Vytlačiť túto stránku

„Pasta“ na rôzne spôsoby

Napísal femme 19. jún 2011

Keď sa povie pasta, gurmána ihneď napadne, že ide o množstvo chutných cestovín, ktoré sa podávajú s rozličnými omáčkami.


Presný pôvod cestovín na Apeninskom poloostrove je neurčitý. Každý región má svoju legendu, v ktorej sa hovorí odkiaľ asi prišli cestoviny. Benátčania sú presvedčení, že ich doniesol Marco Pólo z Číny. Na Sicílii tvrdia, že na ostrov prišli s antickými Grékmi, alebo stredovekými Arabmi. A Neapolčania,  potierajú všetky ostatné názory, pretože sú presvedčení, že len vďaka kuchárskym majstrom  z Neapola, sa stali cestoviny talianskou vášňou. Kde je pravda, sa asi už nedopátrame, ale dôležitejšie je, že sa dnes cestoviny vyskytujú vo viac než 300 obmenách a patria k najobľúbenejším jedlám.  V Taliansku sa rozlišujú dva druhy cestovín: pasta secca (cestoviny z tvrdej pšeničnej krupice  a vody), pasta fresca či pasta fatta in casa( čerstvé cestoviny z pšeničnej múky, vajca s trochou vody či vína). Doma sa zväčša pripravuje cesto pasta fresca, do ktorej nepridávajú vajce.

PASTA SECCA tvorí dva druhy pasta lunga (všetky tvary dlhých cestovín, dlhších viac než 10 cm) a pasta corta ( krátke cestoviny rôznych tvarov).
PASTA LUNGA: Spaghetti, Fettuccine, Taglietatelle, Bucatini, Capellini, Maccheroni, ...
PASTA CORTA: Penne, Farfalle, Fusilli, Gnocchetti, Gnocchetti sardi, Cinesini, Chiocciole...

PASTA FRESCA sa vyrába individuálne každý kus  a kuchársky majstri majú svoje triky a hmaty, aby bolo cesto vláčne a chutné. Základný recept však zostáva rovnaký: na 100 g múky, jedno vajce a štipka soli. Pasta fresca sa delí na a strice ( vykrajovaná ) a ripiena (plnená). Cestoviny sa môžu dofarbovať šafránom ( zlatožltá), sépiovým farbivom (čierna), či rozmixovaným špenátom (zelená).
 

Tipy na kombinácie cestovín a omáčok

Pesto Genovese
Korenená omáčka z bazalky, olivového oleja, píniových semien, pecorina a cesnaku,   je univerzálna pretože sa hodí  k širokým, dlhým, tenkým cestovinám ako aj k plneným.

All‘ amatriciana
Omáčka z paradajok a slaniny je vhodná k dlhým a dutým cestovinám – bucattini, maccheroni

AI frutti di mare
Morské plody ladia s veľmi tenkými cestovinami: spaghettini, capelli d’angelo

Sugo di pesce
Vhodnou kombináciou pre paradajkové sugo s rybou sú duté cestoviny: maccheroni, penne

Aglio e olio
Jednoduchá a rýchla omáčka z kvalitného olivového oleja a cesnaku sa podáva s dlhými cestovinami: spaghetti, linguine

Dobrú chuť!