Lahodné syry...

... tradične ponúka Francúzsko, ktoré pozná vyše dvesto druhov syrov.
 
Francúzi sú schopní syry používať a kombinovať skoro s každým druhom jedla. Používajú ich ako aromatické prísady a s obľubou ich zapekajú. Pomaly je nepredstaviteľné dojesť a nedať si aspoň trochu zo syrov, ktoré konkurujú sladkým dezertom. 

Správne podávaný dezertný tanier pozostáva zo štyroch typov syru...
 ... tvrdého (Emental Gran Gru)
... mäkkého, dobre uležaného (Chaource Saligny)
... plesňového (Camembert)
... čerstvého (Pont l´Eveque Levasseur)

Kravské syry
Chaource Saligny (A.O.I.)
Tento druh mäkkého syru bol známy už v stredoveku, produkovaný  v oblasti severného Burgundska a Champagne. Vyrába sa z kravského mlieka s bielou plesňou a má valcovitý tvar. Jeho konzistencia je krémová a obsahuje až 50% tuku. S pribúdajúcou zrelosťou je stred syru viac vláčnejší. V mladom, menej vyzretom syre cítiť jemne kyslú chuť, staršie syry majú jemný nádych orechovej a ovocnej chuti.

Emental Grand Cru
Tento druh tvrdého syru sa vyrába v Alpských oblastiach Franche-Comte a Savoie. Základ tvorí kravské mlieko a doba jeho vyzrievania je až šesť mesiacov. Emental Grand Cru zo Savojska je opatrený typickým červeným štítkom originality. Veľmi je chutný na francúzske slané koláče Quiche, na zapekanie a prípravu fondue.

Kozie syry
Chévre - Chevre Du Poitou, Chavroux,
Kozie syry (Chévre) sa vyrábajú z nepasterizovaného kozieho mlieka a vo väčšine prípadov sú zmiešané s ovčím alebo kravským mliekom. Podľa druhu zrelosti sa aj odlišuje ich charakteristická aróma a chuť, ktorá môže byť veľmi pikantná. Výrobcovia sa priam pretekajú aj vo forme tvarov, nájdete ich špicaté, valčeky, pyramídy a šišky. 

Na základe prísad pri výrobe sa delia kozie syry do troch skupín:
- pomocou kyseliny mliečnej vzniká čerstvý syr s jemnou chuťou 
- pomocou syridla a kyseliny mliečnej dozrieva syr s plesňou
- pomocou len syridla dozrieva tvrdý a pevný syr

Kozie syry sú veľmi zdravé a sú ideálne ako výrazná prísada do šalátov, nakladané s bylinkami a olivovým olejom a v neposlednom rade sa podávajú po hlavnom jedle so suchým, ale aromatickým vínom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.