Vytlačiť túto stránku

Najdelikátnejší čaj

Napísal femme 19. máj 2008

Čaj je výnimočný nápoj. Jeho jedinečné účinky spoznali ľudia už pred vyše 2 200 rokmi. Je opradený starými legendami a prešiel s ľudstvom obrovský kus cesty.

>> Móda >> Aktuálne >> Najdelikátnejší čaj

Viete však, ktorý z rôznych druhov čaju je ten naj? Prestavíme vám perlu medzi čajmi – biely čaj.

Biely čaj je najjemnejší
Perlou medzi čajmi je biely čaj. Je jedinečný spôsobom zbierania, spracovania, prípravou, ale aj chuťou a účinkami.Posledné dva lístky večne zeleného kríka (Camellia sinensis), ktoré sa zbierajú ručne, podliehajú procesu fermentácie. Tento proces sa podobá na cukrovatenie jačmeňa, kedy sa škrob v lístkoch mení na cukry a lístky tmavnú. Tento proces výrazne ovplyvňuje jemnosť čaju. Biely čaj je iba veľmi jemne fermentovaný. Hneď po zbere sa totiž lístky prudko vysušia. Biely čaj je najjemnejší, pretože sa z čajovníka zbierajú ešte nerozvinuté biele pupence. Tie si sušením uchovávajú plnú chuť a chemické látky čerstvého čaju. Napríklad spoločnosť Sanny Tea ponúka exkluzívnu raritu medzi bielymi čajmi Pai Mu Tan White Tea. Jeho extrémne jemná chuť pohladí všetky vaše chuťové poháriky.

Ako pripravovať biely čaj
Jednu čajovú lyžičku zalejete prevarenou vodou, ktorú necháte vychladiť 5 až 7 minút na 80 stupňov a necháme lúhovať. Dĺžka lúhovania 7 minút pri bielom čaji je presne určená a musí sa striktne dodržiavať. Ak sa čaj lúhuje krátko, prídete o jeho jedinečnú chuť a naopak, keď sa nechá lúhovať dlhšie, stráca svoju čerstvosť.

Liečivé účinky bieleho čaju
Čaj je vo všeobecnosti považovaný za liečivý nápoj. Pomáha pri srdcovo-cievnych ochoreniach, má antioxidačné účinky a jeho pravidelné pitie predlžuje život. Biely čaj však má aj antibakteriálne účinky a pomáha predchádzať vírusovým ochoreniam. V dávnych dobách bol určený výlučne iba pre čínskych cisárov a cisársky dvor. Bol žiadaný cisármi hlavne pre jeho revitalizačné účinky. A čo bolo dobré pre cisára, malo by byť dobré aj pre vás. Čínske porekadlo hovorí: „Radšej byť zbavený tri dni jedla ako jeden deň čaju.“ Ten, kto sa drží práve tohto porekadla, môže zvíťaziť nad mnohými ochoreniami a tešiť sa z dlhého a pokojného života.