Vytlačiť túto stránku

V znamení Leva

Napísal femme 19. máj 2008

Trvalo hladné Levy nepohrdnú žiadnym jedlom; zvláštnu slabosť majú pre lacné cukrovinky a domáce likéry. Ako hostitelia sú veľmi obľúbení.

Lev sa nedá jedlom dvakrát ponúkať... Svoj apetít ani nezapiera a priznáva veľkolepé "nájazdy" na chladničku i na pestovateľské výsledky v záhradke svojich priateľov, kde trávi víkend.

Lev sám je skvelým hostiteľom, ktorý všetkým dopraje... Miluje pohostenia uprostred letnej prírody a pre stretnutia, ktoré organizuje, je charakteristické tak dobré jedlo, ako aj dobrá zábava a pohoda.

Levy mávajú zvláštne osobné čaro a vyhranené názory - aj v kuchyni. Stolujú buď v duchu svojich kvalít - precízne až reprezentatívne - alebo vôbec nie; varia s nasadením - tvorivo a rozšafne - alebo vôbec nie... Variť pre Leva umožňuje variť podľa vlastného vkusu - jediným kritériom je kvalita. No vzhľadom k tomu, že sýty Lev býva výnimočne milým spoločníkom, odporúča sa vyberať pre Leva niečo také, čo rýchlo nevytrávi.

Hovädzie so zeleninou po bulharsky /6-8 porcií/

P o t r e b u j e t e : 1 kg hovädzieho mäsa na guláš, 200g slaniny, 3 lyžice oleja, 500g zemiakov, 500g cibule, 200g mrkvy, 6 malých sladkokyslých uhoriek, sladkú mletú papriku, čerstvé mleté korenie, 1/4 litra mäsového vývaru, soľ

P o s t u p :
1. Mäso "vyperte", vysušte a nakrájajte na malé kocky. Na kocky nakrájajte aj slaninu a spolu s mäsom ju vložte na panvicu do rozohriateho oleja a opečte. Potom mäso so slaninou osoľte, okoreňte, zalejte vývarom a cca 45 minút poduste na miernom ohni.
2. Zemiaky, mrkvu, cibuľu a uhorky nakrájajte na plátky, premiešajte s mäsom a slaninou a vložte do ohňovzdornej misy. Podľa chuti osoľte, okoreňte a posypte paprikou.
3. Misu vložte do rúry a pri miernej teplote nechajte cca 30 minút podusiť - tak, aby mäso prijalo lahodnú chuť zeleniny a zelenina chuť mäsovej šťavy.


Broskyňové bowle

P o t r e b u j e t e : 10 broskýň, 250g cukru, 50 ml broskyňového likéru, 3 litre bieleho vína, 0,7 litra červeného vína, 1 fľašu sektu

Po s t u p :
1. Pekné, zrelé broskyne zbavte kôstok, rozkrojte na štvrťky, vložte do veľkej misy, zasypte cukrom (100g) a zalejte likérom. Misu zakryte a uložte do chladničky.
2. Približne za hodinu vložte do inej misy zvyšok cukru, prilejte liter bieleho vína a miešajte, kým sa cukor rozpustí.
3. Obsah druhej misy vylejte na vytvorený základ bowle a pridajte ostatné víno.
4. Bowle premiešajte a nakoniec prilejte vychladený sekt.