Vytlačiť túto stránku

Polenta...

Napísal femme 23. jún 2009
... patrí medzi tradičný taliansky pokrm a dá sa pripravovať ako hlavné jedlo ako aj obľúbená príloha. 
 
 
Jej používanie je najrozšírenejšie na severovýchode Talianska, kde sú vhodné podmienky na pestovanie kukurice. Rovnako obľúbená je aj v Rumunsku, Chorvátsku, Srbsku a Čiernej Hore, kde ju poznajú pod inými menami.  Pripravená kaša z polenty je veľmi sýta, pretože kukurica je bohatá na vlákninu, bielkoviny, minerály a vitamíny. Je vhodnou prílohou aj pre ľudí trpiacich celiakiou. Obchodná sieť ponúka niekoľko druhov polenty, preto pri výbere je dobré vedieť ako bol výrobok vyrobený, či je v bio kvalite alebo  geneticky upravovaný. Vhodná je instantná polenta pripravená s využitím pary, ďalej kukuričná múka a krupica v bio kvalite. 

Príprava
Na klasickú taliansku polentu vám postačí kukuričná múka alebo krupica, voda a soľ. Najskôr odobrané množstvo sparte, aby  ste ju zbavili horkosti a následne vsypte do osolenej vody a intenzívne miešajte. Po vyparení vody sa začne kaša oddeľovať od stien nádoby a vtedy je polenta pripravená na podávanie. Z polenty sa dajú robiť aj halušky, môže sa grilovať a vysmážať. 

Polievka z polenty s citrónovou trávou (2 porcie)
Potrebujete: 1 malú cibuľu, 4 PL olivového oleja, ½ PL kari, 50 ml bileho vína, 600 ml zeleninového vývaru, ½ manga, 2 ks citrónovej trávy, 3 – 4 PL instantnej polenty, 2 toastové chebíky, 1 zelená feferónka, 2 PL masla, soľ

Postup: Cibuľu nadrobno nakrájate a podusíte na 2 PL oleja, potom pridajte kari a víno. Pripravte si zeleninový vývar a všetko spolu povarte. Obieľte mango a dužinu nakrájajte na tenké prúžky. Citrónovú trávu očistite, pokrájajte na tenké prúžky a hrnčekom vyklepte, spoločne s mangom vysypte do hrnca s o zeleninovým vývarom, vínom, cibuľou a povarte. Polentu sparte a vsypte do vývaru, miešajte a nechajte variť asi 1 až dve minúty, pokiaľ polenta nenapučí. Nakoniec stiahnite prikrytú polievku zo sporáka a nechajte dotiahnuť 5 až 8 minút. Chleba zbavte kôrky, nakrájajte na malé kocky, feferónku umyte, zbavte jadra  a nakrájajte na tenké prúžky. Chlebík nechajte speniť na 1 PL oleja a 1PL masla, pridajte feferónku. soľ, korenie a premiešajte. Potom všetko vyberte na servítku odkvapkať. Polievku priveďte do varu, vyberte citrónovú trávu, vložte zvyšok masla, oleja a ponorným mixérom zmixujte. Polievku podávajte teplú s fefrónkovými krutónmi.
 
 
 
Feferónkovo – polentová tortička (6 – 10 porcií)
Potrebujete: 2 šalotky, 1 zelená podlhovastá paprika, 1-2 ks zelenej feferónky, 1 vetvičku rozmarínu, 5 ks petržlenových stoniek, 6 PL olivového oleja, 1 l zeleninového vývaru, 240 g instantnej polenty, 6 PL čerstvého nastrúhaného parmezánu,  6 ČL studeného masla, soľ, čierne korenie

Postup: Očistite šalotky, papriku rozdeľte na 1/4, zbavte jadra, ako aj feferónky a všetko nakrájajte na malé kocky. Bylinky umyte, zbavte stonky a na jemno nasekajte. Do vyššej nádoby dáte 2 PL oleja a šalotku podusíte, potom vložte papriku, feferónku a bylinky a vylejte vývar. Keď dostanete celý vývar do varu, vsypte instantnú polentu, 1 až 2 minúty intenzívne miešajte až pokiaľ nezačne polenta tuhnúť. Potom hrniec stiahnite zo sporáku a nechajte 10 minúť oddýchnuť. Nakoniec zamiešajte 4 PL nastrúhaného parmezánu, zbytok petržlenu, 2 PL olivového oleja, maslo, soľ a mleté čierne korenie. Vymastite si plech a rozotrite celú plochu polentovú hmotu a uložte na 5 hodín do chladničky. Nakoniec zohrejte teplovzdušnú rúru na 180°C a začnite vykrajovať okrúhlymi formičkami (6-7cm) malé tortičky, ktoré ukladáte na vymastený plech. Následne tortičky pokvapkajte zbytkom oleja, posypte zbytkom parmezánu a gratinujte v rúre 5 až 8 minút. Podávajte s červeným vínom.

Dobrú chuť!