Vytlačiť túto stránku

Recepty (nielen) na Veľkú noc

Napísal Miele 07. marec 2010

Veľká noc je z ďalších dôvodov, aby ste skúsili nové recepty, ktoré potešia celú vašu rodinu. Prekvapte ich netradičnými jahňacími kotletami a citrónovým múčnikom.


Mrkvová krémová polievka s kyslou smotanou (tip pre parné rúry) 
Počet porcií: 4

Ingrediencie: 500 g mrkvy, 50 g cibule, 40 g masla, ½ strúčka cesnaku, ¾ l zeleninového vývaru, 1 ČL červenej papriky, 1/8 l kyslej smotany, soľ, korenie, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate

Spôsob prípravy:
Mrkvu a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, cesnak jemne nasekáme. Tieto prísady spolu s maslom, vývarom a červenou paprikou dáme do nádoby s plným dnom na 12-15 minút (nastavenie na 100 stupňov). Uvarenú zmes rozmixujeme, pridáme kyslú smotanu a vložíme späť do parnej rúry na 2 minúty (nastavenie na 100 stupňov). Dochutíme korením a soľou a posypeme vňaťou.


Jahňacie kotlety 
Počet porcií: 4
Ingrediencie: 4 jahňacie kotlety (1 ks asi 100 g), 2 PL oleja, soľ, čierne korenie, 40 g cesnakového masla


Spôsob prípravy:
Kotlety potrieme olejom, položíme na rošt, podsunieme plech na odkvapkanie a pripravujeme pod rozohriatym grilom (pri 275°C) alebo horúcim vzduchom (pri 220°C), 5 minút z každej strany (vždy 3. alebo 4. úroveň odspodu), okoreníme soľou i korením a podávame s cesnakovým maslom.




Jahňací chrbát s kôrkou a zeleninou
Počet porcií: 4


Ingrediencie:

Mäso: 2 jahňacie chrbty (1 ks asi 650 g s kosťou), soľ, mleté čierne korenie, 2 PL olivového oleja, 1 PL cukru, 80 g píniových semienok, 60 g čiernych olív (bez kôstky), 100 g mäkkého masla, 1 ČL nasekaného rozmarínu, 1 PL strúhanky • zelenina: 1 biela cibuľa, 1 baklažán, 1 červená paprika, 1 stredne veľká cuketa, 2 PL olivového oleja, 2 vetvičky rozmarínu, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, 100 ml octa Balsamico, 100 ml červenej hroznovej šťavy alebo červeného portského vína, 50 g cukru

Spôsob prípravy:
Jahňací chrbát osolíme, okoreníme a orestujeme z oboch strán na olivovom oleji 2–3 minúty. Položíme na rošt a pečieme v rúre 50 minút (horné + spodné pečenie 85°C, 2. úroveň odspodu). Pod rošt zasunieme plech ako záchytnú misku. Cukor necháme na panvici skaramelizovať, pridáme píniové semienka, premiešame, dáme na plech vychladnúť a nadrobno nasekáme, rovnako tak aj olivy. Maslo ušľaháme do peny a primiešame píniový krokant, olivy, rozmarín a strúhanku, dochutíme soľou a korením. Hmotu dáme do vrecka, rozvaľkáme na hrúbku asi 7 mm a dáme do chladu.

Zeleninu očistíme, olúpeme, prípadne omyjeme. Cibuľu, baklažán a papriku nakrájame na 2 cm prúžky, cuketu na 1 cm plátky. V panvici na olivovom oleji necháme pri miernej teplote 10 minút podusiť papriku, cibuľu a baklažán, pridáme plátky cukety, cesnak, rozmarín a dusíme ďalších 5 minút, dochutíme soľou a korením. Vyberieme cesnak s rozmarínom a zeleninu uchováme v teple. Ocot, hroznovú šťavu a cukor zvaríme na sirup a krátko pred podávaním zeleninu marinujeme. Jahňací chrbát vyberieme z rúry a rozohrejeme gril na 240°C. Vychladnutú hmotu rozkrojíme na dva obdĺžniky vo veľkosti mäsa, položíme na mäso a pod rozohriatym grilom gratinujeme 3–5 minút (3. úroveň odspodu). Podávame so zemiakmi.

 


Citrónový múčnik
Počet porcií: 12 


Ingrediencie: Cesto: 175 g múky, na špičku noža prášku do pečiva, 90 g masla, 50 g cukru • Náplň: 500 g tvarohu, 200 g práškového cukru, 4 vajcia, kôra a šťava z citrónu

Spôsob prípravy: Z múky, prášku do pečiva, tuku a cukru vypracujeme hladké cesto a dáme na 30 minút odpočinúť do chladu. Cesto rozvaľkáme, vložíme do tortovej formy s priemerom asi 30 cm a vidličkou niekoľkokrát prepichneme. Na oblohu zmiešame všetky prísady, rozotrieme na cesto a pečieme v rúre 40–45 minút do svetlozlatej farby (horúci vzduch 160–180°C, 1. úroveň odspodu). Upečené cesto nakrájame na kúsky.




Jogurtová bábovka
Ingrediencie:
Trené cesto: 4 vajcia, 250 g jogurtu, 240 ml oleja, dreň z 1 vanilkového struku, 1 ČL nastrúhanej citrónovej a pomarančovej kôry, 200 g cukru, 230 g hladkej pšeničnej múky, 1/2 prášku do pečiva, soľ, 400 g lesného ovocia (mrazené) • glazúra: 100 g cukru, 80 g mandľových lupienkov, 200 g bielej čokoládovej polevy, 50 g mäkkého masla, 1 PL oleje • ďalej: maslo a piškótová strúhanka (z detských piškótov) na vymazanie a vysypanie formy, forma na bábovku


Spôsob prípravy:
Formu vymažeme tukom, vysypeme strúhankou a postavíme do chladu. Na trené cesto oddelíme vajcia. Žĺtky, jogurt, olej, vanilku, citrónovú a pomarančovú kôru a polovicu cukru ušľaháme v mise do peny. Preosejeme múku, prášok do pečiva a zamiešame. Bielky ušľaháme so štipkou soli do polotuhého snehu, pridáme zvyšný cukor a ušľaháme krémový sneh. Sneh primiešavame postupne do cesta a nakoniec pridáme mrazené ovocie. Cesto ihneď naplníme do formy a pečieme v rúre 50–60 minút (horné/spodné pečenie 160°C, 2. úroveň odspodu). Bábovku necháme krátko vychladnúť, potom ju vyklopíme z formy, položíme na rošt a necháme vychladnúť. • Na glazúru necháme v hrnci skaramelizovať cukor a 50 ml vody do zlatohnedej farby. Primiešame mandle a karamel rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie, necháme vychladnúť. Mandľový karamel dáme do vrecka a valčekom na rezance rozdrobíme. Do rozpustenej bielej čokoládovej polevy pridáme maslo, olej a nakoniec primiešame karamelové kúsky. Bábovku polejeme touto polevou a necháme stuhnúť.