Vytlačiť túto stránku

Zimné šaláty

Napísal femme 07. december 2008
 
Počas zimného obdobia náš organizmus viac potrebuje vitamínov a preto aj naše stravovacie návyky by mali tomu zodpovedať.

Červená repa
Táto tmavočervená zelenina stoji na vrchole gastronómie už dlhý čas. Hľuza obsahuje množstvo železa potrebného pre náš organizmus a má aj antioxidačné účinky. Varí sa so šupou, po vychladnutí sa môže pripravovať ako samostatný šalát so sladkokyslou zálievkou, prípadne do kombinovaných šalátov alebo je veľmi dobrá na odšťavovanie spolu s mrkvou, zelerom a zemiakom.

Šalát s červenou repou (4 porcie)

Potrebujete: 100g rukoly, 100g šalátu Radicchio, malú viazaničku čerstvej majoránky (môže byť aj sušená), 2 hrušky, 250g varenej červenej repy, 1 PL bieleho octu, 4 PL jablkovej šťavy, 1 ČL horčice, soľ, korenie, cukor, 5 PL orechového oleja (môže byť aj slnečnicový), 30g vlašských orechov, 4 porcie kozieho syra (1ks cca. 50g), 4 ČL medu, 1 ČL tymiánu

Postup: 
Najskôr umyte a  jemne osušte rukolu a šalát Radicchio. Potom natrhajte listy šalátu, všetko zmiešajte a rozohrejte rúru na pečenie. Hrušky umyte, zbavte jadra a obielte. Podobne postupujte aj s červenou repou a nakoniec nakrájajte hrušky aj repu na tenké mesiačiky. 
Zálievku si pripravte z octu s jablkovou šťavou, horčicou, soľou, korením ako aj cukrom a všetko zamiešajte. Zľahka zalejte šalát olejom, vlašské orechy posekajte nožom a nasypte na šalát.
Pripravte si malé formy na pečenie, do ktorých vložíte syr, pokvapkáte zľahka medom, posypete tymiánom a necháte v rúre na grile gratinovať asi 3 minúty.  
Na tanier servírujete gratinovaný syr s medom a miešaným šalátom, ktorý  posypete čerstvou majoránkou. K šalátu podávate bagety alebo biele pečivo.
 
 
 
Šalát s krabím mäsom (4 porcie)

Potrebujete: 200g krabieho mäsa alebo Surimi, 100g žeruchy alebo rukoly, 200g miešaného listového šalátu, 100g malých šampiňónov a 8 ks stredne veľkých šampiňónov, 2 PL masla, soľ, korenie, 1 Bio citrón, 2 PL biely vínový ocot, 4 PL slnenčnicového oleja

Postup: 
Krabie mäso alebo Surimi nakrájejte na drobné kúsky. Miešaný šalát opláchnite a vysušte. Očistite malé šampiňóny, nakrájajte na plátky a všetky prísady zmiešajte v miske.
Stredne veľké šampiňóny očistite, opláchnite a hlúbik vytočte. Rozohrejte maslo a zľahka orestujte na masle klobúčiky šampiňónov, osoľte a okorente. 
Zálievka: Bio-citrón umyte v teplej vode, vysušte a kôru nastrúhajte na pásiky, potom vytlačte šťavu z citrónu a zmiešajte spolu s octom a olejom. Nakoniec pridajte do zálievky soľ, korenie a premiešajte všetky ingrediencie šalátu. Šalát podávate  s opečenými klobúčikmi šampiňónov a bielym pečivom.

Dobrú chuť!