Vytlačiť túto stránku

V znamení Strelca

Napísal femme 19. máj 2008

Záujem Strelcov o kuchyňu je vlažný a robiť z nich gurmánov nemá zmysel... Bez problémov si vystačia s konzervou, chlebom a pivom.

Ako milovníci cestovania, voľnosti a dobrodružstva vedia Strelci vychutnávať predovšetkým plody prírody a žiadne rafinované lahôdky kuchárskych majstrov im nechýbajú. Neznamená to ale, že si na dobrom jedle nepochutia... no rýchlo na to zabudnú a nikdy ich ani len nenapadne pýtať si recept.

Vášniví a výbušní Strelci sa síce naučia variť, ale ich skutočné záujmy sú vždy "noblesnejšie"; trpezlivé "piplanie sa" v kuchyni ich nedokáže očariť. Čo však Strelcov vždy (až detinsky) nadchne, sú technické vymoženosti, ktoré kuchynskú prácu urýchľujú a zjednodušujú na maximum.

Strelcovi sa vždy zavďačíte nenáročným mäsovým jedlom alebo (veľmi sladkou) sladkosťou. Môže to byť napríklad:

Rybacie filé po švédsky /4 porcie/
P o t r e b u j e t e : 600g rybacieho filé, 50g slaniny, 1 väčšie jablko, 1 cibuľu, 1 citrón, mletú papriku, soľ.
P o s t u p :
1. Slaninu nakrájajte na kocky a zľahka opečte. Potom ju vložte do pekáča a pridajte rybacie filé - osoľte ho, opaprikujte, pokvapkajte citrónovou šťavou a dajte piecť do rúry (počas pečenia ho obracajte).
2. Po cca 10 minútach vyberte filé z rúry a uložte ho na teplé miesto.
3. Ostrúhané jablko a cibuľu nakrájajte na kolieska a poduste na tuku, v ktorom sa piekla ryba.
4. Rybacie filé poukladajte na nahriate taniere a obložte ho jablkom, cibuľou a slaninou. Podávajte so zemiakovým pyré a čerstvou zeleninou.


Mandľový nákyp /4 porcie/
P o t r e b u j e t e : 150g masla, 140g cukru, 6 vajec, vanilkový cukor, 2 lyžičky rumu, 140g nelúpaných mandlí, 10g hladkej múky, 1/4 litra malinovej šťavy.
P o s t u p :
1. Maslo (140g), žĺtky, cukor a vanilkový cukor dobre rozmiešajte. Pridajte rum, nastrúhané mandle a sneh z vaječných bielkov.
2. Formu na pečenie vymažte zvyšným maslom, posypte múkou a vložte do nej pripravenú zmes. Pečte na strednej teplote cca 3/4 hodiny.
3. Hotový nákyp pocukrujte a podávajte k nemu malinovú šťavu.