Vytlačiť túto stránku

Zavárame

Napísal Gabriela Pavlikovská 18. júl 2010

Famóznu chuť letného ovocia si môžete dnes vďaka želírovaniu uchovať ľahko až do zimy a aj vaša imunita sa poteší.


Slivkovo-jablkový džem s koriandrom a mätou (na 4 poháre à 250 ml)

Doba prípravy: asi 25 minút

Prísady: 500 g jabĺk, 500 g sliviek, 1 zarovnaná KL mletého koriandra, 1 mätový lístok, 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker, 400 g cukru, 100 g medu, 3 PL červeného vína

Príprava:

1. Jablká olúpeme, zbavíme jadrincov a nahrubo nastrúhame. Slivky vykôstkujeme a rozmixujeme ponorným mixérom alebo rozomelieme.

2. K ovociu pridáme koriander a najemno nasekanú mätu. Gelfix Extra zmiešame s 2 lyžicami cukru, pridáme k ovociu a privedieme do varu. 1 minútu povaríme. Pridáme zvyšný cukor a med a varíme minimálne 5 minút.

3. Odstavíme a pridáme červené víno, premiešame a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).

 
Hruškové želé (na 4 poháre à 250 ml)

Doba prípravy: asi 25 minút

Prísady: 1500 g zrelých hrušiek, šťava z 1 citrónu, 7 klinčekov, 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr.Oetker

Príprava:

1. Hrušky umyjeme, olúpeme a nakrájame na malé kúsky, ktoré rozmixujeme alebo rozomelieme. Rozmixovanú zmes dáme do väčšieho hrnca, vmiešame šťavu z citrónu a klinčeky a premiešame s želírovacím cukrom.

2. Za stáleho miešania privedieme do varu a asi 5 minút dôkladne povaríme.

3. Uvarené želé zbavíme peny a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame). Uložíme do chladu.


Džem z jabĺk, marhúľ a cukety (na 4 poháre à 250 ml)

Doba prípravy: asi 25 minút

Prísady: 500 g jabĺk , 300 g marhúľ alebo broskýň, 200 g mladé cukety (malé), 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker, 350 g kryštálového cukru


Príprava:

1. Jablká olúpeme, marhule alebo broskyne zbavíme kôstok a rozmixujeme alebo rozomelieme. Cuketu nakrájame na malé kúsky.

2. Rozmixovanú ovocnú zmes dáme do väčšieho hrnca, pridáme nakrájanú cuketu. Vmiešame Gelfix Super zmiešaný s cukrom. Všetko za stáleho miešania privedieme k varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

3. Odoberieme prípadnú penu a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme, obrátime dnom hore a asi 5 minút necháme stáť na viečku (poháre s klasickými viečkami bez závitov neobraciame).

TIP: Gelfix 3:1 Vám umožní výrazne znížiť pomer pridávaného cukru oproti ovociu, džem bude viac ovocný a ľahší!