Vytlačiť túto stránku

Zemiaky...

Napísal femme 26. máj 2009
... priviezol na starý kontinent práve Krištof Kolumbus z Ameriky a musia sa správne skladovať, aby  sa z pochúťky nestala otrava.

 
Solanin
Pri nevhodnom skladovaní sa menia zemiaky na jedovatú plodinu. Zapríčiňuje to jedovaté látka solanin, ktorá je glykoalkaloid, ktorého alkaloidová časť je veľmi toxická. K silnej otrave solaninom docházda pri dávke 400mg, ale obtiaže nastávajú pri omnoho menších dávkach. Nastupuje nevoľnosť, zvracanie, žalúdočne kŕče a neraz narušenie slizníc tráviacej sústavy. Pri väčšej otrave  sa zrýchľuje  frekvencia tepu, dýchania, strata vedomia až kóma. Menšia koncentrácia solaninu sa nachádza v celej rastline vrátane hľuze. Množstvo, ktoré sa tam nachádza nie je nebezpečné (menej ako 10mg na 100 ks zemiakov), pretože sú šľachtené, aby obsah solaninu bol znížený. Solanin má fungicidne a insekticídne vlastnosti, ktorými chráni rastliny pred škodcami. 
Pozor si treba dávať aj na nezrelé paradajky, ktoré obsahujú vyššiu koncentráciu solaninu než zemiaky. Nevhodné sú na konzumáciu rôzne pasty a džemy z nezrelých paradajok, pri ktorých cukor deaktivuje solanin.

„Nebezpečné“ zemiaky
Pri nevhodnom skladovaní (svetlo a teplo) sa menia zdravé, hnedé hľuzy na toxické, naklíčené zelené plody, v ktorých sa zvyšuje koncentrácia solaninu, podobne ako aj pri dlhodobom skladovaní.
Najväčšie množstvo solaninu pri takýchto zemiakoch sa nachádza pri klíčkoch a tzv. očkách, ktoré je potrebné dôkladne odstrániť a súčasne ich do hĺbky obieliť. Hľuzy, ktoré solanin obsahujú vo vyššom množstve, pri vare uvoľňujú túto látku v menších množstvách do vody, preto je nevhodné používať takúto vodu na ďalšie varenie. 
 
 
 
Zemiakový koláč

Potrebujete: 350 g malých múčnych zemiakov, 8 vajíčok, 200 g cukru, 150 g mletých mandlí, jemne nastrúhanú kôru a šťavu z 1/2 citrónu,
2 PL zemiakového škrobu, maslo na vymazanie formy na pečenie, práškový cukor na posypanie

Postup: Uvedené množstvo zemiakov umyte a uvarte do mäkka (cca.20 minút), potom ich sceďte a nechajte trochu vychladnúť. Zemiaky obieľte a ešte teplé pretlačte, potom nechajte zemiaky cez noc neprikryté uschnúť.
Rúru si predhrejte na 180°C  (teplovzdušná rúra 160°C). Pripravte si formu na pečenie a vymažte maslom. Aby bola torta pekne nadýchaná, musí sa dať piecť ihneď po spracovaní cesta. Žĺtka vyšľahajte s cukrom do hustej peny, potom primiešajte mandle, citrónovú kôru, šťavu a postupne pridávajte osušené zemiaky. Do pripraveného cesta pridajte preosiaty škrob a zľahka premiešajte. 
Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a vmiešajte do cesta, ktorým naplníte formu. Tortu pečiete na najnižšej lište asi 75 min dozlata. Po dopečení, toru nechajte chladnúť asi 10 min vo forme a až potom ju vyberte z formy a posypte cukrom. 

Dobrú chuť!