Vytlačiť túto stránku

Zavárame II.

Napísal Gabriela Pavlikovská 01. august 2010

Famóznu chuť letného ovocia si môžete dnes vďaka želírovaniu uchovať ľahko až do zimy a aj vaša imunita sa poteší.


Diétny broskyňovo-marhuľový džem (na 3 poháre à 250 ml)

Doba prípravy: asi 25 minút

Prísady: 350 g vykôstkovaných broskýň, 350 g vykôstkovaných marhúľ, 1 balenie Diétneho želírovacieho cukru Dr.Oetker

Príprava:

1. Vykôstkované broskyne a marhule umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Ovocie vložíme do väčšieho hrnca a premiešame s diétnym želírovacím cukrom.

2. Za stáleho miešania privedieme do varu a minimálne 3 minúty povaríme. Uvarený džem zbavíme prípadnej peny a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).


Jablkovo-pomarančová marmeláda s koňakom (na 4 poháre à 250 ml)

Doba prípravy: asi 30 minút

Prísady: 700 g jabĺk, 300 g pomarančov (vážime len dužinu), šťava z 2 citrónov, 1 vrchovatá KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker, 200 ml vody, 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker, 1000 g cukru, 6 PL koňaku

Príprava:

1. Jablká olúpeme, zbavíme jadierok a pokrájame na malé kúsky, prípadne rozmixujeme. Pomaranče olúpeme a mesiačiky zbavíme šupiek – ostane len dužina.

2. Ovocie vložíme do väčšieho hrnca a pridáme citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú a vodu. Vmiešame Gelfix Klasik zmiešaný s cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a povaríme minimálne 5 minút. Vmiešame koňak a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).


Nektárinky v karamelovom sirupe (na 4 poháre à 500 ml)

Doba prípravy: asi 30 minút

Prísady: 1 200 g vykôstkovaných nektáriniek, 1 zarovnaná KL Pomôcky na konzervovanie Dr.Oetker, 4 PL rumu, 500 g cukru , 900 ml vody

Príprava:

1. Nektárinky vykôstkujeme, olúpeme, nakrájame na kúsky a rozdelíme do pohárov. Do každého pohára dáme na špičku noža Pomôcky na konzervovanie a jednu lyžicu rumu.

2. Do hrnca dáme polovicu cukru (250 g) a na miernom ohni ho za stáleho miešania necháme skaramelizovat. Do tekutého karamelu veľmi opatrne pridáme vodu a zvyšný cukor. Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Hotovým sirupom zalejeme nektárinky.

3. Poháre uzavrieme, zatrasieme nimi a postavíme ich na plech na pečenie. Do plechu nalejeme horúcu vodu do výšky asi 2 cm. Plech s pohármi dáme do rúry a sterilizujeme 50 minút pri 95 °C.


Jahodovo sirup s ríbezľami (na 2 fľaše à 0,7 l)

Doba prípravy: asi 20 minút

Prísady: 500 g jahôd, 200 g červených ríbezlí, 1,25 l vody, 1 balíček Kyseliny citrónovej Dr.Oetker, 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker, 1 kg krupicového alebo kryštálového cukru

Príprava:

1. Umyté nakrájané jahody a umyté ríbezle spolu s vodou a kyselinou citrónovou povaríme asi 2 minúty.

2. Prepasírujeme cez sitko a šťavu privedieme do varu. Pridáme Gelfix Klasik rozmiešaný s 2 PL cukru a opäť privedieme do varu. Vsypeme zvyšok cukru a za stáleho miešania varíme 5 minút. Nalejeme do čistých fliaš a uzavrieme. Uzavreté fľaše uchovávame v chlade a tme.

TIP: Sirup podávame riedený pitnou vodou s ľadom nebo ako topping na zmrzlinu či puding. Veľmi dobrý je po zmrazení ako ovocná dreň.