Vytlačiť túto stránku

V znamení Panny

Napísal femme 19. máj 2008

Panny nebývajú labužníkmi, plné stoly ich neoslovujú a spoločnosti "jedákov" sa vyhýbajú; v tomto duchu sa nesie aj ich kuchárske umenie.

Panny rozhodne nežijú preto, aby jedli. Ich racionálne založenie sa prejavuje aj v prístupe k stravovaniu a kuchyni vôbec. Väčšinou si pochutnávajú na jedlách, ktoré sú výživné, ale organizmus nezaťažujú a dajú sa pripraviť rýchlo, bez veľkej námahy.

To, čo Panny charakterizuje predovšetkým, je spriaznenosť s prírodou a dobrá kondícia. Naznačuje to, že milujú huby, zeleninu, ovocie a jedlá, ktoré sa z týchto surovín pripravujú. Nepohrdnú ani chutným mäsom a sladkosťami, ale vždy s mierou, určuje to ich "stravovací radar".

Pre Panny vyberajte jedlá chutné, ale jednoduché; napríklad huby s dusenými rajčinami a uhorkový krém.

Huby s dusenými rajčinami /4 porcie/
P o t r e b u j e t e : 300g húb, 300g rajčín, polohrubú múku, 40g masla, strúčik cesnaku, korenie, soľ, zväzok petržlenu a zväzok pažítky.
P o s t u p :
1. Rajčiny vložte do vriacej vody, o chvíľu ich vyberte, opláchnite studenou vodou a ošúpajte. Potom ich rozkrojte na menšie časti a očistite od zrniečok.
2. Huby očistite, nakrájajte na plátky, obaľte v múke a v hlbokej panvici opečte na masle (maslo postupne pridávajte). Opečené huby osoľte, okoreňte a uložte do tepla.
3. Pripravené rajčiny vložte do masla, ktoré zostalo v panvici po hubách, pridajte k nim roztlačený cesnak, jemne nakrájané bylinky a všetko miešajte, až budú rajčiny horúce.
4. Na nahriaté taniere naservírujte huby a ozdobte ich "bylinkovými rajčinami".

Uhorkový krém
P o t r e b u j e t e : 2 šalátové uhorky, 2 strúčiky cesnaku, 2 biele jogurty, 2 lyžice nakrájaného kôpru, šťavu z citróna, soľ, korenie (čerstvo mleté).
Po s t u p :
1. Uhorky dôkladne umyte, ošúpajte a časť šupy odložte. Potom uhorky rozpoľte, očistite od semien a z jednej uhorky nakrájajte 1/2 cm hrubé plátky.
2. Druhú uhorku rozmixujte, ochuťte cesnakom, soľou, korením a citrónovou šťavou. K zmesi pridajte jogurty a nakoniec kôpor.
3. Krém servírujte v širších miskách a ozdobte ho pripravenými plátkami uhoriek a prúžkami šupy.