Vytlačiť túto stránku

Syrové recepty...

Napísal femme 17. január 2010
... na tri rôzne spôsoby z bieleho plesňového syru, ktoré potešia nejedného gurmána.
 
U nás je najznámejší plesňový syr Plesnivec s bielou plesňou a Niva s modrou plesňou. Pravý syr s bielou plesňou Camembert de Normandie Reaux má certifikát z EÚ (A.O.C.) a pochádza z Normandie.
Vyrába sa zo surového nepasterizovaného kravského mlieka  v špeciálnych syrových sudoch. Jeho receptúra je veľmi stará, ovládali ju hlavne mnísi, ktorí ho vyrábali počas celého stredoveku. 
Najkvalitnejší Camembert vychádza z letnej a jesennej produkcie. Má smotanovú farbu a mierne krémovú konzistenciu s typickou chuťou po šampiňónoch. 

Okrem teplej kuchyne sa tento druh syru vhodne kombinuje do šalátov. Skúste si pokrájať jablko, pomaranč , camembert na kocky, pridajte posekané vlašské orechy a nakoniec zamiešajte s 1 PL bieleho jogurtu.


Zapekaný camembert  (4 osoby)
Potrebujete: 4 ks syru, 4 stredne veľké šampiňóny, 4 malé paradajky,štipku čerstvého tymiánu, šťavu z 1 citrónu, hlávkový šalát a petržlenová vňať, soľ, olej

Postup: Syr budete zapekať na vopred pripravené štvorce z alobalu. Alobal potriete olejom, položíte syr, trochu posolíte a posypete bylinkou, nakoniec ukladáte na tenké pláty nakrájané šampiňóny a položíte malú paradajku. Všetko dôkladne zabalíte a dáte do predhriatej rúry piecť 10 minút pri 200°C. Zapečený syr vyberiete a ukladáte na šalátové listy, ktoré ste pokvapkali citrónovou šťavou a nakoniec posypete petržlenovou vňaťou, podávate s pečivom. 

Camembert s cesnakom a orechmi (4 osoby)
Potrebujete:  2 ks syru, 3 strúčky cesnaku, 35 g jemne pomletých vlašských orechov, 25 g masla, zaP L čerstvej pážitky a kôpru, 2 PL panenského oleja

Postup: Syr opatrne pozdĺžne rozrežete a lyžičkou vydlabete mäkké vnútro. Zmes vložíte do misy, kde ju premiešate s pretlačeným cesnakom (2 ks), orechmi a mäkkým maslom. Hmotou naplníte vydlabané polovice a opatrne spojíte, zabalíte do alobalu a necháte v chladničke dva dni. Pred podávaním si pripravíte z byliniek, cesnaku a oleja a štipky soli zmes, ktorou potierate syr a podávate s pečivom a bielym vínom.

Dobrú chuť!