Vytlačiť túto stránku

Vanilka

Napísal femme 15. jún 2009
Kto by už nepoznal podmaňujúcu vôňu a chuť vanilky, ale kde má svoje korene pôvodu, asi nevie každý.
 

Podobne ako zemiaky a paradajky, vanilka  do Európy prišla z Nového sveta. Pri svojich objaviteľských cestách do Mexika, sa Španieli stretli s indiánskymi kmeňmi Mayov a Aztékov, ktorí vanilku pridávali do čokolády, liekov a voňaviek. V Európe sa objavuje po roku 1521 a nakoľko ju priniesli Španielsky kolonizátori, zaužíval sa španielsky názov vainilla. Mexico bolo dlhé roky jediným dodávateľom vanilky. Zlom nastal po roku 1819, kedy sa podarilo holandským pestovateľom vypestovať vanilku na Jáve.  Hlavným problém pri pestovateľských pokusoch bol s opeľovaním kvetov, ktoré sa otvárajú na krátku dobu a mimo územia Mexika, neboli k dispozícii male včielky.  Práve od tohto  obdobia sa datuje spôsob umelého opeľovania, ktoré sa aplikuje aj v súčasnosti.
Cena vanilky je preto taká vysoká, nakoľko plody – tobolky prechádzajú náročným procesom fermentácie. V súčasnosti sa vanilka pestuje okrem Jávy na Cejlóne, ostrove Reunion, Bahamách, Tahiti a Madagaskare. Vanilka  má viac ako 110 odrôd, avšak len 15 druhov má typické aromatické vlastnosti.  

Kráľovná medzi vanilkami
Vanilka sa v podobe hybridov dostala na Tahiti po roku 1848, z ktorej je vyšľachtená známa Vanilla tahitensis. Najrozšírenejšie pestovanie tohto druhu sa nachádza na  „ vanilínovom ostrove“ Tahaa. Zo začiatku bola produkcia vanilky z Francúzskej Polynézie považovaná za menej kvalitnú, pre menší podiel vanilínu, ale v posledných rokoch sa vyšplhala na vrchol kvality, ktorý je uznávaný na celom svete. 
Horšou stránkou modernej doby je, že sa namiesto tradičnej vanilky používa samotný vanilín, purifikovaný z drevného odpadu, ktorý sa pravej chuti vanilky nevyrovná.

Vanilkové morčacie prsia

Potrebujete: morčacie prsia pre štyri osoby, 1 papája, 1 ks vanilkový struk, 1 šalotka, 250 ml kokosového mlieka, 1 ČL cukru, soľ , čierne korenie

Postup: Najskôr zmiešate v hlbšej panvici kokosové mlieko, cukor a rozkrojenú vanilku a všetko privediete do varu a následne necháte vychladnúť. Papáju rozkrojíte, odstránite semená a nakrájate na tenké prúžky. Na druhej panvici rozpálite olej a sprudka opečiete morčacie prsia nakrájané na prúžky. Potom pridajte nadrobno nakrájanú šalotku a zľahka opečte, pridajte nakrájanú papáju a varte asi 5 minút. Nakoniec vyberte z prvej panvice vanilkový struk, zmes z kokosového mlieka a cukru nalejte do panvice s mäsom a papájou a nechajte prejsť varom. Vanilkové morčacie prsia podávajte s ryžou.

Dobrú chuť!