Perfektné servírovanie a degustovanie

Počas sviatkov máme viac príležitostí a času, správne podávať a vychutnávať si kvalitné alkoholické nápoje v kruhu rodiny či priateľov.


NIELEN PRE DÁMY

Becherovka Original je 100% prírodný likér vytvorený zo špecifickej, harmonickej zmesi byliniek a korenín. Jej receptúra je prísne tajná už vyše 200 rokov – celú ju poznajú len dvaja ľudia a dvakrát ročne ju pripravujú za zatvorenými dverami. Dizajn fľaše sa navyše od jej vzniku menil iba mierne, možno teda povedať, že je preverený storočiami a všeobecne veľmi pozitívne prijímaný. Veď ľudia fľašu Becherovky Original poznávajú už na prvý pohľad!

A ako si teda tento klenot medzi likérmi vychutnať skutočne dokonale?
V jednoduchosti je krása – chuť Becherovky Original sa najlepšie rozvinie, ak ju podávate poriadne zachladenú, ideálne až na bod mrazu (4 stupne). Becherovka má pri nízkych teplotách aj mierne odlišnú konzistenciu, je „lenivejšia“, na dotyk skoro olejovitá a dokáže sa tak na jazyku udržať dlhšie. 

Mágiu skutočne štýlového a perfektného servírovania Becherovky Original dopĺňajú vopred zachladené poháre, do ktorých je podávaná. Pre výnimočné príležitosti vytvorila Becherovka špeciálnu edíciu originálneho skla - či už ide o mocne pôsobiace shootre, ladné likérky, old fashion whisky poháre alebo vysoké tumblery pre miešané drinky.
 


NIELEN PRE PÁNOV

Whisky sú presne ako my – rôznorodé, jedinečné, no predovšetkým všetky svojím vlastným spôsobom dokonalé. Naslovovzatí odborníci na whisky – MASTER BLENDERI značiek Ballantine´s, Jameson aj Chivas - sa vzácne zhodujú a hovoria: „Vyskúšajte si najskôr vychutnať whisky čistú, aby ste ju spoznali a zistili, ktorá je tá vaša. A potom ju pite, ako budete chcieť. Pretože pokiaľ ide o vychutnávanie whisky, neexistujú žiadne pravidlá!“

Možno vás potom očarí dvakrát destilovaná „škótska“ a jej typicky intenzívna aróma rašelinového dymu. Alebo dáte prednosť jemnosti írskej whiskey, ktorá prešla až trojnásobnou destiláciou. Prípadne objavíte, že tým pravým pre vás je superprémiová jemná Chivas. A možno si ju najlepšie užijete čistú alebo na ľade či ako súčasť lahodného miešaného nápoja - nebojte sa to zistiť!
 


DESATORO DEGUSTÁCIE WHISKY

(Alexander Mikšovic, Whiskies of the World Ambassador)

1. Platí váš individuálny názor. 

2. Whisky nie je víno; veľa postupov z degustácie vína sa nemôže uplatniť. Nekrúžte pohárom pred prvým skúmaním arómy, bola by príliš liehová. 

3. Nikdy neochutnávajte len jednu vzorku; ochutnávajte a porovnávajte najmenej tri! 

4. Degustácia nie je pitie! 

5. Ochutnávanie závisí na vašej chuťovej pamäti. Popisujte svoje dojmy čo najjednoduchšími výrazmi, ktorým budú ostatní ľahko rozumieť.

6. Najskôr ochutnajte whisky čistú, tzn. bez vody a, samozrejme, bez ľadu. Až potom ju môžete zriediť vodou, najlepšie v pomere 1:1, alkohol ustúpi a whisky o sebe prezradí oveľa viac.

7. Neochutnávajte s plným žalúdkom! 

8. Ochutnávajte radšej pri väčšom stole; prikryte ho bielym obrusom alebo aspoň bielymi podložkami.

9. Predtým odstráňte aromatické kvety a horiace sviečky.

10. Majte pri sebe chladenú (nie ľadovo studenú) čistú vodu a kocky chleba.
 

Tak na zdravie, priatelia!


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.