výber spoľahlivých a kvalitných dodávateľov mlieka, ktorí disponujú modernými zariadeniami a prísne dodržiavajú hygienické normy.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.