Vytlačiť túto stránku

Škorica...

Napísal femme 12. apríl 2010

... Cinnamomum je strom, ktorý má niekoľko botanických druhov, ale najkvalitnejší je druh cejlónsky.


Škoricovú kôru poznáme aj my v našej kuchyni pri príprave nápojov a koláčov. V staroveku škoricu okrem kuchyne používali aj na liečenie. Práve v Číne, kde ju poznajú už vyše 4000 rokov ju aplikovali v tradičnej čínskej medicíne na prehriatie organizmu. Najčastejšie toto korenie dávali do čajov.

Dnes sa tiež používa škorica v liečiteľstve vo forme škoricového oleja, tinktúry a sirupu. Podporuje chuť do jedla a pôsobí proti meteorizmu. Pri vonkajšom použití sa používa proti reumatickým bolestiam. Z Ázie sa neskôr dostala aj do Starého Grécka a zvyšnej Európy.

Odrody škoricovníka sú pestované vo forme stromov, ktoré sú vysoké 6-10 m alebo kríkov do výšky 3 m. Ideálne podmienky pre pestovanie je teplé vlhké prostredie s priemernou teplotou asi 30°. Prvá úroda sa môže zberať po 3 rokoch, ale najkvalitnejšia kôra je až po 8 rokoch. Rôzne časti škoricovníka poskytujú tri druhy silice (kôra, listy a koreň). Silice obsahujú eugenol a škoricový aldehyd cinnamal, preto nastávajúce mamičky ju užívajú striedmo.

Typické hnedé rolky, ktoré poznáme z obchodu, sa získavajú po vysušení. Menej kvalitné zlomky sa pomelú a predávajú sa v mletej podobe.

Škorica v kuchyni
Ázijská, turecká, arabská alebo španielska kuchyňa škoricu poznáaj aj v mäsitých pokrmoch. U nás je jej využitie hlavne v sladkých pečivách, koláčoch, čokoládach, v zaváranom ovocí, v čajových zmesiach...

 

Škoricové sušienky

Potrebujete: 150 g masla, 150 g práškového cukru, 1 PL vanilínového extraktu, 1 vanilínový cukor, 200 g hladkej múky, 70 g mletých orechov, 1 PL škorice, štipka soli

Postup: Maslo zmiešate s 50 g cukru na hladký krém, zapracujete vanilku, múku soľ a orechy. Cesto zabalíte do fólie a necháte vychladnúť v chladničke. Neskôr budete robiť guľôčky z cesta a mierne ich stlačíte, čím vytvoríte placku. Na plech si dáte papier na pečenie, sušienky naň rozložité a pečiete asi 15 minút na 180°dozlatista. Zbytok cukru zmiešate so škoricou a vanilínovým cukrom a sušienky v nich obaľujete. 

Škoricové tortičky

Potrebujete: 210 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 140 g mletých mandlí, 1 ČL mletej škorice, trochu strúhanej citrónovej kôry, 1 vanilínový cukor

Orechová plnka: 80 g kryštálového cukru, 2 žĺtky, 1 vanilínový cukor, 1 ČL malinového džemu, ½ PL rumu, 50 g mletých orechov a 50 g mletých mandlí

Postup: Vypracujete cesto, necháte v chladničke odpočinúť. Vyvaľkáte a vykrojíte kolieska a na plechu upečiete (15 – 20 minút na 180°). Pripravíte si mandľovo orechovú plnku, polovicu koliesok potriete citrónovou polevou a druhú polovicu zlepujete s mandľovo orechovou plnkou.

Dobrú chuť!