Vytlačiť túto stránku

Chutne a zdravo...

Napísal femme 19. máj 2008

... piecť vianočné pečivá je možné. Pokúste sa nahradiť klasické ingrediencie tými zdraviu vhodnejšími a vaše koláče určite nestratia na chuti.

>> Móda >> Aktuálne >> Chutne a zdravo...

Neoddeliteľnou súčasťou pri pečení koláčov sú práškový alebo vanilínový cukor, hladká múka a stužený tuk. Skúste tieto ingrediencie nahradiť zdravšími surovinami ako je med, pohánková múka alebo rastlinný olej.

Dôvody, prečo nahradiť cukor
Pri procese trávenia cukrov dochádza v organizme k spotrebe vitamínov skupiny B a minerálov horčíka, zinku, chrómu a vápnika. Súčasne dochádza v organizme pri nadmernej spotrebe bieleho cukru k prekysleniu tráviaceho traktu, oslabeniu imunitného systému, k poškodeniu zubov, odvápneniu kostí a k nadváhe. Skúste preto nahradiť cukor zdravšími surovinami ako sú med, nerafinovaný trstinový cukor, sušená trstinová šťava s medovo-karamelovou príchuťou, melasou, javorovým alebo agávovým sirupom alebo zmixovaným sušeným ovocím (hrozienka, datle a figy), ktoré pred tým namočíte.

Kombinujte celozrnnú múku s klasickou
Ak nemáte dostatočné skúsenosti s pečením z celozrnnej múky, skúste ju podávať v pomere 1:1. Na pečenie sa odporúča mletá Bio špaldová múka, popri nej bio - obchody ponúkajú pohánkovú, jačmennú, amarantovú a kukuričnú múku. Pri pečení medovníkov vyskúšajte žitnú múku, z ktorej sa pôvodne piekli medovníky. Pozor si treba dávať pri lineckom ceste, kde väčšie množstvo celozrnnej múky cesto nespojí.

Tuky a oleje
Uprednostňujte rastlinné tuky s nízkym obsahom trans-mastných kyselín, tieto údaje nájdete na obale. K tepelnej úprave je vhodný aj palmový a kokosový tuk, ktoré kúpite v obchodoch so zdravou výživou a olivový olej. Jedinou nevýhodou olivového oleja je, že je cítiť jeho charakteristická chuť. Tuky môžete nahradiť aj plnotučnou sójovou múkou a pri koláčoch z orechov, pridajte väčšie množstvo mletých orechov, ktoré obsahujú kvalitné tuky.

Kokosovo - pohánkové rožky


Potrebujete: 250 g mletého kokosu, 250 g tuku, 600 g pohánkovej múky, 2 vajcia, mlieko a
Postup: Spracujte cesto podľa klasického postupu zo surovín, na doske vytvarujte rožky a pečte ich na vymastenom plechu do zlata. Nakoniec ich pocukrujte podľa chuti alebo končeky ozdobte javorovým sirupom.

Pohánkové pečivo k vínu

Potrebujete: 200 g masla, 300 g pohánkovej múky, 250 g ovsených vločiek, 100 g mletých lieskových orieškov, 1 bio-vanilkový cukor, 1 PL práškového cukru
Postup: Všetky prísady spracujte do cesta, potom ho rozvaľkajte na doske nie príliš natenko a vykrajujte ozdobným vykrajovačom široké prúžky, poukladajte na mierne vymastený plech, potrite žĺtkom a pečte asi 15 minút pri teplote 225 stupňov.

Dobrú chuť!