Vytlačiť túto stránku

Zinok v strave

Napísal femme 17. marec 2009
Zinok pôsobí na náš imunitný systém, zabraňuje vypadávaniu vlasov, upravuje tvorbu  nechtov, priaznivo pôsobí na osteoporózu... 

... a výrazne pôsobí na funkciu pohlavných orgánov a tvorbu hormónov. Dlhodobý nedostatok zinku u mužov, ovplyvňuje plodnosť a v horšom prípade môže viesť k ochoreniu prostaty. Zinok patrí medzi silné antioxidanty, spomaľuje starnutie organizmu a podporuje činnosť mozgu. Nachádza sa v našich vnútorných orgánoch, v pokožke, vlasoch a nechtoch. Ovplyvňuje naše zrakové, chuťové a čuchové schopnosti a podporuje našu imunitu. Naše telo potrebuje približne 10 – 20mg zinku, u tehotných žien sa toto množstvo zvyšuje o polovicu. 

Zinok v potravinách
Vo všeobecnosti má naša populácia menší obsah zinku v strave ako je potrebné.  Tento nedostatok zapríčiňuje priemyselné spracovanie potravín, nadmerné užívanie alkoholu, ako aj opodstatnené zdravotné problémy s vnútornými orgánmi ako je pečeň, obličky a porucha vstrebávania látok z tráviacich ústrojov. Výlučne vegetariánska strava či častá konzumácia zeleniny, má za príčinu nedostatočné vstrebávanie zinku, ktorá súvisí s nadmerným príjmom kyselín rastlinného pôvodu.
Zinok sa nachádza v semenách dyne, tekvice a slnečnice, ako aj v nelúpaných semenách obilovín. Bohatým zdrojom zinku je hovädzie mäso, pečeň, ryby a krevety či ustrice. Z iného súdka si môžete dopriať zinok z kvasníc, mlieka a syrov.  

Pečená ryba v jogurtovej omáčke (4 porcie)

Potrebujete: rybu na 4 porcie (file, losos, pražma), 1 pohárik bieleho jogurtu, 2 paradajky, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, 4 strúčiky cesnaku, 1 citrón, 1 ČL mletého zázvoru, 2 ČL kari, ½ ČL pálivej mletej papriky, ½ ČL mletej rasce, soľ, olej 

Postup: Ako prvé si pripravíte marinádu z jogurtu, pretlačeného cesnaku, papriky, zázvoru, kari, rasce a soli. Celú zmes premiešajte a nalejte na očistené a suché ryby. V chladničke nechajte marinovať asi 2 hodiny. 
Nalejte do vyššej panvice olej, ktorý rozohrejete a následne opečiete z oboch strán ryby. Potom dolejete zbytok marinády a pridajte paradajky zbavené šupy nakrájané na kocky a petržlenovú vňať, všetko podlejte trochou vody a poduste do mäkka. Nakoniec zalejte šťavou z jedného citrónu a podávajte s čerstvým bielym pečivom alebo zemiakovou kašou.

Dobrú chuť!